spot_img

Forældelsesfrister spøger hos auditør i efterforskningen af H.-C. Mathiesen

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Forsvarsministeriets Auditørkorps er gået i gang med afhøring af vidner i efterforskningen af hærchef og generalmajor Hans-Christian Mathiesen. Han er endnu ikke blevet hverken afhørt eller sigtet, men det skal ske snart, hvis ikke sagen skal falde for forældelsesfristen. Første forhold har deadline om nogle uger.

Hos Auditørkorpset i Viborg holder de øje med tiden. Til februar er det fem år siden, at hærchef og generalmajor Hans-Christian Mathiesens daværende kæreste søgte om optagelse på Master i Militære Studier – og til alle store overraskelse blev optaget. Datoen er vigtig, for den handler om jura og forældelsesfrister, og dem vender vi tilbage om lidt.

Læs også: Auditørkorps indleder strafferetlig efterforskning af H.-C. Mathiesen

Siden OLFIs offentliggørelse den 18. oktober af artiklen, ”H.-C. Mathiesen gik på isen” om generalens mulige magtmisbrug og brud på reglerne om inhabilitet, har Forsvarsministeriets Auditørkorps været gennem først en indledende undersøgelse og siden en strafferetlig efterforskning, som stadig er i gang. Tusindvis af mails og dokumenter er blevet læst igennem, og i denne uge begyndte afhøringen af vidner. Det fortæller auditør Claus Risbjerg fra Auditørkorpset i Viborg.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om hærchef og generalmajor Hans-Christian Mathiesens håndtering af et kæresteforhold – nu ægteskab – med en yngre og kvindelig major …

”Vi har brugt mange ressourcer på at gennemgå alt det materiale, som vi har modtaget for at skabe os et overblik over sagen. På baggrund af det har vi identificeret nogle personer, som vi skal tale med, og dem er vi nu gået i gang med at afhøre,” siger Claus Risbjerg.

Eventuel sigtelse bliver rejst efter civil straffelov

Ifølge ham beslutter Auditørkorpset i den nærmeste fremtid, om Hans-Christian Mathiesen skal indkaldes til afhøring, og om Auditørkorpset i den forbindelse skal rejse sigtelse mod generalen. En eventuel sigtelse vil i givet fald ske efter den civile straffelovs § 155 og ikke efter den militære straffelov, hvilket i sig selv siger noget om alvoren i sagen.

Læs også: Hans-Christian Mathiesen: “Jeg beder jer passe godt på Hæren imens”

Den militære straffelovs § 27 handler om grov pligtforsømmelse i tjenesten med en strafferamme fra bøde og op til fængsel i tre måneder. Disse sager har en forældelsesfrist på to år, og derfor kan auditøren i sagen om Hans-Christian Mathiesen ikke rejse en sigtelse på baggrund af den militære straffelov. I stedet handler den strafferetlige efterforskning mod generalen om mulig overtrædelse af den civile straffelovs § 155:

Læs også: Forsvarschefs svar på anklager om nepotisme: “Hvad skal jeg undersøge?”

”Misbruger nogen, som virker i offentlig tjeneste eller hverv, sin stilling til at krænke privates eller det offentliges ret, straffes han med bøde eller fængsel indtil 4 måneder. Sker det for at skaffe sig eller andre uberettiget fordel, kan fængsel indtil 2 år anvendes.”

I sagen om Hans-Christian Mathiesen retter mistanken sig bl.a. mod, at generalen ændrede på kriterierne for optagelse på uddannelsen Master i Militære Studier (MMS), så kæresten kunne optages uden at have været udsendt i international tjeneste. Siden ansatte han hende i en stilling under sig selv, som krævede optagelse på MMS, hvorved hun blev udnævnt til major og fik en lønforhøjelse på 7.400 kr. om måneden. Denne lønforhøjelse fik generalen selv glæde af, da de to boede sammen og dermed øgede deres fælles husstandsindtægt årligt med små 90.000 kr.

Har mulig forældelse af strafbare forhold i baghovedet

Sager rejst efter den civile straffelovs § 155 har en forældelsesfrist på fem år, og derfor tikker uret hos Auditørkorpset i Viborg. Forældelsesfristen betyder ikke, at der skal være fældet dom inden forældelsesfristens udløb, men alene at der skal være rejst en sigtelse.

Såfremt Auditørkorpset har en begrundet mistanke om, at Hans-Christian Mathiesen brød loven ved at bruge sin stilling til at skaffe sin kæreste en uberettiget fordel frem mod ansøgningsfristen til Master i Militære Studier i februar 2014, skal sigtelsen derfor rejses i løbet af de kommende uger for at afbryde forældelsesfristen. Sådan hedder i det i jurasprog.

Klik på billedet, hvis du vil læse forsvarschef Bjørn Bisserups umiddelbare reaktion på OLFIs artikel om påstået nepotisme i Hærstaben.

”Som et led i efterforskningen er vi opmærksomme på, at mulige strafbare forhold kan være forældede, og selvfølgelig har vi det i baghovedet,” siger Claus Risbjerg.

Ifølge ham er en sigtelse efter straffelovens § 155 et mere alvorligt forhold end en sigtelse efter den militære straffelovs § 27, hvilket i sig selv kommer til udtryk i den skærpede strafferamme og dermed den længere forældelsesfrist.

Anklagerne mod hærchef og generalmajor Hans-Christian Mathiesen blev fremført i artiklen “H.-C. Mathiesen gik på isen”, som blev offentliggjort på OLFI fredag den 19. oktober 2018. Klik på billedet, hvis du vil læse teksten i fuld størrelse …

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Striden mellem jakkesæt og uniformer har udviklet sig til »borgerkrig«

Abonnement
INTERVIEW. Håndteringen af fregatsagen udstiller den gensidige mistillid mellem politikere, officerer og embedsmænd, der gennemsyrer forsvarsområdet. Det mener politisk analytiker Lars Trier Mogensen, som samtidig peger på, at Elbit-sagen i sig selv kunne have kostet Flemming Lentfer jobbet. Til syvende og sidst skal der dog andet og mere til...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
ottochristensen
Læser
ottochristensen
7. december 2018 19:06

Mon ikke Forsvarsministeren lader sit Auditørkorps forstå, at alle kræfter skal indsættes til en tilbundsgående undersøgelse, af stampersonellets sager vedrørende ulydighed og respektstridighed gennem de seneste 5 år. At Hærchefens tjenesteforsømmelser herved bliver forældede, er en risiko man må kalkulere med. Eller sagt med andre ord – sløring af sagen.