Donald Trumps pres mod Nato-lande kan ende med at give bagslag

0
Onsdag-torsdag mødes den amerikanske præsident Donald Trump med regeringsledere fra Nato-landene til topmøde i Bruxelles. Foto: Det Hvide Hus

Præsident Trump har op til Nato-topmødet i denne uge lagt pres på medlemslandene for at få dem til at leve op til aftalen om at bruge 2 pct. at bnp på forsvar. Men han skal passe på, at det pres ikke giver bagslag, mener ekspert.

Målet om Nato-medlemslandenes bidrag på 2 pct. af bnp bliver et af de punkter på dagsordenen under Nato-topmødet i Bruxelles, der får meget opmærksomhed.

Op til topmødet har præsident Donald Trump lagt pres på de Nato-allierede, ved at sende personlige breve til politiske ledere i lande, der endnu ikke har nået målsætningen om de 2 pct.

Læs også: Trump taler med store bogstaver til statsministeren

Men hvis Trump forstætter sit pres på Nato-landene, kan det give bagslag ved topmødet. Det mener Lars Bangert Struwe, tidligere forsker ved Center for Militære Studier og nuværende generalsekretær i den sikkerhedspolitiske tænketank Atlantsammenslutningen.

Artiklen fortsætter under tweetet …

”Den store frygt er, at Donald Trump er så frustreret over Nato-landenes manglende betaling, at Nato-topmødet bryder sammen, som det skete med G7 tidligere på sommeren,” siger han.

Fokus på transatlantisk sammenhold

Et af topmødets hovedemner er, at Nato er en alliance, der deler værdier og skaber et transatlantisk sammenhold. Ifølge Hans Binnendijk, senior fellow ved Center for Transatlantic Relations, kan Trumps pres især give bagslag, hvis det skader den samhørighed, Nato-landene forsøger at opnå.

“Trumps bedste taktik er at anerkende, at byrdedelingen ikke kun er et transatlantisk problem. Det er også et europæisk problem”, skriver Hans Binnedijk til Defense News.

Imens forsøger medlemslandene at forberede sig på præsident Trump inden topmødets start, siger Lars Bangert Struwe:

”For at undgå, at kaosset efter G7 gentager sig, kæmper hele Nato-organisationen lige nu for at have en fælles skriftlig forståelsesramme på plads inden topmødets start, som også Trump er enig i.”

20180710 TEASER Lollesgaard
Klik på billedet, hvis du vil læse interviewet med generalløjtnant Michael Lollesgaard, som er Danmarks militære repræsentant i Nato. Foto: Ernstved
guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer