Storstilet europæisk militærøvelse ramt af corona – dansk hærchef i karantæne

0
Generalmajor Michael Lollesgaard er sat i karantæne i sin lejlighed på Amager grundet corona-virus. Her ses han under Folkemødet på Bornholm i 2017, da han som generalløjtnant var Danmarks militære repræsentant i Nato. Arkivfoto: Ernstved

Øvelsen Defender Europe med deltagelse af næsten 30.000 amerikanske soldater er kommet skidt fra start, da et planlægningsmøde med landenes hærchefer også havde besøg af en corona-smittet hærchef fra Italien. Nu er Danmarks hærchef i karantæne i sin lejlighed på Amager, hvorfra han leder Hæren via en videoskærm.

Det lyder næsten komisk, hvis ikke det var så alvorligt. På et planlægningsmøde i sidste uge i den tyske by Wiesbaden sad hærchefer fra de fleste Nato-lande netop og diskuterede, hvordan man i forbindelse med den storstilede øvelse Defender Europe fra Natos side skulle forholde sig til det hastigt voksende globale udbrud af Covid-19 – bedre kendt som corona-virus. Mødet gik godt, og alle cheferne rejste hjem. Men søndag aften ringede telefonen hjemme hos generalmajor Michael Lollesgaard, som er chef for Hærkommandoen.

»Det viste sig, at den italienske hærchef var blevet smittet med corona-virus, og vi havde alle sammen givet hånd. Derfor blev jeg bedt om at gå i karantæne,« fortæller Michael Lollesgaard fra sin lejlighed på Amager.

Ifølge Michael Lollesgaard sad chefen for de amerikanske tropper i Europa, generalløjtnant Christopher Cavoli, under mødet ved siden af den smittede italienske hærchef, generalløjtnant Salvatore Farina. Den amerikanske leder af hele øvelsen i Europa er derfor også sat i karantæne.

»Det har ingen operative konsekvenser endnu, men det er bare enormt træls. Jeg har en kommandostation hjemme i min lejlighed og kan klare det meste via videokonferencer. Men den amerikanske commander har 20.000 mand på vej ind i Europa. Han ville formentlig gerne være ude på landevejen og kigge på dem,« siger Michael Lollesgaard.

Den største amerikanske øvelse i Europa i 25 år

Øvelsen er ifølge den amerikanske hær den største i Europa i 25 år, og den skal træne en disciplin, som Nato næsten havde glemt efter alle årene med indsættelser i fjerne krige. Nemlig evnen til at indsætte store troppekoncentrationer over store afstande i Europa. Øvelsen begyndte den 20. februar, og frem til maj skal de 20.000 amerikanske soldater med tilhørende militært isenkram gå i land i havne i Tyskland, Holland, Belgien og Estland.

Her vil de blive modtaget af 8.000 soldater fra 18 forskellige lande i Europa foruden de 9.000 amerikanske soldater, der allerede er udstationeret i Europa. I alt deltager 37.000 soldater i øvelsen. Gennem de seneste år har USA atter øget sin tilstedeværelse i Europa, og øvelsen skal teste samarbejdet mellem de forskellige lande. Målet er at demonstrere USA’s militærs evne til hurtigt at indsætte en stor styrke til at understøtte Nato og reagere på enhver krise, lyder det på den officielle hjemmeside om øvelsen.

Som en del af øvelsen sendte USA i begyndelsen af marts 1.500 soldater fra en panserenhed i Fort Hood i Texas til Polen, hvor de i løbet af to dage var på plads og deltog i en skarpskydningsøvelse. Øvelsen Defender Europe strækker sig over 4.000 kilometer i ti forskellige lande – fra Tyskland, Belgien og Italien til Polen, Estland, Letland, Litauen og Georgien, der grænser op til Rusland.

Danmark deltager bl.a. med 230 soldater fra Gardehgusarregimentet

Michael Lollesgaard fortæller, at øvelsen indledningsvis udspiller sig i et fredstidsscenarium for at teste, om landene formår at håndtere troppetransporter over flere landegrænser rent bureaukratisk med fortoldning etc. Herefter begynder øvelsen i flere store øvelsesterræner i Polen og Tyskland, hvor bl.a. et dansk kompagni på 230 soldater fra Gardehusarregimentet deltager i et område mellem Hamborg og Hannover.

»Vi deltager forskellige steder og har 230 mand i Bergen-Hohne i slutningen af april. De skal arbejde med interoperabilitet i en amerikansk enhed,« siger Michael Lollesgaard.

I Polen kulminerer øvelsen ved, at flere brigader skal øve angreb over vandløb. Herefter fortsætter fremrykningen ind i det såkaldte ”Suwalki gap” – den ca. 50 km lange grænse mellem Polen og Litauen, som ligger klemt inde mellem den russiske Kaliningrad-enklave og Hviderusland.

»Det er en ret stor øvelse under amerikansk ledelse. Så den amerikanske commander er nok ret træt af, at han er ude af spillet i 14 dage,« siger Michael Lollesgaard.

guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer