“Den her er til jer, der vendte hjem”

0
Poul Krebs udtrykte stor respekt for alle, som har været udsendt for Danmark. Foto: Ernstved

Et par tusinde veteraner fra hele landet holdt lørdag fest på Refshaleøen i København sammen med nogle af de største musiknavne herhjemme. Vejret var både en med- og modspiller, og i baren solgte en generalløjtnant fadøl som frivillig.

For andet år i træk kunne arrangørerne af Engage invitere veteraner til en dag med god musik, fællesskab og netværk på tværs af soldatermiljøet. Det hele løb af stablen lørdag, og det skete i et noget blandet vejrlig, som indledningsvis bød på sol og varme. Senere blæste nogle voldsomme regnskyl ind over festivalen, før det hele sluttede i tørvejr og temperaturer, som vi ikke har været vante til i denne ellers så varme sommer.

Veteraner og støtter kom fra hele landet for at være med, og en af dem var Nils Bjerre Jakobsen fra Randers. Han er formand for Veterancafeen i Randers, som har til formål at hjælpe alle slags veteraner og deres pårørende med at opbygge netværk og få hjælp i lokalområdet.

”Vi er kørt herover i en bus, og vi kørte fra Randers kl. 07 i morges med højt humør,” fortæller Nils Bjerre Jakobsen.

Artiklen fortsætter under billedet …

20180825 Engage2
Nils Bjerre Jakobsen (med kasket) er formand for Veterancaféen i Randers og havde arrangeret en bus til Engagefestivalen på Refshaleøen. Foto: Ernstved

Det lokale forretningsliv havde sponsoreret mad og forplejning til deltagerne på turen, og gennem sponsorater er transportomkostningerne også blevet dækket.

”Det betyder, at alle har kunnet deltage uden omkostninger. Det er vigtigt, fordi vi skal støtte alle muligheder for, at veteraner og pårørende kan møde hinanden og opbygge netværk. Det vigtigste er, at vi har veteraner i fokus, uden at det skal handle om veteraner. Engage er for almindelige mennesker og borgere, som kan komme og lære noget nyt om veteranbegrebet. Der er mange veteraner, som er kommet styrket hjem fra en udsendelse uden at blive skøre i hovedet,” sagde han.

Rejst fra Nato for at arbejde som frivillig

I baren med front mod scenen ville den opmærksomme festivalgænger kunne spotte et velkendt anssigt. Det var generalløjtnant Michael Lollesgaard, som er Danmarks militære repræsentant i Nato. Han havde taget turen hjem fra Bruxelles for at arbejde som frivillig.

”Jeg skænker fadøl. Engagefestivalen er et rigtig godt initiativ, og derfor vil jeg gerne hjælpe til, hvor jeg nu kan. Jeg har også taget min britiske kollega fra Nato med. Han ville også gerne give en hånd med,” fortæller Michael Lollesgaard og peger på Sir George Northon, som står og skænker fadøl.

Artiklen fortsætter under billedet …

20180825 Engage1
Generalløjtnant Michael Lollesgaard bor til daglig i Bruxelles, hvor han er Danmarks militære repræsentant i Nato. Lørdag skænkede han fadøl som frivillig på veteranfestivalen Engage på Refshaleøen i København. Foto: Ernstved

Den britiske generalløjtnant har ad to omgange i 2007 og 2011 været chef for de danske styrker i Helmand, og han ville derfor gerne give en hånd med på den danske veteranfestival.

“Det er fint, og det er jeg selvfølgelig glad for. Jeg synes, at det er sjovt at være med, og det er dejligt at tale med en masse soldater, som kommer op i baren,” siger michael Lollesgaard.

Kan de kende dig?

“Nogle af dem kan selvfølgelig. Men det er ved at være nogle år siden, at jeg var udsendt,” siger Michael Lollesgaard.

Går rundt i gaderne i skyggen af sig selv

På scenen fik Søren Sko og Palle Torp lov at åbne festivalen i behageligt vejr. Duoen lagde Danmark ned i start 1990’erne med deres ”On a long lonely night”, og de hyggede sig med den forholdsvis lille skare af mennesker, som havde indfundet sig på Refshaleøen til kl. 13.30. Siden gik Poul Krebs på scenen, og annoncerede sin ”Helmand Blues” med et, ”denne her er til jer, der vendte hjem”.

Artiklen fortsætter under billedet …

20180825 Engage3
Søren Sko og Palle Torp leverede ørefængende hygge som første navn på Engagefestivalen. Foto: Ernstved

”Jeg går rundt i gaderne uden at gå nogen steder hen. Jeg går uden våben, uden rang og uniform. Fyldt op til randen med noget, jeg ikke kan dele med nogen. Jeg går rundt i gaderne med et hoved som en håndgranat, der hvert øjeblik kan sprænges, hvis nogen siger noget forkert. Det gør de heldigvis sjældent, for ingen siger noget til, at jeg går rundt i gaderne i skyggen af mig selv,” sang han.

Langsomt trak skyerne sig sammen over Refshaleøen, og ud på eftermiddagen slap tørvejret op. En voldsom regnskylle blæste hen over festivalen, men publikum gav ikke op. Det gjorde de heller ikke i VIP-teltet, hvor oberst Susanne Lund talte som chef for Veterancentret for de særligt inviterede.

Artiklen fortsætter under billedet …

https://www.instagram.com/p/Bm6DGK7Hf95/?tagged=engagecph18

”De danske veteraner klarer sig godt. 90 pct. af veteranerne er i arbejde mod 81 pct. i baggrundsbefolkningen, ligesom kun 2 pct. af veteranerne modtager kontanthjælp mod 5 pct. i befolkningen. Det er endnu en grund til, at jeg synes, at denne festival er fantastisk, for den viser den danske befolkning, at langt, langt de fleste udsendte vender hjem klogere og mere modne og ikke mindst som en kæmpe gevinst for det danske samfund,” sagde Susanne Lund.

Artiklen fortsætter under billedet …

20180825 Vickie small
Pressechef Vickie Lind fra Hovedorganisationen af Officerer i Danmark (HOD) havde taget sin datter, Anna Cecilie, med til festival. Foto: Ernstved

Ifølge hende viser forskningen, at gode sociale relationer og anerkendelse er forebyggende elementer mod psykiske efterreaktioner. Det er Engagefestivalen med til at understrege.

”Vi skal holde øje med hinanden og særligt med de kammerater, der ikke deltager i fællesskaberne. Vi er vigtige for hinanden, og det sætter Engagefestivalen en tyk streg under med temaet om anerkendelse, fællesskab og oplysning,” sagde Susanne Lund.

På programmet var ud over Sko/Torp og Poul Krebs også Folkeklubben, Johnny Madsen, Aura, Magtens Korridorer og Infernal.

Nedenfor kan du læse OLFIs interview fra sidste år med Jeppe Michael Jensen, som er ophavsmanden til veteranfestivalen Engage. 

Teaser Jeppe
Klik på billedet for at læse artiklen.
guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer