spot_img

Advokat erkender hærchefs deltagelse i sagsbehandlingen af egen kæreste

Hidtil har den fritstillede generalmajor og hærchef Hans-Christian Mathiesen afvist at have deltaget i sagsbehandlingen af sin egen kæreste. Med sigtelsen torsdag mod generalen erkender hans advokat det modsatte. Generalen og advokaten opfatter hele sagen som udtryk for politisk pres.

Generalmajor Hans-Christian Mathiesen deltog i sagsbehandlingen af sin egen kæreste. Det erkender generalen nu gennem sin advokat, som hedder Torben Koch. Han var torsdag aktiv i medierne med at forklare, hvordan Auditørkorpsets sigtelse mod hærchefen ifølge advokaten er »absurd«.

Det skete imidlertid samtidig med, at han selv afslørede, at Auditørkorpset har en sag. Og den skal lige præcis afdække omfanget af generalens sagsbehandling af sin egen kæreste. Erkendelsen – eller indrømmelsen om man vil – kom i et interview med Berlingske, som spurgte advokaten, hvad Hans-Christian Mathiesen siger til sigtelsen om at have fremmet sin kones karriere?

Læs også: Auditørkorpset rejser sigtelse mod Hans-Christian Mathiesen

»Det bestrider han, at han har gjort. Det ærgerlige er, at han har haft med sagsbehandlingen at gøre. Helt generelt gælder det, at behandler man sager, hvor ens nærmeste familiemedlemmer er involveret, så skal man af habilitetsmæssige grunde holde sig væk. Men at man ikke gør det, er ikke det samme som at begå noget, som er strafbart endsige kritisabelt,« sagde Torben Koch.

Har tidligere afvist at have været involveret

Dette medie brugte 15 måneder på at hive fyldestgørende skriftlige svar ud af Hans-Christian Mathiesen og Hærstaben, men de var alle kendetegnende ved en afvisning eller gliden af på netop dette spørgsmål.

Var H.-C. Mathiesen involveret i optagelsen af sin egen kærestes på Master i Militære Studier, spurgte OLFI.

»H.-C. Mathiesen sad ikke med i optagelsesnævnet,« lød det skriftlige svar.

Og videre da dette medie i begyndelsen af oktober interviewede H.-C. Mathiesen på telefon og spurgte til kærestens ansættelse under netop Hans-Christian Mathiesen i Hærstaben:

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om hærchef og generalmajor Hans-Christian Mathiesens håndtering af et kæresteforhold – nu ægteskab – med en yngre og kvindelig major …

Jeg kunne godt tænke mig at spørge dig om ansættelsesudvalget, da hun blev ansat. Havde du selv som chef for Hærstaben nogen som helst indflydelse på, hvem der blev ansat i stillingen?
»Det har vi allerede svaret på, og svaret er nej. Jeg kan ikke være involveret i noget, der vedrører min egen private relation til nogen, der indgår i en privat relation til mig. Så er jeg inhabil.«

Kalder sagen udtryk for politisk pres

I et interview med P1 Orientering på DR gav Torben Koch udtryk for, at både han og Hans-Christian Mathiesen opfatter hele sagen mod hærchefen som udtryk for et politisk pres.

»I min optik og i min klients optik så er det her et politisk spørgsmål, mere end det er et juridisk spørgsmål. Der er så meget hype om den her sag og så meget pres på, at Forsvarets top gør det ene og gør det andet og så videre. Derfor tror jeg, og det er min subjektive opfattelse, at auditøren har sagt til sig selv, at den her lort, den skubber jeg ned af mit skrivebord, og så må nogle andre tage stilling til det,« sagde han.

Læs også: Generalmajor Kenneth Pedersen indsat som ny og midlertidig hærchef

Men advokaten ved formentlig godt, at Auditørkorpset arbejder uafhængigt af Forsvarsministeriet og indledte sin egen efterforskning af sagen, inden Forsvarsministeriet og forsvarschef Bjørn Bisserup havde besluttet sig for at fritage Hans-Christian Mathiesen for tjeneste. Oven i købet gik forsvarschef Bjørn Bisserup indledningsvis planken ud, forsvarede Hans-Christian Mathiesen og sagde, at han selv havde undersøgt sagen, og at der efter hans opfattelse ikke var noget at komme efter.

Med på en telefon i Orientering var også den konservative Hans Engell, som er tidligere forsvarsminister og partiformand. Han havde svært ved at forstå advokaten og hans klients reaktion.

»Jeg undrer mig meget over, at en advokat og en general vil bruge den form for argumentation. Det er fuldstændigt useriøst. Hvis vi følger sagens forløb, har der været rigtigt mange afsløringer. Men politisk har man netop været meget neddykket. Politikerne fra forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen til partiernes ordførere har været meget afventende. Jeg ved ikke, hvad det politiske pres skulle være. Politisk pres har jeg ikke set noget af,« sagde Hans Engell.

Hans Engell: HC kan ikke vende tilbage som hærchef

I Berlingske blev Torben Koch videre spurgt, hvorfor han er »åben for en dialog med myndighederne om«, hvorvidt H.-C. Mathiesen »i et eller andet omfang« har foretaget sig noget, som »kan karakteriseres som kritisabelt«, som han havde udtalt til DR? Til det svarede Torben Koch:

»Sådan noget kan man altid diskutere. Har han begået noget, som på en eller anden måde kan karakteriseres som kritisabelt? Hvis det er kritisabel, skal det udløse en disciplinær reaktion i form af en advarsel, en irettesættelse eller en disciplinær bøde, men det er ikke strafbart, det han har gjort. Det afviser vi fuldstændig.«

Læs også: Forsvarschefen kritiserer hjemvendt hærchef for “hilsen” til Hærens chefer

Til trods for indrømmelser beretter advokaten videre, at Hans-Christian Mathiesen gerne vil tilbage, og at han gerne vil være hærchef igen. Ifølge Hans Engell er det dog på ingen måde sandsynligt.

»Set idet lys må jeg bare sige, at jeg tror, at de faktiske forhold i jernindustrien er sådan, at Mathiesen aldrig kommer til at vende tilbage til den stilling.«

OLFI ville gerne have talt med Torben Koch, men han er ikke vendt tilbage på OLFIs henvendelse. 

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Her er nødråbet til ministeren og departementschefen fra piloterne

Abonnement
Forsvarsminister Troels Lund Poulsen og departementschef Pernille Langeberg har mandag den 22. april modtaget et brev fra 30 unge piloter med rubrikken: "Et flyvevåben i afvikling - nødråb fra piloter". Læs brevet her ... 22.04.2024 Emne: Et flyvevåben i afvikling – Nødråb fra piloter Til: Forsvarsminister Troels Lund Poulsen, Forsvarsministeriets Departementschef, Pernille...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer