spot_img

Skjult netværk af erhvervsfolk rådgiver ledelse i Specialoperationskommandoen

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Jeppe Handwerk leverer materiel og udstyr til specialstyrkerne i stor stil. Det til trods sad han med i Specialoperationskommandoens advisory board af erhvervsfolk, helt ind til konkurrencen om køb af Frømandskorpsets nye både begyndte. Den konkurrence vandt hans virksomhed, Copenhagen Group. Hvem der sidder i boardet i dag, vil Forsvaret ikke oplyse.

Det kan måske komme som en overraskelse for nogle, at en militær kommando med specialstyrker underlagt og en generalmajor som chef har brug for et rådgivende organ bestående af civile erhvervsfolk. Ikke desto mindre har Specialoperationskommandoen (SOKOM) i Aalborg sit eget advisory board. Det bekræfter generalmajor Peter Boysen, som er chef for Specialoperationskommandoen, under et interview med OLFI på Marinestation Kongsøre den 8. november.

Hvem sidder i det?
»Skal man ind på det?«

Det er vel ret vigtigt?
»Jo, men jeg bliver nødt til at spørge dem, om de gider … du ved. Jeg vil gerne ringe til dem og høre, om … om … men ja, der er et advisory board,« siger Peter Boysen.

OLFI har siden adskillige gange forsøgt at få et opfølgende interview med Peter Boysen, ligesom denne signatur har rykket for svar på, hvem der sidder i advisory boardet, baggrunden for oprettelsen, formålet, opgaverne, overvejelser om habilitet, klassificeringsniveau etc. Alt sammen uden held.

Hjælper chefen i SOKOM med strategi

Det store spørgsmål er naturligvis, hvad Specialoperationskommandoen har behov for et advisory board til? Det spurgte OLFI Peter Boysen om.

»Jeg har talt meget med dem om, hvordan vi styrer penge. Jeg har i virkeligheden ikke talt så meget med dem om det her nede (det praktiske ude i korpsene, red.). Det er der nok af specialister til. Så vi har talt om ressourcestyring.«

Hvad med materiel?
»Det tror jeg ikke, at vi har talt ret meget om. Så har vi talt strategi. Vi har en strategi, og den har de været inde over. Jeg har sparret med dem om strategien, for nogle af dem har været med til at lave sådan nogle strategier før. Der er de kommet med mange gode input til det arbejde,« siger Peter Boysen.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om muligt magtmisbrug i Frømandskorpset …

Vi kender dog et enkelt navn på et tidligere medlem af Specialoperationskommandoens advisory board. Det er Jeppe Handwerk. Han er tidligere frømand og en driftig forretningsmand, der gennem sin virksomhed Copenhagen Group er storleverandør af materiel og udstyr til det danske forsvar og ikke mindst specialoperationsstyrkerne. Og så er Jeppe Handwerk ikke mindst mangeårig nær ven af frømanden kronprins Frederik og gudfar til prins Christian.

»Jeg var en del af SOKOM advisory board, ind til konkurrencen på gummibåde begyndte, hvorefter jeg naturligvis trak mig,« skriver Jeppe Handwerk i et skriftligt svar til OLFI.

Spørgsmål besvaret med trusler om injuriesagsanlæg

Den omtalte konkurrence drejede sig om, at Frømandskorpset havde behov for at købe yderligere to såkaldte RHIB (Rigid Hull Inflatable Boat – eller på dansk en gummibåd med hård bund). Disse både havde Jeppe Handwerk inden konkurrencens begyndelse sikret sig agenturet på, og Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse endte da også med at købe de to nye både gennem Jeppe Handwerk og Copenhagen Group.

OLFI har en lang liste med yderligere spørgsmål til Jeppe Handwerk om hans tid i SOKOMs advisory board. Men Jeppe Handwerk ønsker ikke at stille op til interview. Da OLFI sendte en række blandede spørgsmål i en mail, var det ikke Jeppe Handwerk, men hans advokat der svarede.

Artiklen fortsætter under billedet …

Jeppe Handwerk er kronprinsens nære ven gennem små 30 år og gudfar til prins Christian, som er kronprins Frederiks og kronprinsesse Marys ældste søn og kommende kronprins. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix

»Spørgsmålene angår dels en række forretningsmæssige forhold i min klients private firma og hos dettes kunder. Sådanne forhold er private, og min klient er ikke berettiget til – og ønsker heller ikke – at offentliggøre sådanne forhold,« skrev advokaten og truede herefter OLFI med injurie- og bagvaskelsesbestemmelserne i straffelovens §§ 267 og 268.

»Jeg skal derfor hermed indskærpe Deres forpligtelse til at respektere såvel injurielovgivningen som privatlivsbeskyttelsen og beskyttelsen af kommercielle forhold.«

Den 11. november bragte OLFI en artikel med Frømandskorpsets chef, som er kommandørkaptajn Jens Birkebæk Bach. På baggrund af OLFIs interview et par dage inden og interviewet offentliggjort i artiklen besluttede Forsvarskommandoen og Specialoperationskommandoen at lade Forsvarsministeriets Auditørkorps undersøge, om valget af motorer til de omtalte gummibåde er foregået efter bogen.

Forsvarschefen mener ikke, at medlemmer er hemmelige

Lørdag lykkedes det OLFI at komme i telefonisk kontakt med forsvarschef Bjørn Bisserup. Han fortæller, at han er klar over, at Specialoperationskommandoen har et advisory board. Forsvarschefen kender imidlertid ikke det præcise formål med det rådgivende organ.

Artiklen fortsætter under videoen …

»Jeg forudsætter, at et advisory board har en rolle i forbindelse med strategiudvikling. Selv om der er tale om en militær kommando, kan vi jo godt lære noget af det civile erhvervsliv – og særligt hvis de har forstand på det, som vi rent faktisk laver,« siger Bjørn Bisserup.

Han mener ikke, at navnene på medlemmerne af advisory boardet er hemmelige, men halvanden uge efter interviewet med Peter Boysen venter OLFI stadig på navnene. OLFI har været i sms-kontakt med en person, som ifølge OLFIs oplysninger sidder i advisory boardet.

»I forhold til SOKOM, så lad os holde os til de formelle kanaler,« skriver han uden hverken at af- eller bekræfte sit eget medlemskab af advisory boardet.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Forsvarets genrejsning kræver en fordomsfri tilgang fra alle parter

DEBAT: Forsvaret står et sted, hvor den politiske og den militære sfæres indbyrdes relation er i fare for at stå i vejen for en historisk genopretning. For at den kan føres ud i livet, skal der derfor ikke kun ses på organiseringen af forsvarsområdet, men på kulturen, som man...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer