spot_img

SOKOM ønsker at stoppe den nye fælles uddannelse for specialstyrker

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Som en afledt konsekvens af forsvarsforliget blev Jægerkorpsets aspirantuddannelse og Frømandskorpsets elevuddannelse i 2018 slået sammen for at opnå både effektiviseringer og besparelser. Erfaringerne fra første hold har nu fået chefen for SOKOM til at foreslå den nye uddannelse nedlagt igen. Det bekræfter han over for OLFI.

Den fælles uddannelse af jægersoldater og frømænd kan ende med at få en meget kort levetid. Det er konklusionen efter få måneder. I den forløbne uger har chefen for Specialoperationskommandoen (SOKOM), generalmajor Peter Boysen, på møder med medarbejderne i henholdsvis SOKOM, Jægerkorpset og Frømandskorpset fortalt, at han agter at nedlægge den nye uddannelse. Dette ønske bekræfter han i en kort samtale med OLFI.

“Jeg har ikke lovet medarbejderne noget. Men min indstilling er, at vi nu stopper med den fælles uddannelse,” siger han.

Hvad er årsagen til det?

“Jeg har lavet en vurdering på baggrund af, hvad jeg har set. Det nuværende uddannelseskoncept favner ikke forskellene mellem de to korps, og det har ikke været hensigtsmæssigt skruet sammen. Den korte konklusion er, at Jægerkorpset har en måde at gøre tingene på, og Frømandskorpset har en anden, som ikke lader sig gøre at slå sammen. Samtidig er besparelsen nok ikke så stor som forudset, fordi vi bruger en del arbejdstid på at køre til og fra forskellige lokationer rundt om i landet,” siger Peter Boysen.

Havde store ambitioner om at spare penge

Ambitionerne var ellers store, da Peter Boysens forgænger – den tidligere jægersoldat og daværende chef for SOKOM, generalmajor Jørgen Høll – forud for forsvarsforligets indgåelse i januar 2018 brugte en del kræfter på at strikke den nye fælles uddannelse sammen. Ifølge ham ville en sammenlægning af uddannelserne gavne både korpsene og økonomien.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse historien om, at Specialoperationskommandoen for at spare penge og skaffe flere specialoperationssoldater fra 2019 vil slå Jægerkorpsets og Frømandskorpsets optagelse og uddannelse sammen.

»Det er en optimering af den uddannelse, der finder sted i dag med henblik på at få den samme kvalitet eller måske bedre kvalitet for færre ressourcer,« sagde Jørgen Høll dengang.

En tåbelig tanke at slå uddannelserne sammen

Men ifølge den nuværende chef har virkeligheden vist sig anderledes. Den konklusion kommer ikke bag på den pensionerede oberst Lars R. Møller, som har skrevet en bog om specialoperationsstyrker, og som for et års tid siden på det kraftigste advarede mod sammenlægningen.

“Det var tåbeligt at forsøge at slå uddannelserne sammen, og det har den nye chef heldigvis fundet ud af. Man må glæde sig over, at man ikke for alvor nåede at ødelægge noget. Det er ikke noget problem at bevare det gamle, hvis man nøjes med at uddanne det ene hold, som er påbegyndt,” siger Lars R. Møller.

Peter Boysen oplyser over for OLFI, at hans indstilling nu er i høring, og at den endelige beslutning ligger hos forsvarschef Bjørn Bisserup. Hvornår han træffer endelig afgørelse i sagen, kan Forsvarskommandoen ikke oplyse.

”Forsvaret ser hele tiden på, om vi kan gøre tingene bedre – det gælder også for grunduddannelserne ved specialoperationsstyrkerne. Der er imidlertid ikke truffet nogen beslutninger endnu,” oplyser Forsvarskommandoen i et myndighedssvar til OLFI.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Forsvarets genrejsning kræver en fordomsfri tilgang fra alle parter

DEBAT: Forsvaret står et sted, hvor den politiske og den militære sfæres indbyrdes relation er i fare for at stå i vejen for en historisk genopretning. For at den kan føres ud i livet, skal der derfor ikke kun ses på organiseringen af forsvarsområdet, men på kulturen, som man...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer