spot_img

Sekretær og stabshjælper skulle tilskære hærchefs private bryllupskort

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Forud for generalmajor H.-C. Mathiesens bryllup med sin kæreste bad han sin stabshjælper og sin sekretær om at bruge arbejdstid på at tilskære private kort til brylluppet. Dermed tilsidesatte han groft sine pligter, mener auditørkorpset, som har tiltalt ham for forholdet. Læs hele anklageskriftet mod den tidligere hærchef her.

I Hærstaben fik to medarbejdere i form af chefens sekretær og stabshjælper i oktober 2017 nye og uvante opgaver. Forud for generalmajor Hans-Christian Mathiesens bryllup med sin kæreste, som arbejdede under ham i Hærstaben, bad han i en mail de to om at printe og tilskære private kort til brug ved brylluppet. Men sådanne tjenester må man som militær chef ikke bruge sine medarbejdere til, mener Forsvarsministeriets Auditørkorps.

Ifølge auditørkorpset begik Hans-Christian Mathiesen ved at pålægge de to medarbejdere opgaven en grov pligtforsømmelse, som er strafbar efter den militære straffelovs §27. Auditørkorpset har på den baggrund tiltalt den nu tidligere hærchef for “groft at tilsidesætte sine pligter i tjenesten ved at anvende sit personale til private gøremål”, som det hedder i anklageskriftet.

Artiklen fortsætter under billedet …

Det femte ud af fem punkter i anklageskriftet mod generalmajor og tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen handler om grov pligtforsømmelse efter den militære straffelovs §27.

Punktet er det femte og sidste i anklageskriftet mod Hans-Christian Mathiesen, som er tiltalt tjenestemisbrug, forsøg på tjenestemisbrug, uberettiget videregivelse af fortrolige oplysninger samt grov og særlig grov pligtforsømmelse.

Mener at kunne føre bevis for strafbare forhold

“Vi har haft en omfattende efterforskning kørende. På baggrund af den efterforskning er det min vurdering, at der er mulighed for at føre bevis for, at der er foregået strafbare forhold,” sagde auditør Claus Risbjerg, da tiltalen blev offentliggjort.

Torben Koch er forsvarsadvokat for Hans-Christian Mathiesen, og han mener ifølge DR, at auditørkorpsets anklageskrift er skudt langt over målet.

“Jeg synes, at det virker noget tyndt. Jeg vil ikke afvise, at min klient har handlet kritisabelt, så der kan være tale om en form for disciplinær sanktion. Men at gå fra kritisabelt til strafbart er lang vej. Jeg synes, at auditørkorpset skyder over målet, når man rejser en straffesag for noget, man i stedet burde have sendt til personalestyrelsen for en eventuel sanktion,” sagde Torben Koch i sidste uge til DR.

Du kan læse hele anklageskriftet mod generalmajor Hans-Christian Mathiesen her.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Forsvarets genrejsning kræver en fordomsfri tilgang fra alle parter

DEBAT: Forsvaret står et sted, hvor den politiske og den militære sfæres indbyrdes relation er i fare for at stå i vejen for en historisk genopretning. For at den kan føres ud i livet, skal der derfor ikke kun ses på organiseringen af forsvarsområdet, men på kulturen, som man...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

5 KOMMENTARER

guest
5 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Poul Erik Tranberg
Læser
Poul Erik Tranberg
27. december 2019 11:48

Det er totalt latterligt, at den tidligere Hærchef er tiltalt for grov pligtforsømmelse for dette papirklipperi. Som tjenstlige, men personlige hjælpere for Hærchefen er denne bagatel med uvirkelighedens juridiske øjne måske teoretisk påtale-mulig, men så bliver alvorligheden af “grov pligtforsømmelse” totalt udvandet. For med min viden fra arbejdsmarkedet, offentligt og privat – så finder denne “forbrydelse” sted overalt – normalt til hjælpernes store glæde. At anklagemyndigheden ikke har droppet dette anklagepunkt svækker troværdigheden til deres øvrige anklagepunkter. Venligst.

P. O. Christensen
Læser
P. O. Christensen
27. december 2019 16:53

Mon ikke grad og tjenestealder spiller ind i vurderingen af forsømmelsens karakter? Hvis den samme forseelse begås af såvel en ung løjtnant som en rutineret generalmajor, da må forseelsen begået af generalmajoren alt andet lige anses for værende grovere skulle jeg ville mene! Så jeg læser dit bidrag som en accept af, at der bør være en petitessegrænse i relation til, hvornår den militære straffelov bør bringes i anvendelse. Fair enough … men hvem skal i givet fald bestemme, hvor “målstolpen” så skal stå?

Poul Erik Tranberg
Læser
Poul Erik Tranberg
27. december 2019 21:48

Se mit svar til Poul Juul. Men i første omgang sættes målstolpen af anklagemyndigheden, her auditørkorpset. Når de, som jeg tror, får et klask i hovedet via dommen over dette forhold, så vil anklagemyndigheden forhåbentligt justere deres målstolpe til næste gang.

Poul Juul
Læser
Poul Juul
27. december 2019 19:00

Det behøver du ikke bekymre dig om. Nu får vi alle en retslig afgørelse af om det er latterligt eller en grov pligtforsømmelse.

Poul Erik Tranberg
Læser
Poul Erik Tranberg
27. december 2019 21:42

Jeg har ingen bekymringer. Men husk, i et demokrati er der en sund vekselvirkning mellem retsvæsen og befolkningen. Min vurdering er blot et lille bidrag hertil. Venligst.