spot_img

Minister beder Forsvaret om at undersøge mulig inhabilitet ved køb af jetski

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Forsvaret er ikke tjent med, at der kan rejses tvivl om habiliteten i forbindelse med materiel- og indkøbsstyrelsens indkøb af militære jetski til Frømandskorpset gennem virksomheden Copenhagen Global. Det mener forsvarsministeren, som nu har bedt Forsvaret om at undersøge sagen. Auditørkorpset går ikke ind i sagen.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har bedt Forsvaret om at undersøge mulig inhabilitet i forbindelse med Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelses (FMI) køb af militære jetski til Frømandskorpset i 2018. Det oplyser hun i et skriftligt svar til OLFI.

»Jeg kender ikke den konkrete sag, men Forsvaret er ikke tjent med, at der kan rejses tvivl. Jeg har derfor bedt Forsvaret om at undersøge sagen nærmere,« skriver hun.

Undersøgelsen kommer i kølvandet på den historie, som OLFI kunne fortælle for lidt over en uge siden. I den blev det afdækket, hvordan der fandt en læk af militære hemmeligheder sted, uden at ledelsen i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse bekymrede sig om det endsige overvejede at undersøge sagen.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om, hvem der lækkede militære hemmeligheder til Jeppe Handwerk og Copenhagen Global …

Kort fortalt rettede Frømandskorpset ultimo 2016 henvendelse til FMI med ønske om at få købt et antal militære jetski på et såkaldt »hemmeligt notat« uden om de almindelige udbudsregler. På den baggrund fik FMI i 2017 kontakt til den britiske forhandler Golden Arrow Marine, som i februar sendte et officielt salgstilbud til FMI. Herefter indledte FMI forhandlingerne, som foregik i særligt sikrede rum i styrelsens lokaler i Ballerup, hvor sagsbehandlerne ikke måtte medbringe mobiltelefoner i rummet eller tage skriftlige noter fra sagen med ud af rummet.

Vicechef så ingen problemer i lækage

På trods af alle sikkerhedsforanstaltningerne modtog FMI en måned inde i forhandlingerne en mail fra virksomheden Copenhagen Global med besked om, at virksomheden var blevet forhandler af Golden Arrow Marines produkter i Danmark. I FMI ignorerede man henvendelsen og fortsatte handelen med Golden Arrow Marine. Den 2. maj 2018 sendte FMI således en endelig og dybt fortrolig købsordre af sted til Golden Arrow Marine, som skulle underskrives inden for to uger.

En uge senere modtog FMI endnu en mail fra Copenhagen Global, som krævede at få udstedt ordren i stedet for Golden Arrow Marine. Dette afviste FMI og bekendtgjorde for sagens parter, at handelen var annulleret og ville komme i EU-udbud. Det skete dog aldrig. Få dage senere fik Copenhagen Global ordren uden udbud.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse interviewet med brigadegeneral Anders Mærkedahl Pedersen, som er vicechef i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, og som ikke bekymrer sig om sådan noget som lækage af miliære hemmeligheder …

Overfor OLFI erkendte vicechef Anders Mærkedahl Pedersen fra FMI, at Copenhagen Global måtte have sin viden om handelen »på en eller anden måde et eller andet sted fra«. Men det bekymrede ham ikke og var ikke noget, han eller direktør Flemming Lentfer så nogen anledning til at undersøge.

»Nej, det tænker jeg ikke, at vi ser nogen problemer i,« sagde han til OLFI.

Men det gør forsvarsministeren til gengæld

Men det gør så til gengæld landets forsvarsminister, som nu vil have sagen undersøgt. Af artiklen fremgik det, at Copenhagen Globals Chief Operation Officer (COO), som hedder Carsten Balleby og har en fortid som frømand i Frømandskorpset, ud over sin ledende stilling hos en privat forhandler af materiel til Forsvaret ifølge OLFIs oplysninger også har en rådighedskontrakt som reservist i Frømandskorpset. Til det siger Trine Bramsen:

»Ansatte i Forsvaret skal naturligvis både være og fremstå som upartiske, og de skal – som alle andre offentligt ansatte – træffe beslutninger og afgørelser ud fra saglige hensyn. Så jeg forventer selvsagt, at Forsvaret er meget opmærksom på at undgå enhver form for habilitetsproblemer.«

Hun oplyser videre, at det ikke i sig selv udgør et habilitetsproblem, hvis en person med en reservekontrakt i Forsvaret også er leverandør til Forsvaret. Ifølge ministeren har mange leverandører af forsvarsmateriel ansatte med tilknytning til Forsvaret, hvilket ifølge hende ofte er til gensidig gavn.

Copenhagen Group A/S har stævnet OLFIs redaktør

»Det ville i alle tilfælde bero på en konkret vurdering, hvorvidt der kan blive tale om inhabilitet. I den vurdering vil bl.a. indgå personernes funktion i Forsvaret i forhold til f.eks. fastsættelse af kravspecifikationer eller deltagelse i udbuds- og indkøbsprocesser i øvrigt,« siger Trine Bramsen.

Læs også: »Beskyldninger om ærekrænkelser er et middel til at gøre journalister tavse«

OLFI har lørdag spurgt i Forsvarskommandoen, hvem i Forsvaret der skal undersøge sagen, men har endnu ikke modtaget noget svar. Det bliver dog næppe Forsvarsministeriets Auditørkorps. Her oplyser auditør Claus Risbjerg til OLFI, at han på baggrund af artiklen ikke har fundet til at indlede en undersøgelse. Det skyldes formentlig, at brud tavshedspligten har en forældelsesfrist på to år, og et eventuelt strafbart forhold i denne sag således må være begået før marts 2018 og dermed er forældet.

Afdækningen af sagen har ud over ministerens iværksatte undersøgelse fået Copenhagen Group A/S til at stævne denne signatur for ærekrænkelse med krav om hårdest mulig straf og godtgørelse for tort på 200.000 kr.

Klik på billedet, hvis du vil læse OLFIs tak til Jeppe Handwerk og advokat Michael Christiani Havemann …

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Forsvarets genrejsning kræver en fordomsfri tilgang fra alle parter

DEBAT: Forsvaret står et sted, hvor den politiske og den militære sfæres indbyrdes relation er i fare for at stå i vejen for en historisk genopretning. For at den kan føres ud i livet, skal der derfor ikke kun ses på organiseringen af forsvarsområdet, men på kulturen, som man...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer