spot_img

Ministerium indleder undersøgelser for nye brud på regler om inhabilitet

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Mens Auditørkorpsets onsdag besluttede at indlede en strafferetlig efterforskning af generalmajor Hans-Christian Mathiesen for nepotisme begået i Hærstaben, har Forsvarsministeriet indledt en undersøgelse af personaledirektør Laila Reenberg for brud på reglerne om inhabilitet. Derudover undersøger ministeriet en tredje sag, som i dag er kommet til ministeriets kendskab.

Sagerne om mulig nepotisme i Forsvarets top vokser dag for dag. Onsdag besluttede Auditørkorpset i Viborg at indlede en strafferetlig efterforskning af hærchef og generalmajor Hans-Christian Mathiesen for nepotisme begået i Hærstaben, og samtidig har Forsvarsministeriet besluttet at indlede en undersøgelse af direktør Laila Reenberg fra Forsvarsministeriets Personalestyrelse for brud på forvaltningslovens regler om inhabilitet.

Den sag kom frem mandag, da OLFI kunne fortælle, hvordan Laila Reenberg undlod at underrette Forsvarsministeriets departement, da hendes mand – kommandør Anders Friis – i august blev beordret i stillingen som chef for 2. Eskadre. I stedet for at give sagen opad til departementet, som loven foreskriver, gav Laila Reenberg sagen nedad til sin vicedirektør Peter Wass. Det er ifølge to juraprofessorer i strid med forvaltningsloven.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om personaledirektør Laila Reenberg, der ifølge to juraprofessorer brød loven i forbindelse med beordringen af hendes ægtefælle i stillingen som chef for 2. Eskadre …

“Som svar på dine spørgsmål om, hvorvidt forvaltningslovens regler om inhabilitet har været overholdt i relation til direktøren for Forsvarsministeriets Personalestyrelse, kan Forsvarsministeriet oplyse, at ministeriet tager anklagerne alvorligt og derfor vil undersøge sagen,” skriver Forsvarsministeriet til OLFI.

Usædvanlig og voldsomt med så mange sager i samme ministerium

Men sagerne om mulig nepotisme stopper ikke her. Onsdag har Forsvarsministeriet fået kendskab til en helt tredje sag, som ikke har været omtalt før. Det skriver ministeriet i et skriftligt svar til OLFI.

“Forsvarsministeriet kan endvidere oplyse, at vi i dag har fået indikationer på yderligere en sag om påstået overtrædelse af Forvaltningslovens regler om inhabilitet. Det vil også blive undersøgt – ligesom vi selvsagt vil undersøge eventuelt andre påstande om overtrædelse af Forvaltningslovens regler om inhabilitet, skulle de dukke op,” skriver Forsvarsministeriet.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om hærchef og generalmajor Hans-Christian Mathiesens håndtering af et kæresteforhold – nu ægteskab – med en yngre og kvindelig major …

OLFI har været i kontakt med auditør Claus Risbjerg fra Auditørkorpset i Viborg. Han fortæller, at Auditørkorpset er i gang med en undersøgelse for i første omgang at afklare, om den nye sag hører under Auditørkorpset eller Forsvarsministeriet. Auditørkorpset har alene hjemmel til at undersøge sager, der omhandler militært ansat personel, og auditørerne kan således ikke undersøge personaledirektør Laila Reenberg. Hun er civilt ansat, hvorfor Forsvarsministeriet selv vil foretage denne undersøgelse.

Juraprofessor Sten Bønsing fra Aalborg Universitet har ad flere omgange vurderet de juridiske aspekter i de sager, som OLFI har henvendt sig med. Ifølge ham ser man typisk sager om nepotisme i kommunerne, hvor mange politikere kan have flere kasketter på og samtidig være gift med kommunalt ansatte. Derimod er det sjældent, at denne type sager opstår så højt i statsadministrationen.

“Det er usædvanligt, at der er så mange sager på så højt niveau inden for det samme ministerium. Det virker også voldsomt, fordi de kommer med så korte intervaller,” siger han.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Forsvarsministeriet har udviklet sig til det rene Ebberød Bank

Abonnement
KOMMENTAR: Forsvarsministeriets Personalestyrelse har lige brugt 13 mio. kr. på en hvervekampagne, som har til formål at tiltrække nye og fastholde nuværende medarbejdere på hele Forsvarsministeriets område. Samtidig er der indført ansættelsesstop og pålagt besparelser for et trecifret millionbeløb på tværs af Forsvarsministeriets område. Husker du historien om Ebberød Bank?...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
M. Jacobsen
Læser
M. Jacobsen
1. november 2018 21:25

Det er vist noget af et hvepsebo OLFI der har fået rodet op i…!

Men sikkert er det, at nødvendigheden af pågående og vedholdende medier er en nødvendighed i dagens Danmark!
Noget kunne tyde på, at det ikke kun er i Hærstaben at man tror at isen bærer, selv om sommeren.
Andre offentlige instanser har jo også vist sig, at være uldne i kanten.

Men vigtigheden af ordenlighed i de øverste rækker af Forsvaret, kan ikke understreges nok!!!
For specielt i en institution som Forsvaret, er det livsvigtigt at man kan stole på sine kolleger og foresatte. Og der må aldrig snige en mistanke ind om, at det er hvem man kender, og ikke hvad man præsterer/har præsteret som er afgørende for ens fremtid i Forsvaret.
Sker det, er det sikkert at limen i Forsvaret forsvinder, med katastrofale følger.

Så et BZ til OLFI, for at finde frem til noget af det som er en større trussel mod Forsvaret, end politikernes besparelser.