spot_img

Forsvarschefen trækker i land – var måske til flere end to middage med kronprinsen

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Forsvarschef Bjørn Bisserup proklamerede i januar over for DR, at han alene havde deltaget i to middage med kronprins Frederik hjemme hos auditørkorpsets efterforskningschef. Siden skrev OLFI, at der havde været flere middage. I redegørelse til forsvarsministeren trækker forsvarschefen i land. Ja, der var måske flere.

Indledningsvis ville han slet ikke svare, da OLFI rettede henvendelse til Forsvarskommandoen for at høre forsvarschef Bjørn Bisserup om hans deltagelse i en række logelignende møder afholdt med kronprins Frederik hjemme hos auditørkorpsets efterforskningschef, Hans Herluf Pedersen. Forsvarschefens argument for ikke at svare var, at der var tale om et “privat arrangement”. Men da DR P1 Orientering tog OLFIs artikel om Forsvarschefens hemmelige loge op i udsendelsen fredag den 6. januar, sendte Forsvarskommandoen dog alligevel en skriftlig udtalelse til Danmarks Radio med en bekræftelse på såvel forsvarschefens som kronprinsens deltagelse.

“Forsvarschefen har deltaget i to sammenkomster. Der er ikke tale om en fast deltagerkreds, og det er ikke forsvarschefen, som det fremgår af netmediet, der har inviteret til middagen,” skrev Forsvarskommandoen til DR.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om forsvarschefens hemmelige loge …

OLFI ved imidlertid, at der er afholdt flere end to møder med kronprinsen og medlemmer af Forsvarets øverste ledelse hjemme i privaten hos Hans Herluf Pedersen i Snekkersten. Det skrev dette medie lørdag den 7. januar, og den historie har åbenbart fået forsvarschefen til at kigge i sin kalender en ekstra gang, da forsvarsminister Trine Bramsen (S) udbad sig en redegørelse fra sin forsvarschef.

Bisserup har ikke registreret, hvem han var sammen med

OLFI har fået aktindsigt i forsvarschefens redegørelse, som er dateret den 12. januar. Af den kan man læse, at forsvarschefen måske alligevel har deltaget i flere møder med kronprinsen hos Hans Herluf Pedersen, som han i øvrigt – fremgår det af redegørelsen – har været privat ven med i over 20 år.

»I forbindelse med udarbejdelse af nærværende redegørelse har jeg gennemgået min kalender for at afdække, hvilke private arrangementer jeg har deltaget i, igennem den tid jeg har været forsvarschef. Da der er tale om private aftaler og arrangementer, har jeg ikke registreret, hvem jeg har været sammen med og under hvilke omstændigheder. Som nævnt ovenfor har jeg gennem tiden været til flere private sammenkomster hos Hans Herluf Pedersen, og der er et arrangement tilbage i 2018, hvor jeg er usikker på, om H.K.H. Kronprins Frederik også var til stede. Der kan således være tale om tre tilfælde og ikke to,” skriver forsvarschefen.

Læs også: Professor: Trine Bramsen bagatelliserer og dækker over forsvarschefens brøler

Møderne blev kritiseret i skarpe vendinger af tre professorer, fordi de brød med helt fundamentale regler i det konstitutionelle monarki. Her går al kontakt mellem kongehuset og officielle repræsentanter for staten Danmark normalt altid gennem regeringen, men den vidste intet om forsvarsledelsens hemmelige møder med kronprinsen hos Hans Herluf Pedersen.

Kurt Klaudi Klausen er professor i offentlig forvaltning ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet, og han udtalte i januar, at der ikke bare var tale om en uskyldig fejl fra forsvarschefens side, men en »fatal brøler«.

Læs også: Når monarkiets beskyttere svigter ansvaret

»Den absolutte inderkreds i Forsvaret skal ikke sidde med kronprinsen i hemmelige møder, hvor der ikke bliver skrevet referater. Det kan godt være, at det i virkeligheden er noget drengerøvsagtigt sammenkomst med en tidligere livvagt, der fungerer som kronprinsens nærmeste ven. Men det er ingen undskyldning. Kronprinsen må have fået en helt usædvanligt dårlig rådgivning, og han burde være advaret. Det er ganske ufatteligt, at hans nærmeste rådgiver ikke har sagt nej. Og jeg begriber slet ikke, at forsvarschefen sidder med i sådan et forum uden at stoppe det. Det er et fatalt svigt og dårlig dømmekraft,« sagde Kurt Klaudi Klausen.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI
- Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

OLFI opdaterer til version 2.0 med et ansigtsløft og nye funktioner

Efter mere end otte år med det samme website går OLFI fremtiden i møde med en længe ventet version 2.0. Den byder på et mere tidssvarende udseende og nye funktioner. Vi håber, at I vil synes om forandringerne! Det har været min dårlige samvittighed. Alt for længe er jeg blevet...

Kommentér artiklen ...

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer