Topmøde

Pompeo: USA vil aldrig anerkende Ruslands annektering af Krim

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Rusland har med sin ageren i Ukraine handlet uværdigt, og USA kommer aldrig til at anerkende russernes krav på Krim-halvøen, lød det i går fra den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo i den såkaldte Krim-erklæring.

Annekteringen af den ukrainske Krim-halvø blev ikke nævnt, da Donald Trump for nyligt mødtes med den russiske præsident Vladimir Putin i Helsinki, men nu slår udenrigsminister Pompeo altså fast, at den amerikanske holdning ikke har ændret sig, og at man fortsat fordømmer Ruslands ulovlige annektering af den omstridte halvø.

”Med invasionen af Ukraine i 2014 forsøgte Rusland at underminere et bærende princip for demokratiske stater: at intet land med militær magt kan ændre et andet lands grænser,” fremgår det blandt andet af udtalelsen, der blev præsenteret ved en høring i Senatet i går aftes dansk tid.

Pompeo sidestiller Krim-erklæringen med den såkaldte Welles-erklæring fra 1940, hvori daværende udenrigsminister Sumner Welles fordømte Sovjetunionens for besættelsen af de baltiske lande Estland, Letland og Litauen.

Artiklen fortsætter under tweetet …

”USA bekræfter endnu en gang, at det er landets politik at afvise Kremls suverænitetskrav på områder, der bliver indtaget i strid med international lov. Sammen med vores allierede, partnere og det øvrige internationale samfund, afviser USA fortsat at anerkende Ruslands forsøg på en annektering af Krim, hvilket vil være officiel politik, indtil Ukraines territoriale integritet er genoprettet.”

Tonen skærpes i slutningen af udtalelsen, hvor udenrigsministeren slår fast, at ”Rusland har handlet uværdigt for en stor nation og har valgt at isolere sig selv fra det internationale samfund.”

Ruslands forklaring på besættelsen af Krim, der blev indledt i slutningen af februar 2014, var, at man ønskede at beskytte det russiske mindretal på halvøen. Forud var gået en længere periode med væbnede uroligheder samt afsættelsen af den russisk-venlige præsident Viktor Yanukovich.

I marts blev der afholdt folkeafstemning om optagelse i Den Russiske Føderation, hvilket hele 97 procent af befolkningen angiveligt stemte for. Krim blev derfor formelt annekteret og optaget i Den Russiske Føderation 18. marts. Heller ikke valgresultatet anerkendes internationalt.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI
- Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

OLFI opdaterer til version 2.0 med et ansigtsløft og nye funktioner

Efter mere end otte år med det samme website går OLFI fremtiden i møde med en længe ventet version 2.0. Den byder på et mere tidssvarende udseende og nye funktioner. Vi håber, at I vil synes om forandringerne! Det har været min dårlige samvittighed. Alt for længe er jeg blevet...

Kommentér artiklen ...

Abonnér
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer