spot_img

Forsvarschefen slår fast: Skolechef skulle have udtalt sig som privatperson

Det var forkert, da oberst Nicolas Veicherts signerede et kontroversielt debatindlæg i Berlingske som chef for Hærens Officersskole. I stedet skulle han have gjort det klart, at han skrev læserbrevet som privatperson. Det mener forsvarschef Bjørn Bisserup, som vil se på, hvordan man undgår lignende misforståelser i fremtiden.

Forsvarets ansatte skal blande sig debatten, og de skal gøre det meget mere. Men de skal samtidig tænke sig om, hvorvidt de deltager i den offentlige debat som privatpersoner eller som officielle repræsentanter for Forsvaret. Den linje ramte oberst Nicolas Veicherts skævt, da han den 24. september signerede et læserbrev i Berlingske som “Chef for Hærens Officersskole”.

Det siger forsvarschef Bjørn Bisserup til OLFI, efter at dette medie har bedt ham om at forholde sig til oberst Veicherts replik. I debatindlægget rådede han tre navngivne politikere med officersbaggrund, hvoraf den ene er kadet på hans egen skole, til at undlade at blande sig i forsvarsdebatten.

Artiklen fortsætter under billedet …

Debatten raser ikke bare i Berlingske, men også på en række Facebook-sider.

“Når man som chef i Forsvaret udtaler sig, skal man gøre det klart, hvorvidt man udtaler sig på egne eller på myndighedens vegne. Som ansat i Forsvaret skal man naturligvis kunne tilkendegive sin holdning. Men Forsvarskommandoen havde i det konkrete tilfælde gerne set, at pågældende havde gjort det klart, at udtalelsen var som privatperson,” siger Bjørn Bisserup.

Har givet anledning til en del forvirring

Efterfølgende delte Nicholas Veicherts debatindlægget fra Berlingske på facebooksiden med titlen “Chefen for Hærens Officersskole”. Det skal retfærdigvis siges, at han efter omtale i OLFI fortrød sin udtalelse og trak den tilbage. Sagen har dog givet anledning til en del forvirring al den stund, at mange opfatter facebooksiden som en af Forsvarets officielle facebooksider, der dermed må være udtryk for Forsvarets officielle holdning. Men det er den ikke, siger Nicolas Veicherts, og det giver forsvarschefen ham ret i.

Artiklen fortsætter under billedet …

I et opslag på Chefen for Hærens Officersskole Facebook-side skriver oberst Nicolas Veicherts, at hans læserbrev i Berlingske lørdag er blevet misforstået. Screendump: Facebook

“Det kan give anledning til forvirring, at Facebook-siden ’Chefen for Hærens Officersskole’ fremstår som en embedsside, mens der i realiteten er tale om en privat side. De officielle facebooksider er – foruden Forsvarets egen side og eksempelvis facebooksiderne for de tre værn og niveau III-myndighedernes sider derunder. Det fremgår af disse sider, at de er tilknyttet Forsvaret og dermed officielle myndighedssider,” siger Bjørn Bisserup.

På baggrund af sagen og den fortsatte forvirring omkring Forsvarets officielle og ikke-officielle Facebook-sider vil forsvarschefen nu sørge for, at der bliver skabt mere klarhed.

“Forløbet har givet anledning til, at Forsvarskommandoen vil se på, hvordan lignende misforståelser kan undgås fremover. Jeg vil for god ordens skyld gerne understrege, at ansatte i Forsvaret har samme ytringsfrihed som andre offentlige ansatte,” siger Bjørn Bisserup.

Nicolas Veicherts understreger over for OLFI, at han deler forsvarschefens holdning, og at det nu får konsekvenser for hans embedes facebookside.

“Facebooksiden ‘chefen for Hærens Officersskole’ vil fra i dag være en officiel side,” siger han.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Forsvarsaftalen tirsdag tager nogle store skridt i den rigtige retning

Abonnement
KOMMENTAR. Forsvaret står sandt for dyden med massive udfordringer. Men der er alligevel grund til at glæde sig over en meget styrket værnepligt, som fra 2027 er helt og aldeles ligestillet for mænd og kvinder. Kun med øget værnepligt og nye fastholdelsestiltag kan vi gøre os håb om at...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer