spot_img

Forsvarsadvokat fastholder en bøde som rimelig straf til tidligere hærchef

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

I dag er ankesagen mod tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen begyndt ved Vestre Landsret i Viborg. På vej ind i retten gav forsvarsadvokat Torben Koch udtryk for, at han kræver samme påstand som i byretten. Han vil ikke føre nye vidner. Endelig dom ventes mandag.

Det er en glorværdig militærkarriere, som i disse dage finder sin afgørelse ved Vestre Landsret i Viborg. I dag begynder ankesagen mod tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen, som ved Retten i Viborg i maj blev idømt 60 dages ubetinget fængsel for i strid med loven at have hjulpet sin daværende kæreste og nuværende hustru frem i karrieren.

Sagen tog sin begyndelse helt tilbage i foråret 2017, da der landede et fysisk brev i OLFIs private postkasse. Det gav anledning til en lang række spørgsmål og aktindsigter gennem 14 måneder, og i oktober 2018 udgav OLFI artiklen ”H.-C. Mathiesen gik på isen”. Efter at have læst den valgte Forsvarsministeriets Auditørkorps på eget initiativ at indlede en efterforskning af sagen, og fire dage efter offentliggørelsen af artiklen besluttede Forsvarsministeriet at fritage Hans-Christian Mathiesen for tjeneste. I januar 2019 rejste auditørkorpset sigtelse, og i august blev generalmajor Michael Lollesgaard udnævnt til permanent chef for Hærkommandoen efter Hans-Christian Mathiesen.

Artiklen fortsætter under billedet …

Vestre Landsret i Viborg danner tirsdag, onsdag og mandag rammen om tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesens skæbne. Foto: Ernstved

I december 2019 rejste auditørkorpset tiltale for fem forhold, og i maj faldt dommen i byretten.

Dengang harcelerede forsvarsadvokat Torben Koch over dommen, og den opfattelse har han ikke ændret siden. Da Torben Koch her til morgen ankom til Vestre Landsret sammen med Hans-Christian Mathiesen, gentog advokaten sit krav fra maj.

»Jeg kan kun sige det på den måde, at jeg forventer for min klient et bedre resultat end i byretten. Hvad jeg lægger i bedre, tør jeg ikke udtale mig om på nuværende tidspunkt. Jeg mener, at det er en helt urimelig og uproportionel dom at idømme ham fængselsstraf. Man kan mene, at han har handlet kritisabelt, og det gav jeg også udtryk for, at det kan jeg godt følge. Men så skal han have en bøde. Jeg håber på en mindre indgribende sanktion eller en frifindelse,« siger Torben Koch.

Hans-Christian Mathiesen – iført skjorte og grå habitjakke – ønskede ikke at tale med pressen og gik direkte ind i retsbygningen sammen med sin hustru og en pårørende yngre mand.

Kan ikke tilføres nyt til sagen

Sagen kører over tre dage som en domsmandssag ved Vestre Landsret i Viborg. Det betyder, at der modsat en juridisk dommer og to domsmænd i byretten ved landsretten er tre juridiske dommere og tre domsmænd. De vil tirsdag og onsdag både høre vidner blive genafhørt – herunder forsvarschef Bjørn Bisserup, tidligere chef for Hærens Operative Kommando, Per Ludvigsen, foruden Forsvarskommandoens kommunikationschef, oberst Susanne Lund – og andre vidneudsagn fra byretten blive læst op uden fremmøde.

Mandag er afsat til afhøring af et enkelt vidne – oberst og regimentschef Anders Poulsen fra Jyske Dragonregiment, hvorefter henholdsvis auditør Claus Risbjerg vil procedere efterfulgt af forsvarsadvokat Torben Koch. Herefter vil dommerne trække sig tilbage for at votere, inden der formentlig falder dom mandag eftermiddag.

Foran landsretten gjorde Torben Koch det med sit særlige billedsprog det klart, at han ikke har indkaldt nye vidner.

»Nej. Med den måde, som sagen har været lagt op på, har man været gennem revl og kravl. Han har dårligt kunnet klø sig i røven, uden at der er rejst en sigtelse for det. Så der er ikke noget, der har været uprøvet eller vendt, så der kan ikke tilføjes noget nyt til sagen, synes jeg. Jeg har selvfølgelig overvejet, om der var grundlag for en yderligere bevisførelse, men da er jeg nået frem til, at det var der ikke,« siger han.

Dermed er der mere eller mindre lagt op til en gentagelse af retssagen fra byretten.

»Vi er på det samme niveau som i byretten. Så det, I kommer til at høre, er stort set det samme som sidst. Nogle af vidnerne kommer ind og afgiver vidneforklaring igen, og andre vidner får bare deres vidneudsagn læst op. Jeg vil kommentere byrettens præmisser. Men de argumenter, som jeg vil fremføre for en frifindelse, bliver nøjagtigt de samme,« siger Torben Koch.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Forsvarsministeriet har udviklet sig til det rene Ebberød Bank

Abonnement
KOMMENTAR: Forsvarsministeriets Personalestyrelse har lige brugt 13 mio. kr. på en hvervekampagne, som har til formål at tiltrække nye og fastholde nuværende medarbejdere på hele Forsvarsministeriets område. Samtidig er der indført ansættelsesstop og pålagt besparelser for et trecifret millionbeløb på tværs af Forsvarsministeriets område. Husker du historien om Ebberød Bank?...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer