spot_img

SOKOM købte computertasker i ægte læder til chefer for 2.200 kr. stykket

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Forsvarsministeriets Interne Revision (FIR) har på baggrund af OLFIs spørgsmål påvist en række fejl og uregelmæssigheder i Specialoperationskommandoens (SOKOM) brug af firmaudleverede betalingskort. Bl.a. har SOKOM købt seks lædertasker til brug for chefer i udlandet for sammenlagt 12.600 kr. og fået termokander og t-shirts til cykelbrug leveret på privatadresser.

Det kan være, at alt er foregået helt efter bogen og i fuld overensstemmelse med reglerne. Men det kan også være det modsatte. Under alle omstændigheder har Forsvarskommandoen på baggrund af OLFIs aktindsigter i brugen af betalingskort ved Specialoperationskommandoen (SOKOM) og en revisionsrapport om samme fra Forsvarsministeriets Interne Revision (FIR) bedt Auditørkorpset om at undersøge sagen med henblik på at afdække, om der kan være begået mulige strafbare forhold.

Aktindsigterne omhandlede alle et udleveret betalingskort af typen Eurocard til kommandørkaptajn BMR, som er stabschef og økonomiansvarlig i SOKOM. Lørdag kunne OLFI fortælle, hvordan han alene i 2018 brugte 128.000 kr. på rejser henholdsvis til og fra sit hjem i Rungsted Kyst og sin arbejdsplads i Aalborg. Rejserne bestilte han selv, parkeringen blev trukket på en af Forsvaret udleveret BroBizz, og bilag og fakturaer godkendte han selv.

Artiklen fortsætter under billedet …

I november 2017 købte SOKOM seks computertasker i læder for sammenlagt 12.594 kr. til brug for chefer på udlandsrejser.

OLFIs aktindsigter viser imidlertid også andre bemærkelsesværdige køb. I november 2017 købte SOKOM med BMR’s Eurocard i webshoppen Trendhim.dk seks styk Lucleon Montreal computertasker i ægte sort bøffellæder, som køberne ifølge hjemmesiden kan nyde duften af hver dag. I marts spurgte OLFI i en mail Specialoperationskommandoen, hvorfor den har købt disse computertasker, når Forsvaret selv råder over flere forskellige modeller både med og uden logo? Til det svarer SOKOM, at købet handler om sikkerhed i forbindelse med chefers rejser i udlandet.

»Taskerne er indkøbt til Specialoperationskommandoens ledelse med henblik på at kunne rejse med neutrale tasker i lande, hvor sikkerhedssituationen nødvendiggør, at man ikke fremstår med militære kendetegn, og der rejses i civilt tøj.«

Fik leveret termokande og cykeltrøjer på privatadresser

Andre bilag knyttet til kommandørkaptajn BMRs Eurocard viser, at varer til SOKOM ofte bliver købt i webshops af øvrige medarbejdere, som får varerne leveret på deres private adresser. Et bilag fra juni 2017 viser, at en medarbejder ved SOKOM har købt tre Alfi Albergo termokander i krom til en samlet pris på 1.062,97 kr., som ifølge SOKOM skulle bruges på »generalens kontor«, men blev leveret på medarbejderens private adresse i Hjørring.

Artiklen fortsætter under billedet …

Af flere bilag fra kommandørkaptajn BMRs tjenestekort fremgår det, at medarbejdere ved SOKOM har købt varer til levering på deres egne privatadresser.

Et andet bilag viser, at en anden medarbejder i maj 2018 har købt fire cykeltrøjer af mærket C3+ i webbutikken fusion.dk til sammenlagt 2.160 kr. med BMRs Eurocard. Trøjerne skulle ifølge SOKOM bruges som gaver til U.S. Special Operations Command og blev leveret på medarbejderens privatadresse i Aabybro. På den baggrund har OLFI spurgt SOKOM, hvorfor medarbejdere i SOKOM køber varer, som bliver leveret til deres private adresser?

»Alle indkøbende har haft et tjenesteligt formål. Nogle indkøb er leveret til medarbejderes privatadresser, idet dette har været en forudsætning for at opnå særlig rabat, eller fordi det tidsmæssigt har været nødvendigt i forhold den konkrete anvendelse af genstandene i forbindelse med eksempelvis rejsevirksomhed,« skriver SOKOM.

OLFI har endvidere bedt SOKOM uddybe, hvorfor man købte cykeltrøjer til gaver og fik dem leveret på medarbejderens privatadresse?

»Der var i forbindelse med tidligere besøg ved U.S. Special Operations Command allerede givet myndighedsskjold eller tilsvarende gaver, hvorfor det blev vurderet hensigtsmæssigt at overrække en anden type gave ved det pågældende besøg. Med fratrukket rabat var prisen per cykeltrøje 540 kr.,« svarer SOKOM.

Rapport påviser en række fejl og uregelmæssigheder

Fredag eftermiddag modtog OLFI en mail fra Forsvarskommandoen, hvor generalmajor Peter Boysen fortæller om konsekvenserne af FIRs undersøgelse af brugen af betalingskort ved SOKOM.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om, hvordan en kommandørkaptajn fra SOKOM alene i 2018 rejste til og fra arbejde i Aalborg for 128.000 kr. og fik det hele betalt af Forsvaret.

»Forsvarsministeriets Interne Revision har udarbejdet en rapport, der påviser en række fejl og uregelmæssigheder vedrørende brugen af firmaudleverede betalingskort ved Specialoperationskommandoen. Det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende. Reglerne skal overholdes. Derfor er det besluttet at bede Auditørkorpset om en vurdering af, hvorvidt der er grundlag for at gennemføre en egentlig efterforskning. Revisionsrapporten fra FIR peger i øvrigt også på, at regelgrundlaget på nogle områder ikke fremstår klart og entydigt. Det er naturligvis vigtigt, at reglerne er klare. Der bliver derfor iværksat et arbejde med at sikre dette,« skrev Peter Boysen.

OLFI har søndag aften været i kontakt med auditør Claus Risbjerg fra Forsvarsministeriets Auditørkorps i Viborg.

»Jeg kan bekræfte, at vi har modtaget sagen, og at vi nu går i gang med at undersøge den,« siger han.

RETTELSE: Det fremgik oprindeligt af denne artikel, at det var Forsvarsministeriets Interne Revision (FIR), som havde bedt Forsvarsministeriets Auditørkorps om at undersøge sagen. Det var ikke korrekt. I stedet har Forsvarskommandoen på baggrund af en revisionsrapport fra Forsvarsministeriets Interne Revision (FIR) bedt Auditørkorpset om at undersøge sagen. OLFI beklager fejlen. 

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Forsvarets genrejsning kræver en fordomsfri tilgang fra alle parter

DEBAT: Forsvaret står et sted, hvor den politiske og den militære sfæres indbyrdes relation er i fare for at stå i vejen for en historisk genopretning. For at den kan føres ud i livet, skal der derfor ikke kun ses på organiseringen af forsvarsområdet, men på kulturen, som man...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer