spot_img

Antony Blinken: USA sætter pris på danske investeringer i Arktis

USA’s udenrigsminister, Antony Blinken, er for første gang i Danmark og slår i den forbindelse fast, at USA fortsat – eller måske rettere: igen – prioriterer at fastholde og styrke Nato-samarbejdet. Han understreger samtidig, at Danmarks bidrag – og ikke mindst i Arktis – er højt værdsatte i Washington.

For første gang siden Joe Bidens indsættelse som USA 46. præsident i januar har Danmark mandag besøg af en af den nytiltrådte amerikanske administrations sværvægtere. Udenrigsminister Antony Blinken gæster således Danmark, hvor han har haft lejlighed til at møde både dronning Margrethe, statsminister Mette Frederiksen og udenrigsminister Jeppe Kofod.

Sammen med sin danske kollega holdt Blinken først på eftermiddagen et pressemøde i Udenrigsministeret, hvor de to udenrigsministre skitserede, hvad de kort forinden havde gjort sig af overvejelser om det dansk-amerikanske samarbejde. Blinken roste indledningsvis Danmark for at være verdensførende på klimaområdet, før han fremhævede, hvordan Danmark kontinuerligt leverer betydningsfulde bidrag til Nato:

Artiklen fortsætter under tweetet …

»USA og Danmark er sammen dybt engagerede i Nato-alliancen, som, vi er enige om, er grundlaget for den transatlantiske sikkerhed. Danske og amerikanske soldater har tjent skulder ved skulder i stort set samtlige Nato-missioner, og Danmark går lige nu forrest i Irak. Vi har også haft et tæt samarbejde i koalitionen mod Islamisk Stat og selvfølgelig i Afghanistan, hvor vi har et langvarigt partnerskab med fokus på sikkerhed og humanitære indsatser,« lød de rosende ord fra Antony Blinken.

Sætter stor pris på Arktis-pakken

Roserne fra den amerikanske udenrigsminister blev vel modtaget af Jeppe Kofod, der gengældt venlighederne og flere gange slog fast, at USA med Biden-administrationen ved roret igen skal betragtes som en central aktør på den verdenspolitiske scene.

»USA er Danmarks ven, næreste allierede og strategiske samarbejdspartner. I dag er en god dag for Danmark og for transatlantisk samarbejde, for i dag er USA tilbage,« lød det blandt andet undervejs.

Flere tilstedeværende amerikanske journalister havde mest fokus på at få svar på, hvad USA har tænkt sig at gøre ved den tilspidsede situation i Gazastriben, og selvom Antony Blinken svarede beredvilligt, virkede han særlig opsat på at tale om, hvor meget man i Washington værdsætter samarbejdet med Danmark og de øvrige europæiske alliancepartnere. Han fremhævede desuden den danske Arktis-kapacitetspakke som værende af stor betydning for det sikkerhedspolitiske klima i regionen.

Læs også: Droner og ny radar skal løse overvågningsproblemer i Arktis

»Jeg synes, at Danmark tager ansvar med investeringen på omkring 240 millioner dollars (1,5 milliarder kroner, red.), som gør det muligt med kapaciteter i form af både mandskab og teknologi at afgøre, hvem, der foretager sig hvad, og hvornår. Det er vigtigt i forhold til at opretholde sikkerheden, og vi sætter stor pris på den rolle, Danmark spiller i den forbindelse.«

Artiklen fortsætter under tweetet …

Blinken forklarede desuden, at Nato ved næste måneds topmøde i Bruxelles skal udstikke alliancens rammer og strategier frem mod 2030, og at et fokus på en fælles indsats med de rette ressourcer i Arktis bliver central for at sikre sikkerheden i Nordatlanten de kommende år.

»Vores to lande er med til at føre an i de bestræbelser, og Danmark er en central medspiller.«

Gled af på spørgsmål om to pct.-målsætning

Mens Antony Blinken var fuld af lovord omkring den danske Arktis-pakke, blev han en anelse mindre meddelsom, da en journalist gerne ville høre om hans syn på Danmarks manglende efterlevelse af Nato-målsætningen om at bruge to procent af bnp på Forsvaret – en aftale Nato-medlemslandene indgik ved topmødet i Wales i 2014.

»Vi er alle opmærksomme på behovet for, at alliancepartnerne når de mål, der blev sat i Wales. Igen, jeg synes, at det var et vigtigt skridt at dedikere ressourcer til situational awareness i Nordatlanten. Vi fortsætter med at bede vores partnere om at gøre fremskridt i forhold til at afsætte en passende procentdel af deres budgetter til de nationale forsvar,« lød det diplomatisk fra Blinken.

Jeppe Kofod supplerede ved at slå fast, at Nato både nu og i fremtiden er det mest centrale sikkerhedspolitiske alliance for Danmark, men heller ikke han kommenterede yderligere på udsigterne til at bringe forsvarsbudgettet op på de forjættede to procent af bnp.

»Vi bidrager både med penge, kapaciteter og missionsbidrag. Vi leder aktuelt den vigtige Nato Mission Iraq og tager med deltagelsen i Enhanced Forward Presence-missionen i Estland og de baltiske lande et stort ansvar for at sikre Natos integritet. Med den arktiske kapacitetspakke vil vi øge bevidstheden om, hvad der sker i den arktiske region, og håndhæve vores suverænitet,« supplerede han i stedet Blinkens svar.

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...