Rusland øver krig med den største militærøvelse i næsten fire årtier

0
Vostok-18 er den største militærøvelse, Rusland afholder, siden Zapad-81. 300.000 russiske soldater deltager i øvelsen. Foto: Det russiske forsvarsministerium

Den russiske militærøvelse Vostok-18 finder sted i det østlige Rusland, og er den største militærøvelse siden Den Kolde Krigs afslutning. Ifølge militærekspert er øvelsen endnu et udtryk for Ruslands stormagtsdrømme – og et signal om, at Rusland ønsker stærkere strategisk partnerskab med Kina.

Det er den største og mest omfattende militærøvelse siden den kolde krigs afslutning: 300.000 russiske tropper, over tusind kampfly, flåden og faldskærmstropper deltager ved Ruslands militærøvelse Vostok-18, som begynder i dag og varer indtil lørdag den 15. september.

Sidste års militærøvelse, Zapad-17, fandt sted ved grænsen til Baltikum (‘zapad’ betyder ‘vest’) og foregik i samarbejde med Hviderusland. Vostok-18 foregår i den østlige del af Rusland (’vostok’ betyder i øvrigt ’øst’), med Kina og Mongoliet.

Ruslands forsvarsminister Sergej Sjoigu har udtalt til det russiske nyhedsmedie RIA, at ”noget bliver en gentagelse af Zapad-81 – men at noget også bliver større”.

”Forestil dig, at der på én gang er 36.000 enheder af militært udstyr i bevægelse – kampvogne, pansrede mandskabsvogne, infanterikampkøretøjer. Alle de skal selvfølgelig bringes i situationer, der er så tæt som muligt på kamp.”

Det russiske forsvarsministerium har tweetet en del om Vostok-18. Artiklen fortsætter efter tweetet … 

Russiske medier: Vostok-18 er ikke en advarsel til Nato

I forbindelse med militærøvelsen har russiske medier fokuseret på spørgsmålet om, hvorvidt Vostok-18 skal skabe afstand til Nato. Det russiske forsvarsministerium har afvist, at Vostok-18 skulle have nogen form for ’anti-Nato-karakter’, skriver mediet Novije Izvestija.

Artiklen henviser til vestlige medier og skriver, at vestlige medier spekulerer i, om Vostok-18 er en advarsel til Nato. Den pointerer, at militærøvelserne bliver afholdt flere tusinde kilometer fra Ruslands vestlige grænser og fra Nato-landene. Også mediet Izvestija har skrevet, hvordan forsvarsministeriet nægter, at der er tale om anti-nato-manøvrer:

Nyhedsmediet RIA citerer Natos talsmand Dylan White for at udtale, at alle lande er berettiget til at træne sit militær, så længe det sker gennemskueligt og forudsigeligt.

”Rusland og Nato gav hinanden briefings om de militære øvelser på et møde i maj. Ved dette møde oplyste Rusland om Vostok-2018 og om, at øvelsen ville blive større end Vostok-2014,” udtaler Dylan White ifølge artiklen.

Artiklen skriver desuden, at Nato er ved at udvide sine initiativer ved Ruslands vestlige grænser, at Nato kalder Ruslands adfærd i området for ’aggressiv’ og at Putin tidligere har understreget, at der er flere Nato-kampfly i Østersøen end russiske. Putin bliver også citeret for at minde om, at USA er det land i verden, der bruger flest penge på forsvar.

Vostok-18 viser Rusland som stormagt

Militærøvelsen Vostok-18 følger Ruslands overordnede ønske, siger Jørgen Meedom Staun fra Institut for Strategi på Forsvarsakademiet:

“Det er, at etablere Rusland som en betydelig stormagt med en global rolle. Og der, hvor de kan byde ind, er med deres militær.”

Han ser Kinas deltagelse i Vostok-18 som et udtryk for Ruslands ønske om at opprioritere et strategisk partnerskab. Kina og Rusland samarbejder i forvejen om andre sikkerhedsspørgsmål, herunder terrorbekæmpelse, og præsident Putin og Kinas præsident Xi Jinping har begge netop deltaget i Eastern Economic Forum, der skal fremme handel mellem Rusland og asiatiske lande.

“Rusland vil meget gerne flage med, at de har det her strategiske partnerskab med Kina. Men det er pudsigt, at de i en øvelse, der handler om at øve forsvar mod angreb fra Kina, har Kina til at deltage. Hvis Kina er med i øvelsen er det jo ikke Kina, de øver angreb fra. Så må det jo være Nato, jeg kan ikke se nogen anden forklaring,” siger Jørgen Meedom Staun.

 

 

guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer