Forsvarschef Bjørn Bisserup forlod sit embede i larmende tavshed

2
Kammeradvokaten frikender forsvarschef Bjørn Bisserup i sagen om optagelse af Bisserups søn på Hærens officersskole i 2010. Foto: Ernstved

KOMMENTAR: Mandag havde forsvarschef Bjørn Bisserup sidste dag i embedet, som står tomt natten over, til Flemming Lentfer sætter i stolen tirsdag. Bisserups afsked siger meget om hans ledelsesstil, som i alt for høj grad levede op til det lidet flatterende ry som skrivebordsgeneral.

Mandag gik general Bjørn Bisserup for sidste gang på arbejde som forsvarschef. Og det blev en noget anden afsked, end han formentlig havde forestillet sig, da han for snart fire år siden overtog stafetten fra Peter Bartram ved en parade på Frederiksberg Slot. Dengang skete det med fuld mediedækning, analyser og portrætter i de store medier, men denne gang er anderledes.

Kigger man på Forsvarets hjemmeside mandag aften, hedder tophistorien “Fakta om minkgrave på Forsvarets arealer”, og der er end ikke en historie eller et billede fra dagens afsked med landets forsvarschef siden januar 2017. Det er ganske påfaldende og siger i virkeligheden mere end mange ord om den ledelsesstil, som Bjørn Bisserup lagde for dagen. Han var den grå eminence, som havde det bedst uden for offentlighedens eller medarbejdernes spotlys.

Selvfølgelig er den direkte årsag til stilheden og den manglende parade den igangværende corona-pandemi, som har taget livet af ethvert større offentligt arrangement. Men for Bjørn Bisserup har det formentlig samtidig været en velkommen undskyldning for at liste ud ad bagdøren uden den store opmærksomhed. Med god grund, for møgsagerne ser ud til at have overmandet ham.

Artiklen fortsætter under billedet …

20201010 TEASER Bisserup
Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om forsvarschef Bjørn Bisserup, som sniger sig ud ad bagdøren … Tegning: Lars Andersen

Således var hans sidste officielle udmelding som forsvarschef en tilføjelse den 16. november til en artikel på forsvaret.dk om, at han ikke »kunne genkende«, at hans »soldater skulle handle på en ulovlig ordre« i forbindelse med Forsvarets hjælp til Fødevarestyrelsen under aflivningen af mink. Siden viste det sig, at mange af de millioner af døde mink er blevet hældt i massegrave på Forsvarets arealer, som ifølge miljølovgivningen ligger for tæt på en rekreativ sø.

Uanset ansvaret for den misere har Forsvaret nærmest fungeret som magnet for møgsager de seneste år, og flere af dem bærer Bjørn Bisserups personlige signatur. Dem vender vi tilbage til om lidt.

Var forsvarsminister Søren Gades opfindelse

Når Bjørn Bisserup kunne avancere til rigets højeste militære embede, skyldes det flere faktorer. Bjørn Bisserup er kendt som en hårdt arbejdende og lynende intelligent officer, som bedre end de fleste forstod det politiske spil. Det fik daværende forsvarsminister Søren Gade (V) øjnene op for, og derefter blev der sat turbo på Bisserups karriere. Således avancerede han fra oberst til trestjernet generalløjtnant på få måneder under Søren Gade.

Siden slog Bjørn Bisserup stregerne til den organisationsændring, som skabte det, der med rette er blevet kaldt et styrelses-Helvede med otte sideordnede styrelser direkte under Forsvarsministeriets departement. Organisationsændringen decimerede forsvarschefens embede fra at have helhedsansvaret til alene at være ansvarlig for at opstille og udsende de operative styrker.

Artiklen fortsætter under billedet …

20200917 TEASER Superspreder
Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om, hvordan Forsvarsministeriet blev en superspreder af dårligdomme …

Ændringen skete samtidig med, at Bjørn Bisserup indtog rollen som koncernstyringsdirektør i Forsvarsministeriets departement og de facto forsvarschef i en lønramme over den ”rigtige” forsvarschef og sidestillet med departementschefen. Herfra kunne han styre den nyudnævnte forsvarschef i form af Peter Bartram, som til manges moro blev udnævnt på baggrund af et stillingsopslag i dagbladet Politiken og hevet fra rang af oberst fire grader op til firestjernet general.

Da Peter Bartrams åremålsansættelse udløb, ønskede den daværende forsvarsminister, Peter Christensen (V), sig en ny forsvarschef, og det kunne næsten kun blive Bjørn Bisserup, som egentlig helst var fri. Dermed blev Bjørn Bisserup skubbet frem i forreste geled, hvilket han dog gjorde alt for at undgå. Således har Bjørn Bisserup været en af de mest usynlige forsvarschefer, som kun har optrådt i offentligheden, når han blev røget ud af sit kontor.

Ry som en virkelighedsfjern skrivebordgeneral

Samtidig var han forsvarschef i en tid, hvor besparelser skulle gennemføres, inden politikernes løfter om et øget forsvarsbudget kunne føres ud i livet. Det har givet anledning til mange frustrationer og cementeret Bjørn Bisserups ry for at være en virkelighedsfjern skrivebordsgeneral, som talte politikerne efter munden i stedet for at fortælle dem om rigets sande tilstand i de væbnede styrker.

En del politikere vil huske ham for, hvad flere har betegnet som kompetent rådgivning i forbindelse med indgåelsen af det seneste forsvarsforlig i januar 2018. Men det altoverskyggende billede af Bjørn Bisserups vagt vil dog vise hans involvering i de uendeligt mange møgsager, som ikke mindst dette medie har afdækket siden efteråret 2018.

Artiklen fortsætter under billedet …

20200111 TEASER FC Loge
Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om forsvarschefens hemmelige loge …

Således fik Bjørn Bisserup selv kritik fra kammeradvokaten for sin håndtering af sin søns optagelse på Hærens Officersskole i 2010, ligesom han havde det øverste ansvar for at stå fadder til en ledelseskultur i toppen af Forsvarsministeriets og Forsvarets øverste ledelser, hvor pletfri vandel, ordentlighed, integritet, moral og etik spillede andenviolin i forhold til nepotisme, magtmisbrug, vennetjenester og kammerateri.

Da sagen om den nu forhenværende hærchef Hans-Christian Mathiesen begyndte at rulle med research fra dette medie allerede i sommeren 2017, holdt forsvarschefen sig nøje orienteret – og aktivt passiv. Da sagen kom frem i oktober 2018, undskyldte Bjørn Bisserup sig med, at han havde undersøgt sagen til bunds, og at der ikke var noget at komme efter. Men det, som forsvarschefen ikke kunne se, takserede en dommer ved Vestre Landsret i Viborg i august til tre måneders ubetinget fængsel – og dermed beseglede hun samtidig Bjørn Bisserups eget eftermæle.

Få uger senere meddelte han, at han havde besluttet sig for at gå på pension med udgangen af november – et år før tid. I dag forlod han så sit kontor og Forsvarskommandoen i stilhed og larmende tavshed. Det var måske i virkeligheden en afsked, som passede de fleste meget godt.

20190801 EDITOR Ernstved05 BYLINE

guest
2 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer