spot_img

Trump: At forsvare Montenegro kan føre til Tredje Verdenskrig

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Det nye Nato-medlem Montenegro er et aggressivt land, der risikerer at sende verden ud i krig. Det var den kontroversielle udmelding fra Donald Trump i et tv-interview kun få dage efter Nato-topmødet i Bruxelles.

I programmet ”Tucker Carlson Tonight” på Fox News gjorde den amerikanske præsident det onsdag aften endnu en gang klart, at han ikke vil stille nogen garanti for, at USA lever op til Atlantpagtens artikel 5 – den såkaldte musketered – før europæerne spytter mere i fælleskassen.

Da Tucker Carlson undervejs i interviewet spurgte, hvorfor værtens egen søn skal forsvare et land som Montenegro, hvis det skulle komme under angreb, svarede Trump, at han har stillet sig selv det samme spørgsmål.

”Montenegro er et lillebitte land med et meget stærkt folk.  Et meget aggressivt folk. De risikerer at blive aggressive, og tillykke, pludselig står vi i Tredje Verdenskrig,” fortsatte Trump, da han skulle uddybe sit forbehold overfor musketereden.

Han understregede i samme anledning sin tilfredshed med udfaldet af det netop overståede Nato-topmøde, men gentog også sin kritik af europæernes bidrag hidtil.

”Det var meget urimeligt. De betalte ikke engang, og så skal vi beskytte dem? Det hører også med til Montenegro-ligningen.”

Montenegro afviser kritikken

Udtalelserne har ført til en ny bølge af kritik fra politikere på begge sider af Atlanten, ikke mindst fra Donald Trumps egne partifæller. Blandt republikanerne har særligt John McCain tidligere været efter Trump, og han var da heller ikke sen til at fordømme præsidentens optræden i interviewet.

Artiklen fortsætter under tweetet …

Også den montenegrinske regering har følt sig nødsaget til at reagere. Torsdag udsendte regeringen en officiel udtalelse, hvori det afvises, at landet skulle være befolket af et aggressivt folkefærd.

”Montenegro var det første land i Europa, der modstod fascismen. Som nyt Nato-medlem og kandidat til EU bidrager vi i dag til fred og stabilitet – ikke alene på det europæiske kontinent, men også på verdensplan ved at stå side som side med amerikanske tropper i Afghanistan,” står der blandt andet i udtalelsen, der understreger, at venskabet og alliancen mellem Montenegro og USA er stærkt og permanent.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Forsvarsministeriet har udviklet sig til det rene Ebberød Bank

Abonnement
KOMMENTAR: Forsvarsministeriets Personalestyrelse har lige brugt 13 mio. kr. på en hvervekampagne, som har til formål at tiltrække nye og fastholde nuværende medarbejdere på hele Forsvarsministeriets område. Samtidig er der indført ansættelsesstop og pålagt besparelser for et trecifret millionbeløb på tværs af Forsvarsministeriets område. Husker du historien om Ebberød Bank?...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer