spot_img

FE kendte til systematisk NSA-spionage mod Danmarks nærmeste allierede

Forsvarets Efterretningstjeneste vidste, at NSA brugte danske internetkabler til spionage mod Danmarks tætteste allierede, men gjorde intet for at stoppe det, kunne DR i går afsløre. Sagen vækker genlyd i både ind- og udland – ikke mindst hos den amerikanske whistleblower Edward Snowden, der dog ikke er overrasket.

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) blev senest i 2015 klar over, at den amerikanske efterretningstjenenste NSA – National Security Agency – udnyttede sit samarbejde med FE til systematisk at aflytte højtstående politikere blandt Danmarks nærmeste allierede. Alligevel gjorde efterretningstjenestens ledelse intet for at stoppe aflytningerne. Det kunne DR afdække søndag.

Blandt de aflyttede europæiske toppolitikere finder man både Tysklands kansler, Angela Merkel, og adskillige andre højtstående politikere fra både Tyskland, Norge, Sverige og Frankrig. De mange profiler og omfanget af spionagen mod dem kan ifølge DR’s kilder gøre sagen til »danmarkshistoriens største efterretningsskandale«.

NSA’s udnyttelse af samarbejdet med FE kom frem efter en intern undersøgelse kaldet Operation Dunhammer, hvis konklusioner blev præsenteret for FE’s ledelse, herunder daværende chef Thomas Ahrenkiel, i 2015. Efterfølgende blev også hans efterfølger Lars Findsen gjort bekendt med aflytningerne, men ingen af de to gjorde tilsyneladende nogen anstalter til at få indstillet spionagen.

I 2018 blev Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) varslet om, at FE’s ledelse sad oplysningerne overhørig, og det var resultatet af den undersøgelse, der gjorde, at både Ahrenkiel og Findsen blev fritaget for tjeneste i august 2020 og hjemsendt i lighed med flere andre medlemmer af FE-ledelsen.

FE-ledelsen lod aflytningerne fortsætte

I praksis er den amerikanske aflytning foregået ved, at NSA har brugt de aflyttedes telefonnumre »som søgeparametre for at trække politikernes og embedsfolkenes kommunikation ud af de omfangsrige datastrømme, der løber gennem internetkabler til og fra Danmark,« skriver DR.

DR’s kilder fortæller, at NSA derved kunne følge med i både sms-beskeder og telefonopkald, og at der var tale om »systematisk indhentning«.

Både Thomas Ahrenkiel og hans efterfølger Lars Findsen var som nævnt vidende om den systematiske overvågning, men valgte ikke at reagere på konklusionerne i den interne undersøgelse, der afslørede sagens sammenhæng. Det fik i sensommeren 2020 konsekvenser for dem begge, efter at en whistleblower havde tippet Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET), som indledte sin egen undersøgelse.

TET rettede efterfølgende en skarp kritik af FE for ikke at undersøge påstandene om spionage. Desuden nåede TET frem til, at FE bevidst havde tilbageholdt oplysninger og ligefrem »givet tilsynet urigtige oplysninger om forhold vedrørende tjenestens indhentning og videregivelse af oplysninger«. Lars Findsen blev på den baggrund fritaget for tjeneste og hjemsendt fra sin stilling som chef for efterretningstjenesten. Samme skæbne overgik hans forgænger på posten, Thomas Ahrenkiel, der derfor aldrig nåede at tiltræde posten som Danmarks ambassadør i Berlin, som han ellers var tiltænkt.

Edward Snowden ironiserer på dansk

De seneste afsløringer af spionagens omfang har vakt stor opsigt i både ind- og udland, og flere iagttagere stiller sig stærkt kritiske over den danske accept af amerikanernes fremgangsmåde, mens andre påpeger, at det ikke er usædvanligt, at lande spionerer på deres allierede. For en af de berørte er sagen dog klar:

»Politisk betragter jeg det som en skandale. Jeg tager det ærligt talt også ilde op personligt, fordi en del af min familie på min mors side er dansk,« siger en af de aflyttede, den tidligere tyske oppositionsleder Peer Steinbrück, til DR.

Sagen har også fanget den amerikanske whistleblower og tidligere NSA-ansatte Edward Snowdens interesse. Snowden blotlagde i 2013 sin daværende arbejdsgiver systematiske overvågning af amerikanske og udenlandske statsborgere, inden han måtte forlade USA for at undgå retsforfølgelse. Han er ikke overrasket over, at NSA tilsyneladende også har udnyttet USA’s allieredes ressourcer til spionage.

»Hvis der kun havde været en eller anden grund til at undersøge for mange år siden. Åh, hvorfor advarede ingen os,« ironiserer han blandt andet i et maskinoversat tweet, som siden er efterfulgt af yderligere tweets på både dansk og tysk.

Artiklen fortsætter under tweetet …

Edward Snowden sidder som følge af sine afsløringer i dag i mere eller mindre selvvalgt eksil i Rusland og kan se frem til en retssag og potentielt adskillige års fængsel, hvis han nogensinde vender tilbage til USA.

Andre læste også

Statsrevisorerne udtaler skarp kritik af Forsvarsministeriets materielanskaffelser

Statsrevisorerne retter en skarp kritik mod Forsvarsministeriet. Det sker på baggrund af en undersøgelse fra Rigsrevisionen, som viser, at Forsvarsministeriets større anskaffelser i snit er 4,5 år forsinket, og at »flere af anskaffelserne ikke har levet op til det planlagte indhold«. Det fremgår af en pressemeddelelse udsendt mandag. Statsrevisorerne retter...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...