spot_img

Bramsen og Bisserup lover tiltag til at påbegynde oprydning i møgsager

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Nu skal der ryddes op i både møgsager og den kultur, som har været med til at skabe dem. Det lover både forsvarsministeren og forsvarschefen, som i et fælles udspil lørdag på Forsvarets intranet vil præsentere en række initiativer for medarbejderne.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) og forsvarschef Bjørn Bisserup varsler en række nye initiativer, som skal være med til at rydde op i møgsager og dårlig omtale. Det skriver de i en fælles mail torsdag eftermiddag til alle ansatte under Forsvarsministeriet. Initiativerne vil blive præsenteret lørdag på Forsvarets intranet.

Læs mailen til medarbejderne her

»De seneste år har vi desværre set sager om svindel og magtmisbrug på Forsvarsministeriets område. Det er sager, som har rykket ved tilliden til Forsvaret. Det er ærgerligt. For sagerne er ikke kendetegnende for det forsvar, vi oplever i dagligdagen. Derfor har vi en bunden opgave, der handler om at rydde op i såvel sagerne som det, der forårsager sagerne,« skriver forsvarsministeren og forsvarschefen.

Det undrer ikke medarbejderne, at sagerne ikke er kendetegnende for det forsvar, som forsvarsministeren og forsvarschefen oplever i dagligdagen. Møgsagerne udspringer nemlig alle som en blandt ledere, chefer og direktør på de øverste hylder i såvel Forsvarsministeriets departement, styrelser og i Forsvarets ledelse.

»De vil advare forud for nogle drakoniske tiltag, hvor folk som mig ikke kan købe en kop kaffe uden godkendelse fra en oberst, fordi de har svindlet i Hjørring. Jeg bliver så træt,« skriver en medarbejder i en mail til OLFI.

Det forsvarsministerielle mareridt har rod i ledelsen

Det flerårige forsvarsministerielle mareridt tog for alvor fart, da OLFI i oktober 2018 skrev artiklen om, at tidligere hærchef ”H.-C. Mathiesen gik på isen”, da han favoriserede sin egen kæreste. I maj blev generalmajoren idømt 60 dages ubetinget fængsel for magtmisbrug, videregivelse af fortrolige oplysninger og pligtforsømmelse af særlig grov karakter i en dom, som er anket til landsretten. Siden væltede skeletterne ud af skabene.

Departementschef Thomas Ahrenkiel fik kritik for at sidde med i et møde, hvor hans kæreste i form af Forsvarsministeriets kommunikationschef fik tildelt et engangsvederlag på 75.000 kr. og en lønforhøjelse på 1.500 kr. om måneden. Siden kom det frem, at han ikke læste sin mail, da Rigsrevisionen havde gjort ministeriet opmærksom på omfattende svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om departementschef Thomas Ahrenkiel som et af Forsvarsministeriets største problemer …

Konsekvensen blev, at forsvarsminister Trine Bramsen fjernede den højt respekterede koncernstyringsdirektør Per Pugholm Olsen, som ellers havde sendt mailen til departementschefen for at orientere denne om sagen. Forsvarschef Bjørn Bisserup fik kritik for i sin tid som chef for Forsvarsstaben at have truffet en beslutning, der betød, at hans egen søn kom ind på Hærens Officersskole et år tidligere end først annonceret.

Finansdirektør AE sagde op i dølgsmål, da auditørkorpset overdrog en sag til Midt- og Vestjyllands Politi omhandlende inhabilitet. Hun ansatte i sin tid en major, som hun udnævnte til oberstløjtnant, samtidig med at hun indledte et kæresteforhold med ham, forhandlede løn, tillæg og engangsvederlag med officeren og tog på skiferie med ham i Østrig.

Personaledirektørens mand blev beordret i eftertragtet stilling

Personaledirektør Laila Reenbergs ægtefælle blev beordret i den eftertragtede stilling som chef for 2. Eskadre, uden at stillingen blev slået op i fri konkurrence. Det var Laila Reenbergs egen vicedirektør i form af oberst Peter Wass, der selv ringede og tilbød sin direktørs ægtefælle jobbet, inden Forsvarsministeriets departement havde besluttet sig for, om stillingen skulle i opslag. Konklusionen blev, at stillingen ikke skulle slås op, fordi der var en bedre egnet kandidat end personaledirektørens ægtefælle, som det ville være »svært at argumentere uden om ved opslag«.

I marts blev Peter Wass’ hustru med rang af kaptajn så udnævnt som kontorchef i Forsvarsministeriets departement under afdelingschef Pernille Reuther Eriksen, som i sin karriere er fulgt i hælene på Laila Reenberg.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om ledelseseksperternes kontante råd til Anders Friis og Laila Reenberg …

Der var også sagen om kommandørkaptajn Bjørn Martin Röst, der som stabschef i Specialoperationskommandoen (SOKOM) rejste til og fra arbejde på skatteydernes regning for 128.000 kr. alene i 2018. Sagen førte til massiv kritik fra Forsvarsministeriets Interne Revision af hele økonomiområdet i SOKOM og kom kun frem, fordi en retskaffen medarbejder påpegede, at stabschefen ud over at rejse for dyrt selv godkendte sine egne bilag. Hun blev siden frosset ud og har ikke kunnet få job i Forsvaret, selv om hun har søgt i omegnen af 30 stillinger, har fine uddannelser og fremragende papirer.

Forsvarsministeriets Auditørkorps er i øjeblikket i gang med en efterforskning rettet mod Frømandskorpset, hvor chefen i form af kommandørkaptajn Jens Birkebæk Bach er mistænkt for at have misbrugt sin magt ved at yde vennetjenester til nogle troubadourer, som har for vane at optræde i TV2s ”Vild med dans”. I december ramte skandalen med svindel i ejendomsstyrelsen så alle medierne, og i januar kunne dette medie så fortælle, at forsvarschefen deltager i en art hemmelig loge med bl.a. kronprins Frederik og efterforskningschefen i Forsvarsministeriets Auditørkorps.

Undersøgelser og efterforskning fortsætter ufortrødent

Senest har forsvarsministeren så iværksat en undersøgelse af mulig inhabilitet i forbindelse med Frømandskorpsets køb af militære jetski gennem virksomheden Copenhagen Global, der er ejet af kronprinsens gode ven Jeppe Handwerk.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse interviewet med brigadegeneral Anders Mærkedahl Pedersen, som er vicechef i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, og som ikke bekymrer sig om sådan noget som lækage af miliære hemmeligheder …

Når forsvarsministeren og forsvarschefen annoncerer en række nye tiltag, sker det ifølge forsvarsministeren og forsvarschefen ikke for hverken ledelsens eller medarbejdernes skyld. Der er meget mere på spil, når oprydningen går i gang.

»Vi vil gerne understrege, at når vi sammen iværksætter disse tiltag – så gør vi det for Forsvarets bedste. For at sikre, at der er tillid og respekt om Forsvaret. Vi vil, at det skal være de mange gode historier – og ikke de få om svindel og magtmisbrug – der fylder i omtalen af Forsvaret. Det vil uden tvivl blive et langt, sejt træk. Men vi er ikke i tvivl om, at vi når i mål, hvis vi står sammen,« skriver den militære og den civile chef for Forsvaret.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Stop nu den manipulerende propaganda!

Abonnement
KOMMENTAR: Forsvaret genvinder aldrig befolkningens tillid, før hele det militære system åbner mere op og begynder at kommunikere ærligt og troværdigt. Sagen om ”Iver Huitfeldt” blev håndteret katastrofalt, og den nu detroniserede forsvarschef Flemming Lentfer fortsætter i egen kamikazestil gennem sin advokat. Vi sagde det i kærlighed. ”Cirkus Mili” var...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer