spot_img

Nils Wang: Min ansættelse i Naval Team Denmark er problemfri

INTERVIEW: Stillingen som direktør i Naval Team Denmark er et halvtidsjob og handler udelukkende om eksport, fortæller kontreadmiral Nils Wang. Derfor ser han heller ingen som helst problemer i at blive direktør efter sin pensionering fra Forsvaret.

Kontreadmiral Nils Wang skal efter sin pensionering fra Forsvaret være direktør i Naval Team Denmark (NTD). Den oplysning kommer dagen efter, at det kom frem, at viceforsvarschef Per Ludvigsen den 1. november skal være seniorrådgiver i konsulenthuset Struensee & Co., som var med til at udarbejde den meget omtalte budgetanalyse.

Læs også: Nils Wang bliver ny direktør i Naval Team Denmark

OLFI fanger Nils Wang på en mobiltelefon i Island, hvor han weekenden igennem har deltaget i konferencen Arctic Circle. Nils Wang er i øjeblikket chef for Forsvarsakademiet og fylder 60 år den 21. april 2018. Herefter begynder han i jobbet i Naval Team Denmark, men det bliver med noget kortere arbejdsdage, end han er vant til, fortæller han.

”Det er halvtidsjob, og det har det været i mange år.”

Naval Team Denmark blev oprindeligt oprettet på et aktstykke, fordi man i begyndelsen af 1980’erne fra dansk side ville forsøge at eksportere de danske krigsskibe af typen Flex 300 og inspektionsskibe af Thetis-klassen. Men idéen viste sig vanskelig at føre ud i praksis, fordi bygning af krigsskibe er omgærdet af stor national protektionisme.

En eksportklub for danske maritime produkter

Over årene udviklede Naval Team Denmark sig derfor til at eksportere forsvarsmateriel fra pumper og elektriske systemer til radarer, som indgik i den danske flådes skibe. De ansatte tæller kun en direktør på halvtid og en bogholder, og derudover består NTD udelukkende af medlemsvirksomhederne.

Læs også: Viceforsvarschef bliver konsulent hos Struensee & Co.

”Traditionelt har der været en pensioneret søofficer i spidsen, og de seneste år har man ledt efter en, som enten har været i spidsen for Søværnets materielindkøb eller chef for flåden. Det er en eksportklub, og derfor handler det ikke om at sælge til det danske forsvar.”

Med udgangspunktet i, at virksomhederne har solgt produkter til Søværnet, prøver Naval Team Denmark at hjælpe de samme virksomheder med at eksportere de samme produkter ud af landet. Formålet er ifølge Nils Wang derfor at hjælpe forsvarsindustrien med eksporten og at skabe arbejdspladser i Danmark.

”Jeg har det fint med, at jeg ikke skal sælge til Forsvaret, når først jeg er gået på pension. Det vil jeg ikke,” siger Nils Wang.

Bruger Søværnets skibe til eksportfremstød i udlandet

En del af arbejdet er at lave eksportfremstød, når Danmark alligevel har flådeskibe i udlandet som eksempelvis en fregat eller et støtteskib i nordamerikanske havnebyer som Baltimore eller Hallifax. I sådanne tilfælde rykker Naval Team Denmark ifølge Nils Wang ud med direktøren i spidsen for at bruge den flydende platform som afsæt for at demonstrere, hvad produkterne kan med henblik på salg til udlandet.

Nu er der kommet noget debat om officerer, som fortsætter i civile job efter deres pensionering. Ser du noget problematisk i forbindelse med dit nye job?

”Nej, det gør jeg overhovedet ikke.. Jeg har besluttet mig for, at jeg gerne vil bruge mine erfaringer fra Forsvaret i min pensionstilværelse. Og at hjælpe forsvarsindustrien med at eksportere deres produkter, synes jeg, er et legitimt formål.”

Hvad mener du om de af dine kolleger, som forlader Forsvaret for at arbejde for enten konsulentvirksomheder med tilknytning til Forsvaret eller den danske forsvarsindustri?

”Når man har været 40 år i Forsvaret og i øvrigt er dygtig, så kan man noget, som erhvervslivet kan bruge. Det er der i udgangspunktet ikke noget odiøst i,” siger Nils Wang uden at ville kommentere enkeltsagerne.

”Det er deres valg. Hvordan de har det med dem, må du spørge dem selv om,” siger Nils Wang.

 

Andre læste også

Bidens alderdom og talefejl overskyggede Nato-topmødet i Washington

Abonnement
ANALYSE: Nato-topmødet i Washington afslørede, at Nato nok står mere samlet og stærkere end i mange år. Men fremtiden afhænger helt af det amerikanske præsidentvalg i november, og derfor var alle øjne rettet mod den amerikanske præsident. Løfterne til Ukraine fra topmødet er massive. Men den økonomiske støtte er...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Hans Heiner
Læser
Hans Heiner
15. oktober 2017 16:19

Dejligt at der bliver åbnet for Pandoras æske i Forsvaret. Der er masser at tage fat på.