spot_img

Auditørkorpset indleder undersøgelse i sagen om Peter Wass og hans hustru

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Kammeradvokaten konkluderede, at der var sket en fejl, men at der i øvrigt ikke var noget at komme efter. Alligevel har Auditørkorpset indledt en undersøgelse af sagen, hvor oberst Peter Wass øjensynligt fjernede sin hustru fra en ubehagelig liste i Forsvarsministeriets Personalestyrelse.

Sagen om oberst Peter Wass og hans hustru lukkede ikke med Kammeradvokatens vurdering af, at der ikke var noget at komme efter. I hvert fald har Forsvarsministeriets Auditørkorps indledt en undersøgelse med henblik på afdække, om der eventuelt skal indledes en strafferetlig efterforskning.

I 2016 blev oberst Peter Wass chef for Kundedivisionen i Forsvarsministeriets Personalestyrelse. Her blev han af en medarbejder gjort opmærksom på, at hans hustrus navn figurerede på en liste over militært ansatte personer, som stod til indstilling for Mulighedskommissionen. Den behandlede dengang sager om militært ansatte, som pga. fysiske eller helbredsmæssige årsager var erklæret ”varigt uegnet” til international tjeneste.

Læs også: Kilde: Peter Wass fjernede sin hustru fra ubehagelig liste

I november talte OLFI med en medarbejder fra Forsvarsministeriets Personalestyrelse, som fortalte, hvordan Peter Wass beordrede sin hustru fjernet fra listen. Den sag stillede OLFI spørgsmål til i Forsvarsministeriets Personalestyrelse, men først efter fem uger svarede Forsvarsministeriet på henvendelsen få dage før jul. Ifølge Forsvarsministeriet var det en fejl, at Peter Wass’ hustru overhovedet var kommet på den ubehagelige liste.

Departementet er ifølge afdelingschef hævet over reglerne

Hun er kaptajn i Flyvevåbnet, arbejder i Forsvarsministeriets Departement og er erklæret ”varigt uegnet” til international tjeneste. I departementet var Pernille Reuter Eriksen afdelingschef i foråret 2016. Hun var af den overbevisning, at departementets militært ansatte medarbejdere var hævet over de regler, som militært ansatte i den øvrige del af Forsvaret er underlagt, og derfor bad hun Peter Wass i Forsvarsministeriets Personalestyrelse om at fjerne sin hustru fra listen med indstillingen til Mulighedskommissionen.

Det var en fejl, erkender Forsvarsministeriet, for Peter Wass kan pga. forvaltningslovens regler om inhabilitet slet ikke have med en sag at gøre, der omhandler sin egen hustru. Men fordi hustruen ifølge Forsvarsministeriets Departement slet ikke skulle have stået på listen, var der ifølge Kammeradvokaten ikke noget at komme efter.

Det er hele det sagsforløb, som Auditørkorpset nu gerne vil undersøge på egen hånd.

”Jeg kan bekræfte, at vi har bedt Forsvarsministeriets Departement om at sende sagens akter. Vi vil herefter danne os et overblik i sagen, inden vi afgør, om der skal tages yderligere skridt,” siger auditør Claus Risbjerg fra Auditørkorpset i Viborg.

Kan alene efterforske sager mod militært personel

Auditørkorpset kan alene efterforske sager mod militært ansat personel, som er underlagt den militære straffelov. I sager omhandlende tjenesteforsømmelse er forældelsesfristen to år, og Auditørkorpset skal derfor lægge en sag ned, såfremt en given sag alene omhandler dette forhold, og forældelsesfristen samtidig er overskredet.

Men hvis sagen er tilstrækkelig alvorlig, kan Auditørkorpset overveje at rejse sigtelse efter straffelovens § 155 om tjenestemisbrug, hvor forældelsesfristen er fem år. På grund af forældelsesfristen kan Auditørkorpset således kun indlede en regulær efterforskning i en eventuel sag omhandlende Peter Wass og hans hustru, såfremt det sker med straffelovens § 155 for øje.

Auditørkorpset er i øjeblikket i gang med strafferetlige efterforskninger af to øvrige sager, som handler om inhabilitet i Forsvarets ledelse. Det drejer sig om sagerne mod henholdsvis finansdirektør AE, som øjensynligt forfremmede sin hemmelige kæreste til oberstløjtnant og gjorde ham til vicechef under sig selv, mens hun samtidig blev gravid med ham. I november fødte hun parrets søn.

Den anden sag handler om hærchef og generalmajor Hans-Christian Mathiesen, som er fritaget for tjeneste mistænkt for at have hjulpet sin daværende kæreste og nuværende hustru ind på to uddannelser, som andre var bedre kvalificerede til – og for at udnævne hende til major i en stilling under sig selv, hvorved parrets fælles husstandsindkomst voksede med næsten 90.000 kr. årligt.

OLFI ville gerne have interviewet såvel Peter Wass som Pernille Reuter Eriksen. Men ingen af dem ønsker at kommentere deres egne roller i sagen. 

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Stop nu den manipulerende propaganda!

Abonnement
KOMMENTAR: Forsvaret genvinder aldrig befolkningens tillid, før hele det militære system åbner mere op og begynder at kommunikere ærligt og troværdigt. Sagen om ”Iver Huitfeldt” blev håndteret katastrofalt, og den nu detroniserede forsvarschef Flemming Lentfer fortsætter i egen kamikazestil gennem sin advokat. Vi sagde det i kærlighed. ”Cirkus Mili” var...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer