Chefen for specialoperationskommando skal lede undersøgelse om køb af jetski

1
Generalmajor Peter Boysen er chef for Specialoperationskommandoen og står her i Frømandskorpsets pejsestue på Marinestation Kongsøre og spejder ud over Isefjorden. Arkivfoto: Ernstved

Forsvarskommandoen har bedt generalmajor Peter Boysen om at undersøge mulige habilitetsproblemer, da Copenhagen Group A/S solgte militære jetski til Frømandskorpset. Forsvarsministeren skærper fokus på reservepersonels mulige dobbeltroller og inhabilitet.

Det bliver generalmajor Peter Boysen, der som chef for Specialoperationskommandoen skal lede den undersøgelse om mulig inhabilitet i forbindelse med køb af militære jetski til Frømandskorpset, som forsvarsminister Trine Bramsen (S) har iværksat. Det oplyser oberst Susanne Lund som Forsvarskommandoens kommunikationschef i et skriftligt svar til OLFI.

»Forsvarskommandoen har bedt chefen for Specialoperationskommandoen iværksætte en undersøgelse af eventuel inhabilitet vedrørende indkøb af jetski og om nødvendigt inddrage andre relevante parter i undersøgelsen,« skriver Susanne Lund.

Artiklen fortsætter under billedet …

20200416 TEASER CopenhagenGlobal TWC
Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om, hvem der lækkede militære hemmeligheder til Jeppe Handwerk og Copenhagen Global …

Hun er gift med brigadegeneral Anders Mærkedahl Pedersen, som er vicechef i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI). For to uger siden forklarede han i artiklen, ”Hvem lækkede oplysninger til Jeppe Handwerk om hemmelig handel”, at han ikke så nogen problemer i, at Jeppe Handwerk og virksomheden Copenhagen Global fik kendskab til en hemmelig handel om køb af jetski og efterfølgende krævede at overtage ordren fra den britiske leverandør, som FMI ellers havde færdigforhandlet en aftale med.

»Vi sætter ikke undersøgelser i gang for at finde ud af, hvem der vidste hvad,« sagde Anders Mærkedahl Pedersen.

Men det er der nu en anden, der gør. Hun hedder Trine Bramsen.

»Jeg tror ikke, der er tvivl om mit syn på svindel eller misbrug i Forsvaret. Derfor har jeg igangsat et stort arbejde, der markant skal styrke kontrolmiljøet, så risikoen for svindel og misbrug mindskes.  Jeg har også styrket whistleblowerordningen i Forsvaret, for at sikre, at der er bedre adgang til at lufte mistanker om svindel og magtmisbrug. Disse tiltag omfatter også risikoen for habilitetsproblemer. Jeg har en klar forventning om, at der vil være markant øget fokus på dette fremadrettet. Det øgede fokus omfatter også reservister,« skriver forsvarsministeren i et skriftligt svar til OLFI.

Minister vil øge fokus på reservepersonels mulige dobbeltroller

Forholdet til reservepersonellets mulige dobbeltroller er blevet aktuelt, fordi Carsten Balleby som tidligere frømand og nuværende COO (Chief Operation Officer, red.) i Copenhagen Global ifølge OLFIs oplysninger ved siden af sit professionelle virke også har en rådighedskontrakt med Frømandskorpset. Han skulle tillige have været udsendt i en international mission som frømand inden for de seneste to år. Det er dog ikke noget, som Carsten Balleby ønsker at svare på spørgsmål om.

Artiklen fortsætter under billedet …

20200425 TEASER FMI vicechef
Klik på billedet, hvis du vil læse interviewet med brigadegeneral Anders Mærkedahl Pedersen, som er vicechef i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, og som ikke bekymrer sig om sådan noget som lækage af miliære hemmeligheder …

»Jeg ønsker ikke at oplyse dig om eventuelle rådighedskontraktuelle forpligtelser med Forsvaret. Såfremt du helt generelt er af den opfattelse, at det udgør et habilitetsproblem, såfremt en ansat i en dansk forsvarsmaterielvirksomhed, der er leverandør til Forsvaret, også har en rådighedskontrakt med Forsvaret, skal jeg opfordre dig til at henvende dig til Forsvaret med dine bekymringer,« sagde han til OLFI i artiklen for to uger siden.

Forsvarsministeriets Auditørkorps har tidligere meddelt, at det ikke har fundet anledning til at iværksætte en strafferetlig efterforskning af sagen. Det er ifølge svaret fra Forsvarsministeriet også årsagen til, at ministeren har bedt Forsvarskommandoen om at undersøge sagen.

»I den forbindelse vil der kunne inddrages andre myndigheder i undersøgelsen,« skriver Forsvarsministeriet.

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer