spot_img

Målløs forsvarsminister kræver kulegravning og oprydning i svindelsag

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

INTERVIEW: Forsvarsministeren vil have svindelsag fra ejendomsstyrelsen i Hjørring kulegravet og har derfor sendt et rejsehold til Nordjylland. Hun er heller ikke tilfreds med Forsvarsministeriets Interne Revision, som tøvede i måneder med at få politiet på sagen. Først efter pressehenvendelser kom der skred i politiets efterforskning.

Svindelsagen fra Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse (FES) kommer bag på forsvarsminister Trine Bramsen (S), som vil have ryddet op. Hun kalder sagen helt og aldeles uacceptabel og skrider derfor hårdt ind.

»Jeg er målløs over, at det overhovedet kan forekomme. Det er også baggrunden for, at jeg har taget initiativ til at iværksætte en større undersøgelse. Der er et rejsehold, som er sendt af sted til ejendomsstyrelsen for at undersøge forholdene, og som skal melde hurtigt tilbage til mig. Samtidig kører der en politimæssig efterforskning. Det understreger alvoren,« siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse historien om, hvordan Karsten opdagede svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse og anmeldte det til Rigsrevisionen … Foto: Ernstved

Ifølge flere medier er flere personer blevet politianmeldt, og to personer fra Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse skulle samtidig være blevet anholdt. Sagen kom frem torsdag, da whistlebloweren Karsten Hamborg Ravnsgaard stod frem bl.a. i dette medie og fortalte sin rystende historie om, hvordan han som nyansat bogholder i et privat el-firma i Vestjylland kunne konstatere, at virksomheden drev en skyggeøkonomi for nogle få medarbejdere i FES.

Overfakturering gav en økonomisk buffer til brug i FES

Ordrer blev overfaktureret og genererede en økonomisk buffer, som fire personer i ejendomsstyrelsen kunne råde over og købe ind på af Forsvarets penge, uden at Forsvaret havde chance for at kontrollere eller kende til handlerne.

»Forholdene er begået i 2018, og det er før min tid. Men det ændrer ikke ved, at det er meget alvorligt. Det bør ikke og må slet ikke kunne finde sted. Og det må under ingen omstændigheder fortsætte i nogen som helst form. Der skal ryddes fuldstændig op i det her,« siger Trine Bramsen.

Under OLFIs afdækning af sagen er det kommet frem, at Forsvarsministeriets Interne Revision (FIR) efter at have siddet på hænderne i måneder tirsdag overdrog sagen til Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse – altså den myndighed, der er under mistanke. Samtidig anmeldte FIR aldrig sagen officielt til politiet. De modtog derfor først en officiel anmeldelse, da Karsten Hamborg Ravnsgaard på grund af frustrationer over den uendelige ventetid fra FIR den 30. oktober anmeldte sagen til Midt- og Vestjyllands Politi.

Artiklen fortsætter under billedet …

Karsten Hamborg Ravnsgaard er uddannet revisor og blev i 2018 ansat som bogholder i en el-installationsvirksomhed i Vestjylland, hvor han hurtigt opdagede besynderlige handler mellem virksomheden og Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Foto: Ernstved

Der skulle dog gå yderligere fem uger og et par opringninger fra dette medie med høflige orienteringer om de forestående skriverier, før politiet skred til handling. Disse forhold kommer bag på forsvarsministeren, som vil til bunds i, hvad der er – eller rettere ikke er – foregået.

»Det er derfor, at jeg har bedt om at få alle forhold belyst, for hvordan kan det forekomme? Hvorfor har alle advarselslamper ikke blinket langt tidligere? Og hvad er omfanget af sagen, og hvilke personer har været involveret? Alt det vil jeg gerne have belyst, og det er den rigtige rækkefølge. Så skal jeg nok komme til at forholde mig til, hvad de yderligere konsekvenser skal være bagud skuende og fremadrettet.«

Hvordan kunne det foregå i årevis uden at blive opdaget?

Også det faktum, at svindlen øjensynligt er foregået i årevis uden at blive afsløret af Forsvarsministeriets egne kontroller skræmmer ministeren.

»For mig at se er der noget helt galt i denne sag. Derfor ønsker jeg også at få kulegravet alle aspekter, og jeg ser med meget stor alvor på sagen. Disse forhold burde være opdaget langt tidligere i de interne kontroller. Samtidig er der noget, der tyder på, at sagen er meget omfattende – ikke mindst det forhold, at der foregår en politimæssig efterforskning allerede inden offentliggørelsen af Rigsrevisionens rapport,« siger Trine Bramsen, som lover, at hun vil forfølge sagen:

»Det sidste ord er ikke sagt i denne sag. Jeg vil have alle forhold belyst, og så kommer jeg til at tage yderligere initiativer på baggrund af det.«

Hvor mange møgsager kan Forsvarsministeriet klare, før det får konsekvenser, som medarbejderne kan se og mærke?

»Jeg synes, at det er et rimeligt håndfast oprydningsarbejde, som jeg her har iværksat. Også i sagerne om krænkelser har jeg iværksat et omfattende arbejde. Så jeg mener, at der er ved at blive ryddet godt og grundigt op. Men Forsvaret er en stor organisation. Det ændrer bare ikke ved, at sådan noget her ikke må forekomme. Jeg står lige så måbende over for, at det har kunnet finde sted som alle andre,« siger Trine Bramsen.

Rigsrevisionen offentliggør sin rapport fredag kl. 11.30 på Christiansborg.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Forsvarets genrejsning kræver en fordomsfri tilgang fra alle parter

DEBAT: Forsvaret står et sted, hvor den politiske og den militære sfæres indbyrdes relation er i fare for at stå i vejen for en historisk genopretning. For at den kan føres ud i livet, skal der derfor ikke kun ses på organiseringen af forsvarsområdet, men på kulturen, som man...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer