spot_img

Neuhausen sendes på pension: Forsvaret har modtaget sin nye pistol

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Efter 70 års tro tjeneste, blev det onsdag eftermiddag tid til at sende Forsvarets standardpistol M/49, ofte blot kaldet Neuhausen, på pension. Det skete ved en ceremoni på Flyvestation Karup, hvor repræsentanter for værnskommandoerne fik overdraget den nye, amerikanskproducerede SIG Sauer P320, der i de kommende måneder vil blive indfaset i Forsvaret.

Solen begavede det gryende forår med sin tilstedeværelse, og stemningen var tilsvarende munter, da repræsentanter fra de tre værn og Specialoperationskommandoen (SOKOM) onsdag eftermiddag var samlet på Flyvestation Karup for at få overdraget afløseren til den aldrende standarpistol M/49, der har nået pensionsalderen.

Udover flotilleadmiral Søren Thinggaard (billedet) fik chef for Flyverkommandoen generalmajor Anders Rex, midlertidig chef for Hærkommandoen generalmajor Kenneth Pedersen og vicechef for SOKOM oberst Poul Ebstrup hver overdraget et eksemplar af nyindkøbet SIG Sauer P320.

Både de tre værn og SOKOM vil den kommende tid modtage de nye pistoler og starte udfasningen af Neuhausen, der med syv årtier på bagen ikke længere opfylder Forsvarets operative behov, selvom den i parentes bemærket stadig hører til eliten, hvad angår præcision.

Artiklen fortsætter under billedet …

Oberstløjtnant Tom Elvius-Brisson fra FMI demonstrerer de forskellige udskiftelige skaller, der gør det muligt for både venstrehåndede og soldater med små hænder at bruge pistolen naturligt. Foto: Kasper Wester, OLFI

Sammenfaldet med 70-årsjubilæet for Neuhausens introduktion i det danske forsvar var nok ikke helt tilfældig, men ganske passende, og selvom det kan være forbundet med stærke følelser at udskifte materiel i Forsvaret, bar stemningen på flyvestationen præg af, at afløseren, SIG Sauer P320, er det helt rigtige valg.

Overlegen i samtlige tests

Forud for gårsdagens overdragelse har de tre værn, SOKOM og militærpolitiet i fællesskab gennemført en række omfattende afprøvninger af den nye pistol, der er købt ved den amerikanske filial af tyske SIG Sauer. Afprøvningerne er foregået i konkurrence med de øvrige producenter; Glock, Canik og Beretta.

Artiklen fortsætter under billedet …

Repræsentanterne fra henholdsvis de tre værn og Specialoperationskommandoen fik efter overdragelsen lejlighed til at prøveskyde de nye pistoler. Foto: Kasper Wester, OLFI

Og testpersonerne, hvis professionelle vurdering har været afgørende for valget af ny pistol, er begejstrede for indkøbet. Pistolerne er blevet bedømt rent skydeteknisk ved en stribe af grunde afprøvninger i præcisionsskydning, hurtigskydning og skydning i mørke. Desuden er pistolerne vurderet på ergonomi og betjening, eventuelle funktioneringsfejl og de løbende behov for vedligeholdelse.

Resultaterne efterlod imidlertid ikke nogen tvivl, da valget af pistol skulle træffes, forklarer seniorsergent Jesper, der ikke ønsker sit fulde navn bragt. Jesper har selv deltaget i de mange skydetests og uddanner nu de instruktører, der skal undervise i våbnet fremover.

”Det er hundrede procent det rigtige valg, det er jeg ikke et sekund i tvivl om. Når vi så på de andre producenters våben, var der ikke nogen pistol, der var bedre at skyde med, og hvor vi ikke stødte på fejl. SIG’en, som vi er endt med at få, har hele vejen igennem skudt uden fejl.”

Langt ned til nummer to

Forsvaret har undervejs i processen lagt stor vægt på, at pistolerne skal være værnsfælles og opfylde alles behov. Derfor har alle pistolens brugere været med til afprøvningerne og været inddraget i beslutningsprocessen.

”Alle var enige om, at det her var det rigtige. På karaktersiden var der heldigvis så langt ned til nummer to, at der slet ikke var tvivl. Vi er rigtig, rigtig godt tilfredse,” fortæller Jesper, der også fremhæver kvaliteten af det udstyr, der følger med til pistolerne.

“Du har set en lille del af bæltesættet og hylsteret, men det er supergodt, det hele.”

Ikke overraskende er der også tilfredshed at spore i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse. Oberstløjtnant Tom Elvius-Brisson, der har ledet udbuds- og indkøbsprocessen i FMI-regi, fremhæver ligesom Jesper, at man har købt et produkt, der lever op til alle brugeres forventninger, ikke mindst specialstyrkernes.

”Der er jo forskellige krav, men på et tidspunkt får man spændt barren så højt op, at kommer man over den, så kan alle bruge pistolen. Vi har fået spændt en barre op, der gjorde, at den pistol, der vandt det her udbud, ville være en pistol, alle kunne leve med.”

Mulighed for taktisk laser og rødpunktssigte

Udover at være overlegen i testforløbet, har P320 nogle egenskaber, der gør den ideel som afløser – både som standardpistol, men også for de jægersoldater og frømænd, der stiller særlige krav til deres håndvågen og hidtil har haft egne pistoler.

Artiklen fortsætter under billedet …

Oberstløjtnant Tom Elvius-Brisson, der satte sidste signatur på købskontrakten, viser den nye SIG Sauer P320 frem. Foto: Kasper Wester, OLFI

SIG Sauer P320 er en såkaldt ’StrikerFired’ pistol, hvilket betyder, at den ikke har nogen hane, der kan være til gene i kampsituationer. Samtidig har den med 21 skud en markant højere magasinkapaciteten end Neuhausens otte, og endelig kan der på den nye pistol monteres taktisk lys eller laser og rødpunktssigte.

”Det gør, at man kan kæmpe på en anden måde. Noget som specialoperationsstyrkerne også har kunnet på de Glock-pistoler, de har haft indtil i dag,” forklarer Tom Elvius-Brisson, der er stolt af at have været den, der satte sidste signatur på kontrakten med den amerikanske fabrikant.

”Det var en festdag. Jeg er sikker på, at det formentlig er den sidste pistol, der kommer i Forsvaret i min tid, og så er det jo altid sjovt at kunne prale med at være ham, der har skrevet kontrakten under.”

Hvornår de forskellige værn modtager pistolerne, og hvornår Neuhausen endeligt udskiftes, afgøres af Hærkommandoen Logistiksektion, men ligger endnu ikke fast, men P320 forventes at være leveret til alle enheder med udgangen af 2019, skriver FMI selv.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Striden mellem jakkesæt og uniformer har udviklet sig til »borgerkrig«

Abonnement
INTERVIEW. Håndteringen af fregatsagen udstiller den gensidige mistillid mellem politikere, officerer og embedsmænd, der gennemsyrer forsvarsområdet. Det mener politisk analytiker Lars Trier Mogensen, som samtidig peger på, at Elbit-sagen i sig selv kunne have kostet Flemming Lentfer jobbet. Til syvende og sidst skal der dog andet og mere til...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer