Fjeldbrand afspejler nye klimaudfordringer i Grønland

0
En af Søværnets Seahawk-helikoptere slinger materiel ind i operationsområdet. Til højre i billedet ses Beredskabsstyrelsens teltlejr. Foto: Beredskabsstyrelsen

Alle personelgrupper i Beredskabsstyrelsen har fået masser af erfaring fra slukningen af en månedlang fjeldbrand i Grønland. Den opstod pga. ekstrem tørke forår og sommer i det golde landskab. Åbenbaringen var specialfremstillede mosespyd, som grønlænderne nu har købt af Beredskabsstyrelsen.

Den slags brande hører man normalt ikke om meget om i Danmark. Men i begyndelsen af juli forårsagede noget tændsprit til en røgeovn i en fjern bygd i Grønland en brand, som efter ugers ulmen nåede toppen af det danske forsvarsministerium. Ikke sådan bogstaveligt talt, men dog i form af godkendelser til udsendelse af en styrke på 38 mand fra Beredskabsstyrelsen plus et Herkulesfly med 13 tons materiel.

Artiklen fortsætter under tweetet …

Med yderst kort varsel fløj det hele af sted til et slukningsområde, som langt fra lignede det, Beredskabsstyrelsen normalt arbejder i. Det fortæller Allan Kirk Jensen, som er brigadechef i Beredskabsstyrelsen Sydjylland og fungerede som teamleder for indsatsstyrken i Grønland.

”Vi plejer jo at køre frem til ildebrande i brandbiler. Men her var der ingen veje. Vores ATV’er (firehjulede motorcykler) var det eneste, der kunne køre derude,” fortæller han på en telefon efter hjemkomsten til Danmark lørdag.

Artiklen fortsætter under videoen …

Brandområdet lå i bunden af Førstefjorden ca. 80 km stik vest for Søndre Strømfjord og 30-40 km nordøst for Sisimiut (Holsteinsborg), som er Grønlands næststørste by. Her brændte fjeldet bogstavelig talt ikke bare oven på, men også nede i jorden. Årsagen var et ekstremt tørt forår og en lige så ekstremt tør sommer.

”Jorden ligner dansk hede, og det kender vi også fra en god varm sommer i Danmark. Da kan heden også godt brænde. Det er sådan noget mosejord, som er knastørt. Ilden nåede at brænde i seks uger, før vi fik den slukket. De havde dømt den slukket flere gange, hvorefter den blussede op igen,” fortæller Allan Kirk Jensen.

Åbenbaringen viste sig at være mosespyd

I Grønland har brandvæsenet ikke det samme avancerede udstyr som Beredskabsstyrelsen. Det våde lys i åbenbaringen viste sig at hedde mosespyd. Det er spyd, man kan skrue ned i jorden, som ved hjælp af dyser spuler vand ud i jorden og undergrunden og dermed væder og slukker gløder og brande under overfladen.

”Vi afløste nogle brandfolk, der stort set ikke havde sovet i 29-30 timer. Så vi overtog deres udlægninger og iværksatte en massiv indsats for at stoppe brandens spredning. Med mosespyd hælder vi vand ned i jorden for at slukke det, der brænder nede i jorden og samtidig sikre, at branden ikke kan kravle videre ned ved at opfugte jordlagene i et brandbælte. Spyddene skyder vi ned til klippen, og det vil sige mellem 10 cm og op til en meters dybde i jorden. Det virkede,” fortæller Allan Kirk Jensen.

Artiklen fortsætter under grafikken …

GRL Grafik
Branden på fjeldet var i bunden af Førstefjorden ca 40 km nordøst for Sisimiut (Holsteinsborg). Grafik: GoogleMaps/OLFI

Ude i den rå grønlandske natur måtte indsatsholdet fra Beredskabsstyrelsen bo og arbejde i døgndrift på fjeldet. Beredskabsstyrelsen etablerede en teltlejr for foden af det brændende bjerg, spiste i telte, brugte foldetoiletter og gik i bad ved hjælp af vand, som var kogt i en keddel.

”Det var en ildebrand som alle andre, men det har været en logistisk udfordring og en lærerig indsats. Det var langt væk, der var ingen mobildækning, og vi havde alene en satellit-telefon. Alt ”normalt” trådte ud af kraft. Der var fire timers sejlads med fragtbåd til Sisimiut og 45 minutters sejlads med en RHIB (Rigid Hull Inflatable Boat – en gummibåd med hård bund, red.),” fortæller Allan Kirk Jensen.

En lokal “madmor” sørgede for nuanceret mad

Mad, forsyninger og genforsyninger kom ud i indsatsområdet med båd fra Sisimiut. Men maden bestod dog ikke af feltrationer.

”Det lokale bystyre i Sisimiut havde sørget for en “madmor”, der boede med os og lavede mad til os. Hun fik bragt forsyninger ud hver dag, så hun kunne lave mad hver dag. Det var en fin løsning, og vi har fået alt fra almindelige sandwich til grønlandske egnsretter i form af sæl, rensdyr og moskusokse. For alle har det været en stor oplevelse, og i efterslukningen kunne vi også nyde fjeldet. Det er et fantastisk smukt område,” siger Allan Kirk Jensen.

Ifølge Allan Kirk Jensen ligger udgifterne til indsatsen på omkring 4,5 mio. kr. for hele indsatsen inklusive transportomkostninger. Personellet har bestået af alle personelgrupper herunder også værnepligtige og frivillige.

”Det har været en hård opgave. Men for alle en kæmpe og meget lærerig oplevelse,” siger han.

Efter slukningen besluttede det grønlandske Departementet for Natur og Miljø at købe 50 mosespyd af Beredskabsstyrelsen. Ifølge KNR vil Departementet for Natur og Miljø afholde et seminar om naturbrande i samarbejde med de kommunale beredskaber i Grønland. Samtidig vil departementet også vurdere, om der er brug for nye nationale tiltag eller regler i forhold til at kunne begrænse risikoen for, at naturbrande opstår.

20190828 GRL Indsatshold
Brigadechef Allan Kirk Jensen (med jakke yderst til højre) sammen med noget af indsatsholdet, som blev fløjet ind og ud igen med helikopter af AirGreenland. Foto: Beredskabsstyrelsen
guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer