Hærchef sendte fortrolige personalesager videre til sin kæreste

0
Den tidlligere hærchef H.-C. Mathiesen er efter dommen for embedsmisbrug ikke længere ansat i Forsvaret, bekræfter forsvarsminister Trine Bramsen (S). Arkivfoto: Ernstved

Ifølge anklageskriftet mod generalmajor og tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen gav han sin kæreste adgang til sin indbakke indeholdende bl.a. fortrolige oplysninger udelukkende til brug for Forsvarets øverste ledelse. Derudover sendte han ad to omgange mails med fortrolige oplysninger om kollegers personalesager i Forsvaret til kæresten.

Onsdag eftermiddag gæstede denne signatur DR P1 Orientering for at fortælle om den tiltale, som auditørkorpset onsdag rejste mod generalmajor og tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen efter bl.a. straffelovens §155 om tjenestemisbrug. I studiet spurgte værten, hvordan Hans-Christian Mathiesen kunne tro, at han kunne hjælpe sin kæreste ind på to uddannelser og få hende udnævnt til major og ansat under sig selv uden at blive opdaget? Det fik den anden vært i studiet til at bryde ind:

»Jeg kunne godt have et bud. Kærlighed gør blind,« sagde hun.

Forklaringen kender kun Hans-Christian Mathiesen. Men at grænserne skred i relationen til kæresten og fik generalmajoren til at blive kriminel, mener Forsvarsministeriets Auditørkorps at kunne føre bevis for. Auditørkorpset ønsker derfor den tidligere hærchef idømt en fængselsstraf. Et af anklagepunkterne handler således om fortrolighed.

Læs også: Hærchef ændrede på kriterier, så kæresten kunne optages på uddannelse

Den brød Hans-Christian Mathiesen ifølge anklageskriftet, da han på et tidspunkt fra omkring den 16. april 2016 gav sin kæreste adgang til sin tjenstlige indbakke i Forsvarets interne mailsystem. Derved gjorde han sig ifølge anklageskriftet skyldig i såvel overtrædelse af den militære straffelovs § 27 om pligtforsømmelse af særlig grov karakter samt overtrædelse af straffelovens § 152 om uberettiget videregivelse af fortrolige oplysninger under særligt skærpende omstændigheder.

Kaptajn fik adgang til oplysninger for Forsvarets øverste ledelse

Ved at give kæresten med rang af kaptajn adgang til sin indbakke fik hun ifølge anklageskriftet »adgang til fortrolige oplysninger af tjenstlig karakter, der alene var tiltænkt tiltalte, hvor ved der var en særlig risiko for, at (kæresten, red.) fik adgang til fortrolige oplysninger, der ikke vedkom hende, herunder oplysninger forbeholdt den øverste ledelse i Forsvaret«.

Artiklen fortsætter under billedet …

Skærmbillede 2019 12 19 kl. 23.47.05
Det andet ud af fem punkter i anklageskriftet mod generalmajor og tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen handler om brud på den militære straffelovs §27 og straffelovens §152 om videregivelse af fortrolige oplysninger.

Men ikke nok med det. Chefen for Hærstaben sendte hende også mails med yderst personfølsomme oplysninger om kolleger i det militære system, som var havnet i personalesager.

» … ligesom tiltalte henholdsvis den 14. april 2016 og den 30. september 2016 til (kæresten, red.) fremsendte mails indeholdende fortrolige oplysninger blandt andet om personalesager mod andre ansatte i Forsvaret«.

Udbredt mistillid i Hærstaben til såvel chefen som hans kæreste

Det forklarer måske noget af den mistillid, som prægede Hærstaben i den tid. I et brev til OLFI skrev en anonym kilde i foråret 2017.

»Situationen i Hærstaben er kritisk – og dermed kritisk i hele Hæren. Chefen for Hærstaben – generalmajor Hans-Christian Mathiesen – leder Hæren med en uhørt arrogance. Som konsekvens er stemning og atmosfære i Hærstaben u-udholdelig. Personellets frustrationer gennemsyrer dagligdagen, og det påvirker Hærens effektivitet.«

Andre kilder fortalte, hvordan medarbejdere holdt møder på toilettet »for at undgå, at informationer kommer ”HC” eller hans kæreste for øre«. Andre kilder fortalte om møder på lavere niveau i Hærstaben, hvor kæresten afbrød møder med besked om at »det er ikke hvad ”HC” ønsker«.

»Internt i Hærstaben er der ikke længere nogen respekt for embedet, og det er på grund af det kæresteforhold og nu ægteskab. Vi tillader kæreste- og ægtepar rundt om i enhederne. Men det gør vi jo kun så længe, at det er uproblematisk. Det er dette forhold ikke. Men ingen tør at gøre noget ved det. Ingen tør gå imod HC, for de er alle bange for ham, og det er jeg også. Hvis jeg optrådte med navn i denne artikel, kunne jeg lige så godt gå ud og skyde mig selv i gården,« sagde en kilde i Hærstaben til OLFI.

guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer