Hvem besluttede, at forsvarschefen skulle aflyse lovede interview med tre medier?

Forsvarschef Flemming Lentfer med forsvarsminister Trine Bramsen i baggrund i forbindelse med forsvarschefens tiltrædelse den 1. december. Foto: Forsvaret

Forsvarskommandoen spurgte i Forsvarsministeriets departement, om ministeriet havde kommentarer til den formulering, som Forsvarskommandoen brugte til at afblæse OLFIs, Radio4’s, Berlingskes og Altingets lovede tiltrædelsesinterview med forsvarschefen. Men ingen vil svare på, hvem der traf afgørelse om at afvise interviewene.

Hvem besluttede egentlig, at forsvarschef Flemming Lentfer skulle aflyse sine lovede tiltrædelsesinterview med de frie og uafhængige medier OLFI, Radio4, Berlingske og Altinget/Forsvar? Var det forsvarschefen, som selv konkluderede efter forsvarsminister Trine Bramsens (S) interview med OLFI, at det nok var en god idé? Eller var det i virkeligheden det nyopståede ”ledelsesteam” i Forsvarsministeriet, som vækker minder om partiet Venstres ”formandsskab”, og som består af forsvarsministeren, departementschefen og forsvarschefen?

Svaret finder man formentlig et sted i Hafnias gamle hovedsæde på Holmens Kanal 9, som i dag rummer både Forsvarsministeriets departement og Forsvarskommandoen. Men spørger man samme sted, får man intet svar. På trods af normalt hurtig respons på sager, der optager hende, har Trine Bramsen ikke svaret på det spørgsmål, som jeg lørdag middag stillede hende i et personligt tweet – og gentog søndag aften.

Artiklen fortsætter under tweetet …

Oberst Susanne Lund er Forsvarskommandoens kommunikationschef, og hun ønskede heller ikke at svare, da jeg talte med hende i forbindelse med aflysningen. En begæring om aktindsigt giver heller ikke svar på spørgsmålet. Til gengæld kan man konkludere, at der hele vejen har været en tæt dialog mellem Forsvarskommandoen og Forsvarsministeriet omkring planlægningen af interview, og at Forsvarsministeriet i hvert fald indledningsvis øjensynligt ingen problemer havde med forsvarschefens individuelle interview.

Vil du høre departementschefen eller forsvarsministeren?

Dagen efter sin tiltrædelse som forsvarschef den 1. december skrev Susanne Lund til Karin Baunsgaard, som på daværende tidspunkt var kommunikationschef i Forsvarsministeriets departement.

»Jeg har netop drøftet way ahead med forsvarschefen i forhold til tiltrædelsesinterview. Vi har nogle stykker liggende og vente. Hans opfattelse er, at perioden med fællesinterview var i går, og at vi nu godt kan gå i dialog omkring de ønsker om tiltrædelsesinterview med ham, der ligger og venter. Vil du afklare?«

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om, hvordan general Flemming Lentfer har aflyst lovede interview med Berlingake og OLFI …

Til det svarede Karin Baunsgaard:

»Hvis det er det, han har aftalt med ministeren eller departementschefen, så er det vel fint.«

Det svarede Susanne Lund på det samme:

»Det er forsvarschefens opfattelse, men ikke noget præcist er drøftet. Forsvarschefen syntes dog, at gårsdagen (generelt) gik så fint, at signalet om at han og forsvarsministeren står sammen er tydeligt, og at han derfor godt kan gå videre med de almindelige interview, som ligger og venter. Vil du høre departementschefen eller forsvarsministeren?«

Afgørende beslutninger er ikke journaliseret

Den videre dialog med de afgørende beslutninger er åbenbart ikke journaliseret. Hverken Karin Baunsgaards svar eller telefonnotater på de samtaler, som man ud fra materialet kan forstå, at der har været. Så det er ikke på det foreliggende materiale muligt at konkludere, hvor beslutningen om at aflyse blev taget.

Men det fremgår af materialet, at Forsvarsministeriet blev bedt om at godkende formuleringen i de mails, som Forsvarskommandoen sendte til de tre medier med besked om aflysningen. Med emnefeltet ”FC-interview med Olfi, Berlingske og Altinget” skrev en presserådgiver i Forsvarskommandoen til Forsvarsministeriet den 20. januar:

Artiklen fortsætter under billedet …

I en mail til Forsvarsministeriets departement spørger Forsvarskommandoens pressemedarbejder, om departementet har nogen bemærkninger til forsvarschefens aflysning af lovede interview.

»Som nævnt i telefonen tidligere, vil vi sende nedenstående svar til Olfi/Radio4. Samme svar sendes i tilpasset form til Berlingske, Steffen McGhie, og Altinget, Andreas Krog, som også har bedt om interview. Har I i Forsvarsministeriet bemærkninger til svaret, før det fremsendes?«

Det havde Forsvarsministeriet ikke, kan man konkludere i pressemedarbejderens svar med et ok til Forsvarskommandoen to timer senere.

Generalløjtnant Kenneth Pedersen godkendte aflysningen

Svaret til medierne med forsvarschefens aflysning var dog ikke en mail, som pressemedarbejderen bare havde skrevet og spurgt om kommentarer til i Forsvarsministeriet. Af et telefonnotat fra Forsvarskommandoen kan man udlede, at det har været omkring tre chefer inklusiv en trestjernet general.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om et interview, som kørte helt af sporet …

»Svaret er forud for afsendelse til FMN godkendt af CHKPR, CHKOM og CHFST.«

Det betyder oversat til almindelig skriftsprog, at svaret forud for afsendelse til Forsvarsministeriet var godkendt af pressechef Karsten Nielsen, kommunikationschef Susanne Lund og chefen for Forsvarsstaben, som er generalløjtnant Kenneth Pedersen. Af materialet fra aktindsigter omhandlende interviewforespørgsler vedrørende forsvarschefens tiltrædelse kan man konkludere, at et ganske omfangsrigt antal medarbejdere har været involveret i processen.

Ud over Forsvarsministeriets nu forhenværende kommunikationschef, Karin Baunsgaard, har tre pressemedarbejdere i Forsvarsministeriets departement været involveret foruden chefen for minister- og ledelsessekretariatet og departementschefen. I Forsvarskommandoen har både chefen for Forsvarsstaben, pressechefen, kommunikationschefen og i hvert fald tre pressemedarbejdere været involveret i det, der endte med et lille tv-klip, en nyhed på dr.dk og det efterhånden meget omtalte ”dobbeltinterview” med forsvarschefen og forsvarsministeren, som kørte helt af sporet.

Du kan lytte til Radio4’s og OLFIs interview med forsvarsminister Trine Bramsen i Frontlinjen i playeren nedenfor …

Kommentarer

2 KOMMENTARER

 1. Hvad er det der gør, at offentlige myndigheder gennem de sidste 20 år har oprustet markant på kommunikations fronten?
  Er det de samme ting som ligger til grund for opbygningen af uigennemskuelige virksomhedsstrukturer?

  Set herude fra, hvor man som borger undrer sig, tyder det på at man for at undgå møgsager og dårlig omtale, gemmer sig bag en mur af embedsmænd og kommunikationsfolk.
  Ikke nødvendigvis fordi man har gjort noget galt, men fordi at skulle det gå galt så har man dækket sig ind på forhånd, med et system som ingen kan gennemskue.

  Det er jo ikke kun Forsvarsministeriet der benytter denne her strategi. Tydeligst er det vel når det kommer til Skat. Her har årtiers nedskæringer, omstruktureringer oma betydet, at vi for det første har hældt skatteydernes penge ud over grænserne i et uhørt omfang! Men lige så vigtigt, så er det tæt på umuligt at få stillet nogen til ansvar, for disse gerninger.
  Netop fordi det hele er uigennemskueligt og dermed, næsten bevidst, opbygget så ingen sidder tilbage med aben.

  Nu er det så, grundet OLFIs seriøse journalistik, blevet Forsvarsministeriets tur.

  Det er ikke kønt at være vidne til!
  Mest af alt er det beskæmmende. Fordi INGEN af os som betaler for gildet, har en kinamands chance for at få et reelt svar!
  Og dermed undergraver de ansvarlige befolkningens tillid til de systemer, som er grundlaget for hele demokratiets eksistens.

 2. Er der virkelig nogen, der kan undre sig over, at befolkningen ikke har nogen som helst respekt for Forsvarets ledelse? Generaler og oberster reduceret til kontorhjælpere kombineret med forvirring og tvivl om, hvem der kan tage beslutning om så “kontroversielt”et emne. Og endnu engang en demonstration fra den nye forsvarschef af, at han ikke har “røv i bukserne”. Mage til”cluster fuck” skal man virkelig lede længe efter

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here