spot_img

Ekspert: Forsvarsministeren ignorerer kritik af Danmark i “åbent brev” til USA

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Forsvarsminister Trine Bramsen havde mandag et indlæg på det amerikanske nyhedssite DefenseNews. I indlægget lovpriser hun Nato-samarbejdet og siger mange af de ting, som amerikanerne vil høre, men hun skøjter samtidig behændigt hen over den løbende kritik af Danmark, bemærker Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet.

Danmark støtter fuldt og fast op om det internationale alliancesamarbejde i Nato, og det er i alles – ikke mindst amerikanernes – interesse at bibeholde og pleje samarbejdet.

Sådan kunne en opsummering af forsvarsminister Trine Bramsens (S) indlæg på det amerikanske forsvarsnyhedssite DefenseNews lyde. Indlægget blev udgivet mandag og kan læses som en direkte henvendelse til Danmarks amerikanske allierede, og i særdeleshed den tiltrædende administration, som opfordres til fremover at satse helhjertet på den transatlantiske forsvarsalliance.

»Hvis 2020 har lært os noget, er det betydningen af at have nære allierede. Kun sammen kan vi styrke sikkerheden for vores samfund. For en lille nation som Danmark har internationalt samarbejde, stærke alliancer og multilateralisme altid været grundpillen i vores udenrigs- og sikkerhedspolitik,« skriver Trine Bramsen blandt andet til de hovedsageligt amerikanske læsere af DefenseNews.

Indlægget adresserer imidlertid ikke substansen af den kritik, Danmark løbende er blevet mødt med fra både Nato og i særdeleshed USA, konstaterer Peter Viggo Jakobsen, som er professor ved Forsvarsakademiet og Center for War Studies på Syddansk Universitet og selv tidligere har kommenteret på kritikken af Danmarks bidrag.

»Det er et meget elegant forsøg på at positionere sig som USA bedste og mest loyale ven uden at nævne den manglende vilje til at bruge to procent af BNP på forsvarsbudgettet,« konstaterer han med henvisning til det mål, som blev vedtaget ved Nato-topmødet i Wales i 2014.

Forholder sig ikke til kritik fra Nato og USA

Trine Bramsen gør undervejs i indlægget klart, at Danmark sætter en ære i at bidrage, hvor det er nødvendigt og bruger også adskillige linjer på at fremhæve vigtigheden af et fortsat amerikansk lederskab.

»Det er en hovedprioritet for Danmark at træde frem og vise flaget, når der er behov for os. Vi bidrager til missioner i både nord, syd og øst. Senest har Danmark i november 2020 overtaget ledelsen af Nato Mission Iraq. Alt vores arbejde ville dog være forgæves uden de højt værdsatte bidrag fra USA. USA’s førende rolle i kampen mod Islamisk Stat og landets militære bidrag er afgørende for en succesfuld indsats i regionen,« skriver hun således.

Udover indsatsen i og omkring Irak fremhæver Trine Bramsen endvidere Arktis som et væsentligt fælles fokusområde, ligesom den stigende trussel fra Rusland og Kina ifølge den danske forsvarsminister også i fremtiden bedst imødegås gennem et formaliseret alliancesamarbejde. I det hele taget er indlægget en lang lovprisning af Nato, men hvis det har været Trine Bramsens hensigt at lægge låg på kritikken af Danmarks bidrag til samme, lykkes hun ikke med det, mener Peter Viggo Jakobsen.

Kritikken drejer sig dels om den manglende efterlevelse af toprocentsmålet, men senest også om, hvad Nato i en rapport kalder kalder Danmarks ”fejljusterede styrkemål”. Ingen af delene nævnes med et ord i indlægget på DefenseNews.

»Trine Bramsen får signaleret dansk opbakning til Nato og USA, og hun får signaleret til Biden, at Danmark er en loyal og trofast allieret – ikke mindst i Arktis, hvor Danmark også er afhængig af USA. Hun undgår dog behændigt at sige noget om byrdedeling, der defineres ved de tre C’er: Cash, Commitment og Capability. Det eneste C, hun nævner, er commitment – viljen til at bidrage til Natos og USA’s militære operationer – og det er det eneste C, som Danmark scorer højt på,« bemærker Peter Viggo Jakobsen.

Stryger Biden med hårene

På trods af forsvarsministerens ønske om at fremhæve en række områder, hvor Danmark har ydet en stor indsats de senere år, skal man derfor ikke forvente, at indlægget bidrager til at dæmpe kritikken af Danmark, endsige få den til at forstumme, mener Peter Viggo Jakobsen.

»Indlæggets primære funktion er at bakke op om Bidens retorik om, at USA skal handle sammen med sine allierede. Det stryger Biden med hårene og understreger det danske ønske om et tæt forhold til USA, at Danmark bakker op om det amerikanske syn på Rusland og Kina, og at Nato også skal bidrage til håndteringen af Kina. Indlægget siger alt det, USA gerne vil høre, og ignorerer så de områder, hvor Danmark og USA er uenige,« siger han.

I Danmark bør man derfor forberede sig på ikke at have hørt de sidste kritiske røster fra Bruxelles og Washington D.C., mener Peter Viggo Jakobsen:

»Er det nok til at USA vil holde op med at sige til Danmark og andre allierede, at de skal bruge flere penge på forsvaret og steppe op militært i Arktis? Det tror jeg ikke.«

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Striden mellem jakkesæt og uniformer har udviklet sig til »borgerkrig«

Abonnement
INTERVIEW. Håndteringen af fregatsagen udstiller den gensidige mistillid mellem politikere, officerer og embedsmænd, der gennemsyrer forsvarsområdet. Det mener politisk analytiker Lars Trier Mogensen, som samtidig peger på, at Elbit-sagen i sig selv kunne have kostet Flemming Lentfer jobbet. Til syvende og sidst skal der dog andet og mere til...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Carsten J. Nielsen
Læser
Carsten J. Nielsen
16. januar 2021 11:28

Når Regeringen siger, at de ønsker at anvende 1,5 milliarder kroner til en Arktis kapacitetspakke, skal det så forstås som et engangsbeløb i 2023 eller en egentlig forhøjelse af budgettet berammet på det Arktisområde, der fortsætter ind i det næste forsvarsbudget 2024 -?
Hvem kan svare på det?