Veteran: ’Kriger’ er overbevisende i sin beskrivelse af hjemvendte soldater

0
TV 2-serien 'Kriger' består af seks afsnit og handler om krigsveteraner, rockere og politifolk. Foto: TV 2

ANMELDELSE: TV 2’s nye action-serie ’Kriger’ handler om krigsveteraner, loyalitet, rockere, skyldfølelse og kærlighed. OLFI har bedt veteran, kaptajn og chef for Veterancentrets Pulje, Michael Lindholm, vurdere, om serien lykkes i at give et realistisk billede af, hvordan det er at vende hjem fra militær tjeneste.

Soldaten CC (Dar Salim) vender hjem fra Irak, plaget af skyldfølelse over sin bedste vens død. Han har svært ved at finde sig til rette tilbage i det danske samfund, og for at hjælpe sin vens enke, politiefterforskeren Louise (Danica Curcic), går han undercover for at infiltrere en rockerbande i København. Samtidig kæmper Louise for at skabe et ordentligt liv for sin søn, som savner sin far.

Sådan bliver scenen slået an i TV 2’s nye dramasatsning ’Kriger’, der havde premiere mandag aften. Anslaget er soldatervennen Peters begravelse, der er flashbacks til en støvet vej i Irak og billeder fra CC’s husbåd i København, hvor han efter hjemvendt tjeneste kæmper med sine PTSD-symptomer, tomhed og skyld.

Gennem seks afsnit vil serien fortælle om fællesskab, forræderi og loyalitet blandt krigsveteraner og rulle en kærlighedshistorie ud mellem CC og Louise. Instruktør Christoffer Boe har tidligere udtalt, at ‘serien viser mænd og kvinder, der lever og dør for at forsvare deres idealer’. Alt sammen med CC’s veteranbaggrund som motor.

Artiklen fortsætter efter videoen … 

Troværdigt billede

Og ’Kriger’ lykkes i en troværdig portrættering af en hjemvendt veteran. Det vurderer kaptajn Michael Lindholm, som selv er veteran og desuden chef for Veterancentrets Pulje.

”Jeg synes, at serien rammer inden for skiven. Reaktionerne fra en missionsudsendelse vil altid være forskellige, men ensomheden, tankerne, reaktionerne, fremtoningen og søgen efter action hos CC virker overbevisende,” siger han efter at have set første afsnit.

”Jeg er sikker på, at veteraner vil nikke genkendende til udfordringerne med at komme hjem, mens andre vil få et stærkt indblik i eftervirkninger fra en missionsudsendelse og tiden, der går, inden man er kommet helt hjem.”

Den ensomme, kølige veteran

Især CC’s udfordringer efter hjemvendt militærtjeneste er godt portrætteret, mener Michael Lindholm:

”Det er tydeligt, at instruktøren forsøger at skildre de udfordringer, der følger med, når man er hjemvendt fra en udsendelse. Og det gøres fornemt. Det rammer plet i forhold til CC, som den ensomme veteran, der er kølig, aggressiv når situationen kræver det og klar til at tage en hurtig beslutning uden helt at kende til konsekvenserne.”

Og så roser han valget af skuespilleren Dar Salim som CC.

”Jeg er fan af skuespilpræstationerne. Ikke mindst dem, der skildrer de militære personer. Men jeg er særligt imponeret af den forholdsvis udtryksløse veteran, som Dar Salim spiller. Det er troværdigt, afdæmpet og afspejler virkeligheden ganske fornuftigt. Kriger kan anbefales.”

guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer