spot_img

Tidligere stabschef i SOKOM får bøde på 5.000 kr. for brud på tavshedspligten

Kommandørkaptajn Bjørn Martin Röst er idømt en bøde på 5.000 kr. for at have brudt sin tavshedspligt i forbindelse med et interview med OLFI. Til gengæld har auditørkorpset indstillet efterforskningen af pligtforsømmelse i forbindelse med stabschefens godkendelse af egne bilag og parkering for over 46.000 kr. på et år.

Det koster den tidligere og nu pensionerede stabschef i Specialoperationskommandoen (SOKOM), kommandørkaptajn Bjørn Martin Röst, en bøde på 5.000 kr., at han i et interview med OLFI brød sin tavshedspligt. Interviewet handlede dels om hans egne rejseudgifter og dels om hans ansættelse og afskedigelse af den administrative medarbejder, Karin Reuss Iversen.

I interviewet med OLFI udtalte stabschefen sig nedladende om Karin Reuss Iversen og sagde bl.a., at hun »var fuldstændig uden selvtillid«. Men han gik også skridtet videre og fortalte beredvilligt om Karin Reuss Iversens helbred og dybt fortrolige samtaler med sin tillidsrepræsentant.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om Karin Reuss Iversen, som måtte forlade SOKOM i unåde efter bare tre måneder og efter at have stillet spørgsmål ved chefens godkendelse af sine egne bilag …

»Så var det hende selv, der meldte sig syg, og så kom der et oplæg fra HK om, at hun skulle fratræde. Det er ulykkeligt, når man kommer i en situation, hvor man sidder og græder over for sin tillidsrepræsentant og selv ønsker at fratræde. Vi havde gerne ladet hende fortsætte. Men når hun melder sig langtidssyg og ikke mener at kunne fortsætte, så er vi nødt til at finde en ordning med HK. I stedet for at fyre hende på grund af uduelighed, fik hun en fratrædelse,« sagde han til OLFI og godkendte siden citater inden offentliggørelsen af artiklen.

Mener, at stabschefen er sluppet billigt med bøde

I sin afgørelse lægger auditør Claus Risbjerg vægt på, at han har skærpet bødekravet, dels fordi »oplysningerne er blevet videregivet til en journalist, som efterfølgende viderebragte dem i en artikel, hvorved de har været egnet til at skade Iversen«.

»Dels at du i kraft af din stilling, som du indtog på daværende tidspunkt, måtte forventes at have et særligt ansvar for at overholde reglerne.«

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse interviewet med kommandørkaptajn Bjørn Martin Röst, som er under voldsom kritik for at have rejst for 128.000 kr. til og fra sit arbejde i Aalborg alene i 2018, have godkendt egne bilag, og som som nu bliver undersøgt af Forsvarsministeriets Auditørkorps …

Bjørn Martin Röst har ifølge auditørkorpset accepteret bøden. Karin Reuss Iversen er tilfreds med, at Bjørn Martin Röst har fået en bøde, men hun mener samtidig, at han er sluppet let i forhold til hende selv.

»Jeg synes ærlig talt, at det er billigt sluppet. Hans udtalelser har beviseligt været skadelige for mig, fordi jeg har fået afslag på samtlige stillinger, som jeg efterfølgende har søgt i Forsvaret. Det til trods for at jeg har været mere end kvalificeret til stillingerne. Flere gange har jeg modtaget afslag direkte begrundet i min sag med SOKOM, og flere gange er stillinger, som jeg har søgt, kommet i genopslag,« siger Karin Reuss Iversen.

Kom i fedtefadet efter at have påpeget ulovligheder

Bjørn Martin Röst var tillige mistænkt efter den militære straffelov for at have forsømt sin pligt ved at have rejst for 128.000 kr. på skatteydernes regning til og fra arbejde i 2018. Som stabschef var Bjørn Martin Röst økonomiansvarlig, og han godkendte dermed medarbejdernes bilag – herunder sin egen parkering i Københavns Lufthavn for mere end 46.000 kr. alene i 2018. Dette forhold har auditørkorpset imidlertid indstillet.

»Baggrunden for afgørelsen er, at videre forfølgning ikke kan ventes at føre til, at du findes skyldig til straf.«

Til trods for indstillingen af efterforskningen gør Claus Risbjerg det klart, at kulturen omkring tjenesterejser i SOKOM har været kritisabel, fordi ledelsen gav tilladelse til dyre tjenesterejser, »selv om det havde været muligt at gennemføre tjenesterejserne på en væsentlig billigere måde«. Karin Reuss Iversen undrer sig over, at den tidligere stabschef kan slippe for straf, når han beviseligt har godkendt egne bilag i strid med reglerne.

»Jeg synes at det er skuffende, fordi han har brudt både de skrevne og de uskrevne regler. Det var præcis det, der fik mig i fedtefadet, fordi jeg gjorde opmærksom på, at han ikke måtte godkende egne bilag. Mit opråb var den direkte årsag til, at jeg blev mobbet ud af SOKOM og måtte forlade Forsvaret,« siger Karin Reuss Iversen.

OLFI har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Bjørn Martin Röst, som gik på pension i september.

I august 2018 påpegede Karin Iversen første gang uregelmæssigheder i godkendelsen af personlige bilag hos den økonomiansvarlige i Specialoperationskommandoen (SOKOM). Kort efter blev hun afskediget på grund af “samarbejdsvanskeligheder”. Foto: Mick Anderson

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Her er nødråbet til ministeren og departementschefen fra piloterne

Abonnement
Forsvarsminister Troels Lund Poulsen og departementschef Pernille Langeberg har mandag den 22. april modtaget et brev fra 30 unge piloter med rubrikken: "Et flyvevåben i afvikling - nødråb fra piloter". Læs brevet her ... 22.04.2024 Emne: Et flyvevåben i afvikling – Nødråb fra piloter Til: Forsvarsminister Troels Lund Poulsen, Forsvarsministeriets Departementschef, Pernille...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Morten Brandborg
Læser
Morten Brandborg
30. november 2019 11:03

Endnu et eksempel på grov chikane, udøvet af en højtstående officer.
Tankevækkende, da han angiveligt har en sikkerhedsgodkendelse på højt niveau for at bestride denne stilling.
Når han bryder tavshedspligten i en sensibel personalesag, kan der også være en risiko for brud på tavshedspligten og dermed den militære sikkerhed.
Hører sådanne typer hjemme i officerskorpset?