spot_img

Regeringen: EU-forsvarsforbeholdet er ikke i Danmarks interesse

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Det militære samarbejde i regi af både Nato og EU er essentielt for Danmarks sikkerhed, og derfor skal vi på sigt tage et opgør med forsvarsforbeholdet. Det er en af konklusionerne i regeringens udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi for de kommende to år, der blev præsenteret ved et pressemøde i går.

Danmark er ikke tjent med at bibeholde EU-forsvarsforbeholdet, og derfor skal vi have en grundig debat om det, slog forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen fast på gårsdagens pressemøde, hvor regeringens udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi for 2019-20 blev fremlagt.

Den nye strategi udstikker kursen for dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik for de næste to år og er udviklet i et samarbejde mellem Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet. Strategien gør det klart, at Danmark – i samarbejde med både FN, EU og Nato – også fremover vil agere aktivistisk på den internationale scene.

Og det er nødvendigt, for selvom verden er et bedre sted at leve end nogensinde før, er den i forandring, og det internationale samarbejde er under pres, bedyrede udenrigsminister Anders Samuelsen i forbindelse med lanceringen af strategien.

“Udviklingen stiller krav til dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik. Vi skal engagere os i verden omkring os, kæmpe for vores værdier og aktivt varetage vores interesser. Kun sådan kan vi sikre, at Danmark også fremadrettet vil være et af de frieste, tryggeste og rigeste samfund på kloden”.

Debat om forsvarsforbeholdet skal føre til afstemning

Regeringen peger med strategien på de væsentligste emner for dansk udenrigspolitik i de kommende to år, hvilket har resulteret i en række konkrete initiativer og fokuspunkter, der behandler alt fra EU til økonomisk diplomati og fra migration og indvandring til Danmarks rolle i Arktis.

Et af disse initiativer er altså at genåbne debatten om forsvarsforbeholdet, der for nuværende afskærer Danmark fra at deltage i unionens militære samarbejde og konkrete stabiliseringsindsatser. Forbeholdet er i strid med danske interesser, og på sigt skal debatten derfor også gerne ende med en folkeafstemning om forbeholdet, gjorde forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen det klart på pressemødet.

Forsvarsministeren lagde desuden vægt på den fortsatte betydning af et forenet, stærkt Nato samt behovet for at holde sig på tæerne i forhold til den stigende trussel mod vores cybersikkerhed.

”Trusselsbilledet mod Danmark er meget komplekst og i mine øjne det mest uforudsigelige siden afslutningen på Den Kolde Krig. Det skyldes ikke mindst et aggressivt Rusland, omfattende cyberangreb, ustabilitet i Mellemøsten og Nordafrika og en fortsat terrortrussel mod Europa og Danmark. Det er derfor enormt vigtigt, at vi fastholder det amerikanske engagement i Europa gennem Nato, der fortsat er hjørnestenen i Danmarks sikkerhedspolitik. Vi skal samtidig styrke den europæiske sikkerhedsarkitektur og være på forkant i det internationale samarbejde om cybersikkerhed.”

Holder øje med Ruslands ageren i Arktis

Regeringen har også gjort sig overvejelser om Danmarks rolle i Arktis, både hvad angår klima- og forsvarspolitik. Også i denne region spøger et aggressivt Rusland i kulissen.

Af strategiteksten fremgår det, at ”regeringen nøje følger udviklingen i de markante og stigende geopolitiske interesser i regionen og den fortsatte russiske militære udbygning, som ifølge Forsvarets Efterretningstjeneste blandt andet inkluderer genopbygning og udvidelse af fremskudte baser på de russiske øer i Det Nordlige Ishav samt igangværende forberedelser til udstationering af taktiske kampfly.”

Selv har regeringen som målsætning at fastholde Arktis som lavspændingsområde, og også i disse bestræbelser spiller Nato-samarbejdet en væsentlig rolle, fremgår det.

Den nye strategi indeholder en lang række yderligere fokuspunkter, der vil blive drøftet på en redegørelsesdebat i Folketinget torsdag den 22. november. I mellemtiden kan den læses i sin helhed her.

 

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Striden mellem jakkesæt og uniformer har udviklet sig til »borgerkrig«

Abonnement
INTERVIEW. Håndteringen af fregatsagen udstiller den gensidige mistillid mellem politikere, officerer og embedsmænd, der gennemsyrer forsvarsområdet. Det mener politisk analytiker Lars Trier Mogensen, som samtidig peger på, at Elbit-sagen i sig selv kunne have kostet Flemming Lentfer jobbet. Til syvende og sidst skal der dog andet og mere til...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer