spot_img

Forsvaret skærper regler for civile besøg efter vennetjenester i Frømandskorpset

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Afsløringen i OLFI af flere stort anlagte aktivitetsdage for civile bands og musikere hos Frømandskorpset får nu Forsvaret til at opstille regler for, hvordan specialkorpsene skal håndtere civile besøg. Åbenhed er ifølge chefen for Specialoperationskommandoen vigtigt, men besøg skal ifølge ham foregå på en måde, som Forsvaret kan stå inde for.

Udspring fra hangar, sejlads med RHIB, spring fra helikopter og skarpskydning med Frømandskorpsets pistoler og geværer. Det har ikke skortet på adrenalininducerende drengerøvsaktiviteter, når Frømandskorpset har budt gæster indenfor på den ellers hermetisk lukkede Marinestation Kongsøre – i hvert fald ikke, når de besøgende har de personlige relationer i orden.

Det har tilsyneladende været tilfældet for både tv-orkestret Antonelli Orchestra og rapgruppen Suspekt, som begge haft lejlighed til at prøve sig af som frømænd ved to såkaldte aktivitetsbesøg på Marinestation Kongsøre.

Den negative omtale af Frømandskorpset i forbindelse med aktivitetsbesøg for venner af korpset får nu Forsvaret til at se nærmere på, hvilke aktiviteter det fremover skal være tilladt at tilbyde civile gæster ved specialstyrkerne og i Forsvaret mere generelt. Det skriver Forsvarskommandoen i en mail til OLFI.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om muligt magtmisbrug i Frømandskorpset …

OLFI har tidligere beskrevet bandet Antonelli Orchestras besøg hos Frømandskorpset i 2019, mens det er nyt, at rapgruppen Suspekt tidligere samme år også fik en grundig indføring i Frømandskorpsets træningsaktiviteter. Den oplysning er kommet frem under efterforskningen af muligt embedsmisbrug i Frømandskorpset, som blev indledt i november 2019 på baggrund af OLFIs artikler. Centralt i planlægningen af Suspekts besøg stod Jeppe Handwerk, som er kronprins Frederiks nære ven, leverandør af materiel til Frømandskorpset og formand for Anders Lassen Fonden, der har kronprinsen som protektor og chefen for Frømandskorpset som bestyrelsesmedlem. Den del kan interesserede læse mere detaljeret om mandag morgen.

»Vi skal, som alle andre, opføre os ordentligt«

Forsvarsministeriets Auditørkorps tog på baggrund af OLFIs artikler i november 2019 sagen op på foranledning af generalmajor Peter Boysen, som er chef for Specialoperationskommandoen (SOKOM). Godt 15 måneder senere afsluttede auditørerne undersøgelsen af korpset uden at finde anledning til at indlede en straffesag mod kommandørkaptajn Jens Birkebæk Bach, som er chef for Frømandskorpset.

Artiklen fortsætter under billedet …

Generalmajor Peter Boysen er chef for Specialoperationskommandoen og står her i Frømandskorpsets pejsestue på Marinestation Kongsøre og spejder ud over Isefjorden. Arkivfoto: Ernstved

Peter Boysen har siden overgivet sagen til Forsvarsministeriets Personalestyrelse, der skal afgøre, om forløbet skal have ansættelsesretlige konsekvenser for Frømandskorpsets chef. Om det bliver tilfældet, er endnu uvist, og Peter Boysen ønsker ikke at udtale sig om en verserende personalesag. Til gengæld vil han gerne fortælle, hvordan Forsvaret fremadrettet vil håndtere besøg i Specialoperationskommandoen og de underliggende myndigheder Frømandskorpset, Jægerkorpset og Siriuspatruljen:

»Sagen har naturligvis givet anledning til at indskærpe, hvad der i orden og ikke er i orden. Vi skal som alle andre i Forsvaret opføre os ordentligt. Dertil har sagen været med til at gøre det klart, at de generelle retningslinjer for besøgsarrangementer ikke har været tilstrækkelige. Vi har derfor indført et regelsæt, der regulerer sådanne lignende aktiviteter, ligesom jeg har iværksat et antal ledelses- og forvaltningsmæssige tiltag ved Specialoperationskommandoen for at sikre ordentlighed i forvaltningen og efterlevelse af Kodeks VII,« siger Peter Boysen.

Stadig behov for åbenhed

Ifølge SOKOM-chefen er det vigtigt, at der også i fremtiden er åbenhed om, hvad specialoperationsstyrkerne er og kan. Der bliver derfor heller ikke tale om at lukke helt ned for de civile besøg.

»Specialoperationsstyrkerne er ikke og skal ikke være lukkede og afskåret fra offentligheden, og besøgsarrangementer er et væsentligt element i specialstyrkernes synlighed, ligesom det er en måde at komme i kontakt med fremtidens specialoperationsstyrkesoldater. Men det skal selvfølgelig foregå på en måde, som vi kan stå inde for,« siger Peter Boysen.

Det er dog ikke kun i SOKOM, man ser nærmere på, hvordan besøg på Forsvarets tjenestesteder fremover skal håndteres.

»Supplerende kan det oplyses, at der i anden sammenhæng også pågår et arbejde med en generel vejledning inden for Forsvarskommandoens myndighedsområde for civiles deltagelse i aktiviteter i Forsvaret.,« skriver Forsvarskommandoen i en mail til OLFI.

Du kan læse en længere baggrundsartikel om rapgruppen Suspekts besøg ved Frømandskorpset mandag morgen i OLFI.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Forsvarsministeriet har udviklet sig til det rene Ebberød Bank

Abonnement
KOMMENTAR: Forsvarsministeriets Personalestyrelse har lige brugt 13 mio. kr. på en hvervekampagne, som har til formål at tiltrække nye og fastholde nuværende medarbejdere på hele Forsvarsministeriets område. Samtidig er der indført ansættelsesstop og pålagt besparelser for et trecifret millionbeløb på tværs af Forsvarsministeriets område. Husker du historien om Ebberød Bank?...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer