Oberst opfattede opkald fra hærchef som forsøg på at ansætte kæresten

0
Uden for retssal G i Retten i Viborg venter auditør Claus Risbjerg på, at retssagen mod generalmajor og tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen atter skal gå i gang. Foto: Ernstved

Oberst Jens Lønborg kunne ikke opfatte generalmajor Hans-Christian Mathiesens telefonopkald som andet end et forsøg fra generalens side på at få obersten til at ansætte hærchefens kæreste. Ansættelsen ville kræve en udnævnelse, men obersten afviste og vidnede mandag mod den tidligere hærchef i Retten i Viborg.

Oberst Jens Lønborg undrede sig. Han var chef for operationer i Operationsstaben i Forsvarskommandoen, og under ham havde en af hans chefer slået en majorstilling op i indsættelsesdivisionen, som krævede erfaring i graden og fuld tilstedeværelse. Det var i løbet af sommeren 2015, og en dag var Jens Lønborg ude at løbe omkring midt på dagen, da telefonen ringede. I den anden ende var generalmajor Hans-Christian Mathiesen, som dengang var chef for Hærstaben i Karup.

»Vi talte først kort om nogle operative forhold, og så spørger han ind til stillingen, og om (kæresten, red.) ikke kunne være et emne til den.«

Sådan forklarede Jens Lønborg, da han mandag indtog vidneskranken i Retten i Viborg, hvor generalmajor Hans-Christian Mathiesen sidder på anklagebænken. Han er tiltalt for tjenestemisbrug og for forsøg på tjenestemisbrug, og det er præcis, hvad telefonsamtalen handlede om. For oberst Jens Lønborg afviste hærchefen, hvis kæreste endnu kun havde rang af kaptajn.

»Jeg bliver noget overrasket,« forklarede Jens Lønborg på auditør Claus Risbjergs spørgsmål om, hvordan han reagerede på opkaldet fra Hans-Christian Mathiesen.

Hvorfor bliver du overrasket?
»Normalt ville det være den, som ansøgte om stillingen, som selv ringede. Man er meget velkommen til at ringe. At chefen for Hæren ringer til mig, undrede mig lidt.«

Kan du huske, hvad I taler om?
»Som jeg husker det, svarer jeg, at vi leder efter en udnævnt major med lidt erfaring. Det var en stilling som sektionschef. Jeg var vidende om, at (kæresten, red.) stadig gik på videreuddannelse. Det går der en del tid med, og vi havde brug for en chef, der kunne agere på fuld tid. Så jeg sagde til ham, at det var mindre sandsynligt.«

Strider mod den tidligere hærchefs egen forklaring

Herefter fortalte Claus Risbjerg for vidnet, at Hans-Christian Mathiesen selv har afgivet forklaring om forholdet og i retten forklarede, at han bare ringede op for at spørge ind til stillingen. Det erindrede obersten ikke, selv om han ikke kunne afvise det. Han kunne til gengæld godt uddybe sine tanker om opkaldet.

»Når en general ringer til en oberst, er det som regel tjenstligt og forholdsvis kontant og firkantet. Det her havde en anden karakter.«

Det var i retten tydeligt, at Jens Lønborg ikke talte i så klart sprog, som auditør Claus Risbjerg håbede på. Han fandt derfor oberstens afhøringsrapport frem og læste en passage op fra afhøringen hos auditørkorpset. I den stod der, at Hans-Christian Mathiesen direkte skulle have spurgt, om ikke det »var en god idé at ansætte (kæresten, red.)«

Kan du huske, at du har forklaret det?
»Ja, det har jeg forklaret, og det står jeg ved.«

Du er citeret for, at Hans-Christian Mathiesen har forsøgt at få dig til at ansætte sin kæreste. Er det korrekt?
»Sådan kan jeg kun opfatte samtalen.«

Hvad tænker du om det?
»Jeg fandt det upassende,« forklarede Jens Lønborg.

guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer