Ministerium indleder undersøgelser for nye brud på regler om inhabilitet

1
Laila Reenberg er direktør i Forsvarsministeriets Personalestyrelse. Her står hun med soldater fra 1. bataljon ved Den Kongelige Livgarde på Høvelte Kaserne i Nordsjælland. Foto: Ernstved

Mens Auditørkorpsets onsdag besluttede at indlede en strafferetlig efterforskning af generalmajor Hans-Christian Mathiesen for nepotisme begået i Hærstaben, har Forsvarsministeriet indledt en undersøgelse af personaledirektør Laila Reenberg for brud på reglerne om inhabilitet. Derudover undersøger ministeriet en tredje sag, som i dag er kommet til ministeriets kendskab.

Sagerne om mulig nepotisme i Forsvarets top vokser dag for dag. Onsdag besluttede Auditørkorpset i Viborg at indlede en strafferetlig efterforskning af hærchef og generalmajor Hans-Christian Mathiesen for nepotisme begået i Hærstaben, og samtidig har Forsvarsministeriet besluttet at indlede en undersøgelse af direktør Laila Reenberg fra Forsvarsministeriets Personalestyrelse for brud på forvaltningslovens regler om inhabilitet.

Den sag kom frem mandag, da OLFI kunne fortælle, hvordan Laila Reenberg undlod at underrette Forsvarsministeriets departement, da hendes mand – kommandør Anders Friis – i august blev beordret i stillingen som chef for 2. Eskadre. I stedet for at give sagen opad til departementet, som loven foreskriver, gav Laila Reenberg sagen nedad til sin vicedirektør Peter Wass. Det er ifølge to juraprofessorer i strid med forvaltningsloven.

Artiklen fortsætter under billedet …

20181031 TEASER LailaReenberg
Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om personaledirektør Laila Reenberg, der ifølge to juraprofessorer brød loven i forbindelse med beordringen af hendes ægtefælle i stillingen som chef for 2. Eskadre …

“Som svar på dine spørgsmål om, hvorvidt forvaltningslovens regler om inhabilitet har været overholdt i relation til direktøren for Forsvarsministeriets Personalestyrelse, kan Forsvarsministeriet oplyse, at ministeriet tager anklagerne alvorligt og derfor vil undersøge sagen,” skriver Forsvarsministeriet til OLFI.

Usædvanlig og voldsomt med så mange sager i samme ministerium

Men sagerne om mulig nepotisme stopper ikke her. Onsdag har Forsvarsministeriet fået kendskab til en helt tredje sag, som ikke har været omtalt før. Det skriver ministeriet i et skriftligt svar til OLFI.

“Forsvarsministeriet kan endvidere oplyse, at vi i dag har fået indikationer på yderligere en sag om påstået overtrædelse af Forvaltningslovens regler om inhabilitet. Det vil også blive undersøgt – ligesom vi selvsagt vil undersøge eventuelt andre påstande om overtrædelse af Forvaltningslovens regler om inhabilitet, skulle de dukke op,” skriver Forsvarsministeriet.

Artiklen fortsætter under billedet …

TEASER HC
Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om hærchef og generalmajor Hans-Christian Mathiesens håndtering af et kæresteforhold – nu ægteskab – med en yngre og kvindelig major …

OLFI har været i kontakt med auditør Claus Risbjerg fra Auditørkorpset i Viborg. Han fortæller, at Auditørkorpset er i gang med en undersøgelse for i første omgang at afklare, om den nye sag hører under Auditørkorpset eller Forsvarsministeriet. Auditørkorpset har alene hjemmel til at undersøge sager, der omhandler militært ansat personel, og auditørerne kan således ikke undersøge personaledirektør Laila Reenberg. Hun er civilt ansat, hvorfor Forsvarsministeriet selv vil foretage denne undersøgelse.

Juraprofessor Sten Bønsing fra Aalborg Universitet har ad flere omgange vurderet de juridiske aspekter i de sager, som OLFI har henvendt sig med. Ifølge ham ser man typisk sager om nepotisme i kommunerne, hvor mange politikere kan have flere kasketter på og samtidig være gift med kommunalt ansatte. Derimod er det sjældent, at denne type sager opstår så højt i statsadministrationen.

“Det er usædvanligt, at der er så mange sager på så højt niveau inden for det samme ministerium. Det virker også voldsomt, fordi de kommer med så korte intervaller,” siger han.

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer