spot_img

Hærchef forsøgte uden held at overtale oberst til at ansætte sin kæreste

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Det var forsøg på misbrug af sin stilling, da generalmajor H.-C. Mathiesen i sommeren 2015 forsøgte at overtale en oberst til at ansætte hærchefens kæreste i en stilling som major. Det mener Forsvarsministeriets Auditørkorps, som har tiltalt hærchefen for forsøg på magtmisbrug.

Han var lige blevet udnævnt til generalmajor året forinden, og som ny øverste chef for Hæren ville Hans-Christian Mathiesen gerne have sin kæreste med rang af kaptajn udnævnt og ansat i en majorstilling. Han ringede derfor i sommeren 2015 til en oberst, som var chef for Indsættelsesdivisionen i Operationsstaben. Obersten havde en major-stilling ledig, og den ønskede H.-C. Mathiesen, at hans kæreste skulle have.

Men obersten afviste sin hærchefens ønske. Det fremgår af auditørkorpsets anklageskrift mod generalmajor og tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen, som OLFI fik aktindsigt i torsdag. Sagt på juridisk tiltaler auditørkorpset generalmajoren for forsøg på overtrædelse af straffelovens § 155 og straffelovens § 21 ved at skaffe »tiltaltes daværende kæreste en uberettiget fordel, idet tiltalte telefonisk henvendte sig til oberst EKSTRAHERET og forsøgte at påvirke EKSTRAHERET til at ansætte kaptajn (kæresten, red.) i en stilling som major, der var ledig til besættelse i Indsættelses­divisionen under Operationsstaben, hvor EKSTRAHERET var chef, hvilket mislykkedes, idet EKSTRAHERET afstod fra at ansætte (kæresten, red.) i stillingen«.

Artiklen fortsætter under billedet …

Det fjerde ud af fem punkter i anklageskriftet mod generalmajor og tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen handler om forsøg på magtmisbrug efter straffelovs §155.

Kæresten var på dette tidspunkt begyndt på uddannelsen Master i Militære Studier, som hun kun var kommet ind på, fordi hærchefen sammen med den daværende chef for Hærens Operative Kommando, daværende generalløjtnant Per Ludvigsen, ændrede på kriterierne, så kæresten kunne optages på trods af sin manglende internationale erfaring.

Fik kæresten ansat i en stilling under sig selv

Kort efter oberstens afslag oprettede hærchefen projektkontoret “Hærens Soldater 2025” under sig selv i Hærstaben, hvor en stilling blev designet til at matche kærestens kvalifikationer. Hun var eneste ansøger og blev ansat, uden at stillingen kom i genopslag. Derved blev hun udnævnt til major, hvorved hendes og Hans-Christians Mathiesens årlige fælles husstandsindkomst i hjemmet i Viborg voksede med små 90.000 kr.

Ansættelsen gav siden anledning til det, som en anonym kilde overfor OLFI beskrev som en u-udholdelig stemning og atmosfære i Hærstaben. Eller som en anden kilde i Hærstaben sagde til OLFI:

»Internt i Hærstaben er der ikke længere nogen respekt for embedet, og det er på grund af det kæresteforhold og nu ægteskab. Vi tillader kæreste- og ægtepar rundt om i enhederne. Men det gør vi jo kun så længe, at det er uproblematisk. Det er dette forhold ikke. Men ingen tør at gøre noget ved det. Ingen tør gå imod HC, for de er alle bange for ham, og det er jeg også. Hvis jeg optrådte med navn i denne artikel, kunne jeg lige så godt gå ud og skyde mig selv i gården.«

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Striden mellem jakkesæt og uniformer har udviklet sig til »borgerkrig«

Abonnement
INTERVIEW. Håndteringen af fregatsagen udstiller den gensidige mistillid mellem politikere, officerer og embedsmænd, der gennemsyrer forsvarsområdet. Det mener politisk analytiker Lars Trier Mogensen, som samtidig peger på, at Elbit-sagen i sig selv kunne have kostet Flemming Lentfer jobbet. Til syvende og sidst skal der dog andet og mere til...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer