spot_img

Trump truer med missiler i Syrien – Rusland opfordrer til tilbageholdenhed

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Den krigeriske retorik mellem USA og Rusland omhandlende Syrien nåede onsdag nye højder. Trump truer med at ville sende missiler mod Syrien – Putin vil skyde dem ned. Danske eksperter ryster på hovedet.

Den tilspidsede situation i Syrien nåede onsdag nye højder. I et tweet skrev USA’s præsident Donald Trump, at han igen vil sende missiler mod Syrien. Rusland reagerede ved på den ene side at sige, at Kreml håber, at alle sider vil udvise tilbageholdenhed i Syrien og undgå handlinger, som kan destabilisere en allerede skrøbelig situation i Mellemøsten.

På den anden side er beskyldninger om syriske regeringsstyrkers angreb med kemiske våben ifølge russerne ikke baseret på kendsgerninger, og såfremt USA gør alvor af truslerne og sender missiler mod Syrien, vil russerne reagere voldsomt.

“Hvis der kommer et angreb udført af amerikanerne, så vil missilerne blive skudt ned og endda også det sted, de kommer fra,” siger den russiske ambassadør i Libanon i en erklæring, der blev udsendt få timer før erklæringen fra Kreml.

Vestlig treenighed truer med en kraftig reaktion

Præsident Trump, den britiske premierminister Theresa May og Frankrigs præsident Emmanuel Macron, gjorde det tirsdag klart, at de vil have sat en stopper for brugen af kemiske våben i Syrien. De sagde, at der vil komme en kraftig reaktion på et angreb i weekenden, hvor vestlige lande beskylder det syriske regime for at stå bag anvendelsen af kemiske våben.

USA og dets allierede drøfter en kraftig reaktion på et angreb i Douma ved Damaskus lørdag, hvor mindst 60 blev dræbt, og hvor hundreder ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO har haft symptomer på at være blevet kemisk forgiftet.

Artiklen fortsætter under tweetet …

“Rusland siger, at det vil skyde ethvert og alle missiler ned, der er affyret mod Syrien. Vær parat, Rusland, for nu kommer de – nydelige, nye og “smarte”. Man bør ikke være partner med et gasdræbende udyr, der dræber sin egen befolkning og nyder det,” skriver Donald Trump på Twitter.

Jarlov roser Trump for militær handlekraft

I den vestlige verden har mange rost Trump for at vise handlekraft modsat sin forgænger, Barack Obama, som talte om røde linjer i Syrien, men forholdt sig passiv, da de blve overskredet. En af dem, der roser Trump, er de konservatives Rasmus Jarlov, som også er formand for Folketingets Forsvarsudvalg:

“Trump klovner rundt. Men i situationer som denne er han god. Obama trak streger i det syriske sand og gjorde derefter intet, når de blev overtrådt. Dermed forsvandt USA’s autoritet, og Rusland kunne tage over i Syrien. Trump finder sig ikke i noget, og dermed får USA igen styrke og autoritet, hvilket der er desperat brug for i Syrien. Så i dag gør han verden en tjeneste, og det bør anerkendes,” skriver Rasmus Jarlov på Facebook.

Artiklen fortsætter under opdateringen …

Trump klovner ofte rundt. Men i situationer som denne, er han god. Obama træk streger i det syriske sand og gjorde…

Posted by Rasmus Jarlov on Wednesday, April 11, 2018

Modsat er der også personer med indsigt i amerikansk udenrigspolitik, som forholder sig mere skeptisk. En af dem er Philip Chr. Ulrich, som er udenrigsredaktør på Kongressen.com. Han mener, at Trump blot sender en besked til Assad og Rusland om, at de ikke må slå civile ihjel med kemiske våben, hvorimod andre våbentyper tilsyneladende er ok.

To eksperter ryster på hovedet ad roserne til Trump

“Lad os lige få hænderne ned. Sidste år bombede USA en luftbase efter brugen af kemiske våben. De 60 Tomahawks blev ikke fulgt op af politisk handling, og Rusland, Iran og Tyrkiet har taget førerrollerne i konflikten. Hvorfor den megen ros? Ja, Trump bomber (måske), men han stod selv i sidste uge og argumenterede for, at USA skal trække sig hurtigst muligt ud af Syrien. Det er der ikke meget geostrategisk initiativ i,” skriver han.

Artiklen fortsætter under opdateringen …

Rigtig mange roser Trump i disse timer for at lægge op til magtanvendelse overfor Assad for brugen af kemiske våben. Der…

Posted by Philip Christian Ulrich on Wednesday, April 11, 2018

På samme linje er militæranalytiker Johannes Riber fra Forsvarsakademiet. Han kalder USA’s missilangreb i Syrien sidste år for en strategisk hovedløs gerning, og det vil det ifølge johannes Riber også være, hvis Donald Trump sender missiler over Syrien denne gang.

“Man må godt nok klø sig i hovedet for tiden. Hvis USA igen gennemfører et missilangreb, må det jo blive mod vigtigere mål end sidst for at sende et politisk budskab. Det kunne så være mod f.eks. ministerier i Damaskus. Her har russerne mulighed når at nedskyde nogle af disse missiler og score en politisk gevinst ved det? Hvis det lykkes, er USA blevet ydmyget igen i Syrien af russerne,” skriver Johannes Riber.

han mener, at hele situationen er et symptom på en manglende gennemtænkt amerikansk strategi. Selv hvis Trump lykkes med at affyre missiler og ramme mål i Syrien har det ifølge militæranalytikeren næppe den store effekt.

“Hvad er den politiske gevinst? At Assad skulle stoppe med at bruge giftgas? Næppe,” skriver han.

Til alle dem som argumenterede for at USAs angreb mod Syrien sidste år var en god ide og effektivt måde at undgå et nyt…

Posted by Johannes Riber on Wednesday, April 11, 2018

 

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Sådan styrker vi effektivt Hjemmeværnet uden at bruge milliarder

BLOG. Hjemmeværnet er ofte blevet overset i diskussionerne om styrkelsen af Forsvaret og har heller ikke fyldt meget i den offentlige samtale om det nye forsvarsforlig. Niels Klingenberg Vistisen præsenterer her en række konkrete forslag til, hvordan Hjemmeværnet hurtigt og effektivt kan styrkes uden milliardinvesteringer. Jeg har ad flere omgange...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Jesper Jespersen
Læser
Jesper Jespersen
12. april 2018 9:53

Og samtidig melder Nick Hækkerup (soc dem) ud at USA bør angribe Syrien. Vi skal ha andre til at udføre arbejdet for os blot fordi vi er nærige. Var det ikke på tide vi fik puttet Tomahawk missiler i de launchere vi har sejlende tomme rundt på vores fregatter ?