spot_img

USA truer Tyrkiet med sanktioner og annullering af ordre på 100 stk. F-35

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Den amerikanske regering har meddelt Tyrkiet, at leverancen af F-35 kampfly ikke bliver til noget, hvis Tyrkiet køber russiske S-400 missiler. Tyrkiet har fået en frist til 31. juli til at svare på, om landet ønsker at købe amerikanske kampfly eller russiske missiler. Tyrkiet står ind til videre fast på de russiske missiler.

USA har fået nok. Tyrkiets dobbeltspil med køb af både amerikanske F-35 kampfly og russiske S-400 missiler går ikke længere. Gør Tyrkiet alvor af sit samarbejde med Rusland, får det alvorlige konsekvenser, som ud over udelukkelse fra det amerikanske F-35 program formentlig også kommer til at omfatte amerikanske sanktioner mod landet, en underminering af den tyrkiske forsvarsindustri, økonomisk afhængighed af Rusland, tab af tyrkiske arbejdspladser og en nedgang i Tyrkiets bruttonationalprodukt.

Læs også: Natos største udfordring hedder i øjeblikket Recep Tayyip Erdogan

Truslen – eller virkeligheden – er nøje skitseret i det høflige brev, som USA’s fungerende forsvarsminister, Patrick Shanahan, i fredags – den 6. juni – sendte til sin tyrkiske kollega, Hulusu Akar. Brevet indledes med høfligheder, men allerede på fjerde linje skærer den amerikanske forsvarsminister sagen ud i umisforståelige formuleringer:

»Hvis Tyrkiet køber S-400, må vores to lande udvikle en plan til at afkoble Tyrkiet fra fortsat deltagelse i F-35 programmet. Mens vi søger at vedligeholde vores værdifulde relation, vil Tyrkiet ikke modtage sine F-35, hvis Tyrkiet tager imod S-400. I har stadig muligheden for at ændre kurs i forhold til S-400.«

Artiklen fortsætter under billedet …

Den fungerende amerikanske forsvarsminister, Patrick Shanahan, har skrevet til sin tyrkiske kollega, at tyrkiet ikke kan fortsætte i F-35 programmet og modtage de bestilte kampfly, hvis landet køber russiske S-400 missiler. Klik på billedet, hvis du vil læse brevet i sin fulde længde.

Brevet remser derefter en række handlinger op, som USA allerede har foretaget med henblik på at afslutte det tyrkiske engagement i F-35 per 31. juli 2019. Det drejer sig bl.a. om et stop i uddannelse af »mange« tyrkiske elever på uddannelsen i F-35 og dækker både over piloter og teknikere.

»Men ikke alle,« som den amerikanske forsvarsminister formulerer det.

Tyrkiet står ind til videre fast på aftalen med russerne

Konflikten omkring Tyrkiets køb af russiske missiler opstod efter flere års konfrontationskurs med USA. I 2012 anmodede Tyrkiet om tilladelse til at købe amerikanske Patriott missiler, men prisen var ifølge tyrkerne for alt høj. Samtidig voksede spændingerne med USA bl.a. omkring krigen i Syrien, hvor amerikanerne støtter kurderne, som Tyrkiet samtidig opfatter som terrorister.

Det bragte forholdet mellem de to Nato-lande på kollisionskurs, og de verble sværdslag mellem præsidenterne Trump og Erdogan er kun taget til i styrke. I stedet for at fortsætte dialogen med amerikanerne om køb af nye Patriott missiler indledte tyrkerne forhandlinger med russerne og præsident Vladimir Putin, som hellere end gerne sælger isenkram til Tyrkiet. I september 2017 skrev de to lande under på en aftale om Tyrkiets køb af de yderst avancerede ballistiske S-400 Triumf missiler af Rusland til et beløb omkring 12 mia. kr.

Artiklen fortsætter under billedet …

Den 30. juni 2018 fik Tyrkiet leveret sit første F-35 til Luke Airforce Base i Arizona, hvor det skal fungere som uddannelsesfly for piloter. Den aftale er nu suspenderet. Foto: LockheedMartin

Tyrkiet har endnu ikke svaret på amerikanernes brev. Men for præcis en uge siden – den 4. juni – sagde præsident Erdogan ifølge Jyllands-Posten, at aftalen med russerne står fast.

»S-400-aftalen er afgjort. Vi vil ikke opgive den,« sagde Recep Tayyip Erdogan.

Aftale vil få alvorlige konsekvenser

Ifølge brevet til Tyrkiet fra Patrick Shanahan vil aftalen med russerne få alvorlige konsekvenser for tyrkerne, og udsigten til sanktioner fra amerikanernes side er ifølge forsvarsministeren overhængende. Det skyldes, at der er et stærkt ønske i kongressen for at indføre økonomiske sanktioner mod Tyrkiet.

»Ud over at true sikkerheden for en platform som F-35 vil købet af S-400 forhindre Deres lands muligheder for at forstærke eller opretholde samarbejdet med USA og Nato, føre til Tyrkiets strategiske og økonomiske over-afhængighed af Rusland og underminere Tyrkiets meget kompetente forsvarsindustri og ambitiøse økonomiske målsætninger. En forfølgelse af denne vej vil føre til tab af arbejdspladser, bnp og international handel,« skriver Patrick Shanahan.

Den pensionerede generalmajor og tidligere chef for Forsvarsakademiet, Karsten Jakob Møller, er en mangeårig kender af Rusland og forfatter til flere bøger om landet. Ifølge ham forsøgte tyrkerne at bruge forhandlingerne med russerne om S-400 til at presse USA. Men nu er udviklingen kommet så langt, at det er svært at vende om.

»Sagen om de russiske S-400 missiler begyndte i virkeligheden som et forsøg på at presse amerikanerne på prisen for Patriott missiler. Der er sat en proces i gang, og det virker næsten som om, at den er ustoppelig,« siger han i et interview med OLFI, som du kan læse her.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Forsvarsministeriet har udviklet sig til det rene Ebberød Bank

Abonnement
KOMMENTAR: Forsvarsministeriets Personalestyrelse har lige brugt 13 mio. kr. på en hvervekampagne, som har til formål at tiltrække nye og fastholde nuværende medarbejdere på hele Forsvarsministeriets område. Samtidig er der indført ansættelsesstop og pålagt besparelser for et trecifret millionbeløb på tværs af Forsvarsministeriets område. Husker du historien om Ebberød Bank?...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer