Forsvarschefen og Fabian Cancellara cykler med krigsskadede veteraner

0
I 2013 cyklede Bjørn Bisserup som daværende chef for Forsvarsstaben også med på en etape af Ride4Rehab, hvor han her ses ved Soldaterhjemmet på Frederiksberg. Arkivfoto: DIF Soldaterprojekt/Michael Thiim Sørensen

Den internationale cykellegende Fabian Cancellara cykler med skadede danske veteraner fra Fredericia til Slagelse som led i cykelløbet Ride4Rehab. Også forsvarschefen træder i pedalerne for skadede veteraner i to cykelløb.

Sensommeren og det tidlige efterår står hvert år i veteranernes tegn kulminerende med flagdagen den 5. september. Også i år foregår der flere begivenheder, som alle har til formål at skabe opmærksomhed om dem, som har været udsendt for Danmark – både de styrkede og sårede.

Når forsvarschef Bjørn Bisserup ikke går med i Copenhagen Pride lørdag, skyldes det, at han denne weekend har prioriteret at cykle med på en etape fra København til Slagelse i Project Hero Denmark, som er et cykelløb for skadede veteraner. Og om to uger hopper han atter i sadlen, når han cykler med på fjerde etape af Ride4Rehab fra Holstebro til Nymindegab.

Læs også: På cykel til Skagen – uden ben

“Jeg cykler med begge steder, og det gør jeg først og fremmest for at bakke om vores veteraner. Jeg vil heller ikke lægge skjul på, at det er dejligt at være sammen med de mennesker, og jeg nyder deres selskab. Hvis jeg kan glæde nogen veteraner ved at stille op til et cykelløb, så gør jeg det meget gerne,” siger general Bjørn Bisserup.

Verdensmester og etapevinder cykler også med

Ride4Rehab er et etapeløb arrangeret af DIF Soldaterprojekt, som går fra Frederikshavn til København over ni etaper. Det slutter på Kastellet den 5. september, hvor deltagerne bliver en del af den samlede parade i forbindelse med flagdagen. På etapen fra Fredericia til Slagelse får veteranerne følgeskab af den tidligere verdensmester i enkeltstart og grådige etapevinder i Tour de France, Fabian Cancellara.

”Jeg er beæret over at kunne deltage i Ride4Rehab. Sport kan hjælpe med at få hjernen til at fokusere på andet end de rædselsfulde begivenheder, som man kan opleve som udsendt. Jeg håber, at cyklingen kan hjælpe med en lettere reintegration i samfundet,” siger Fabian Cancellara.

Artiklen fortsætter under billedet …

20180817 Ride4Rehab Cancellara1
Den schweiziske cykelstjerne Fabian Cancellara cykler med i Ride4Rehab på etapen fra Fredericia til Slagelse. Privatfoto

Ud over den schweiziske cykelstjerne får de 45 skadede veteraner følgeskab på etaperne af en lang række kendte politikere, sportsfolk og mediepersoner. Listen tæller i skrivende stund blandt andre Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen (S), beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), formand Kristian Thulesen Dahl (DF), badmintonspiller Peter Gade, håndboldspiller Lars Jørgensen, triatlet Rasmus Henning, OL-bryder Mark O. Madsen, DR-studievært Mark Stokholm og TV2-vært Mikael Kamper.

Kendte hjælper med at udbrede kendskabet

Ride4Rehab fandt første gang sted i 2013, og dengang cyklede daværende Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen med på etapen fra Odense til Fredericia, hvilket du kan se i videoen ovenfor. Dengang var deltagerne først og fremmest fysisk skadede soldater, som samlede penge ind til de psykisk skadede soldater. I år er det imidlertid primært psykisk skadede soldater, som cykler med landevejene.

Artiklen fortsætter under videoen fra Ride4Rehab i 2013, som OLFIs redaktør producerede for Jyllands-Posten …

“Det er ikke et valg, som vi har truffet, men det er bare de psykisk skadede soldater, som har meldt sig til. Det siger samtidig noget om, hvor arbejdsbyrden ligger i DIF Soldaterprojekt og den øvrige veteranverdens rehabiliteringsportefølje. Det er de psykisk skadede soldater, som fylder i disse år,” siger Rune Oland, som er projektleder på DIF Soldaterprojekt.

Ifølge ham er de psykisk skadede soldater blevet glemt, og derfor ønsker DIF Soldaterprojekt at sætte fokus på netop denne målgruppe.

”Vi har desværre mange soldater i Danmark, der er blevet ramt hårdt psykisk efter at have været i krig. I DIF Soldaterprojekt er fokus nu på de psykisk skadede veteraner, og vi prøver ved hjælp af idræt og fællesskaber at skubbe dem i en rigtig retning igen. I Ride4Rehab får veteranerne en udfordrende oplevelse for livet under trygge og organiserede idrætsrammer, og vi ser frem til nogle spændende dage på landevejene,” siger Rune Oland Tanggaard.

Forsvarschefen løber – og cykler når tiden er til det

DIF Soldaterprojekt henvender sig til alle skadede veteraner, og projektperioden løber frem til den 31. december 2019. Danmarks Idrætsforbund har sammen med Forsvarsministeriet bevilget henholdsvis 2,4 og 4,3 millioner til soldaterprojektet, og events og aktiviteter gennemføres derudover med støtte fra fonde.

Artiklen fortsætter under billedet …

20180817 Ride4Rehab Oland
Rune Oland (i sort forrest) er projektleder for DIF Soldaterprojekt og ses her på etapen af Ride4Rehab i 2013 fra Aalborg til Frederikshaven. Foto: DIF Soldaterprojekt/Brian Mouridsen

Evalueringen af første projektperiode fra 2011-2016 viste ifølge DIF, at 80 pct. af deltagerne har fået forbedret deres livsvilkår generelt gennem deltagelsen i soldaterprojektet. Flere end halvdelen af de skadede veteraner tog desuden en civil drejning i form af uddannelse eller arbejde efter deltagelse i DIF Soldaterprojekt.

Og hvordan ser det så ud med forsvarschefens form op til de to lange etaper på cykel?

“Jeg har en racercykel, som jeg holder meget af at bruge, men jeg cykler bruger den ikke så tit. Jeg cykler, når jeg har tid og mulighed for det. I det hele taget kan jeg godt lide at både at cykle og løbe og holde mig i sving. Det er en udmærket måde at få motion på,” siger Bjørn Bisserup.

Etaperne i ’Ride4Rehab’ 2018:
Etape 1: 28.8: Frederikshavn – Aalborg
Etape 2: 29.8: Aalborg – Skive
Etape 3: 30.8: Skive – Holstebro
Etape 4: 31.8: Holstebro – Nymindegab
Etape 5: 1. 9: Nymindegab – Haderslev
Etape 6: 2. 9: Haderslev – Fredericia
Etape 7: 3.9: Fredericia – Slagelse
Etape 8: 4.9: Slagelse – Høvelte
Etape 9. 5.9: Høvelte – København (Kastellet)

Du kan læse mere om DIF Soldaterprojekt her: www.difsoldaterprojekt.dk/

guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer