Længere værnepligt og større optag øger risikoen for flere disciplinarsager

DEBAT: Forsvarets ansatte opfordres ofte til at blande sig i den offentlige debat. Major Kasper Kyvsgaard Bie følger her opfordringen og udpeger en række fokusområder, som politikerne bør overveje inden de forestående forligsforhandlinger. Blandt andet kan en længere værnepligt føre til lavere frivillighed og flere disciplinar- og straffesager, mener han.

Sveriges og Finlands optagelse bør få Nato til at overveje en...

BLOG: Sverige og Finlands snarlige medlemskab af Nato giver både muligheder og udfordringer – også for Danmark. Derfor kan det give mening at overveje en ny skandinavisk kommando med fokus på de fællesnordiske udfordringer og trusselsforhold. Sker det, skal Danmark kende sin besøgelsestid, skriver krigshistoriker Niels Klingenberg Vistisen i dette blogindlæg.

Opråb til danske politikere: Bevingede ord på flagdagen gør det ikke...

KOMMENTAR: Samfundets anerkendelse af Danmarks udsendte er såre fortjent og helt på sin plads, men det kan ikke længere blive ved de patosfyldte politiske skåltaler. På årets flagdag ville det i stedet være klædeligt, hvis den danske politikerstand én gang for alle forpligtede sig selv og hinanden på at forbedre soldaternes arbejdsvilkår – hellere i dag end i morgen. | lås

Leverandør af skandalemateriel gemte sig på messe og ville ikke interviewes...

KOMMENTAR: På en messe afholdt af Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse onsdag nægtede direktør Christoffer Glæsel fra virksomheden Glaucus at svare på spørgsmål om de fejlbehæftede mobile værksteds-flatracks, som han har solgt til Forsvaret for 50 mio. kr. Efter fire år er de endnu ikke taget i operativ og bliver det heller ikke foreløbigt. | lås

Massiv hjælp til Ukraine får konsekvenser for det danske forsvar mange...

KOMMENTAR: Det lyder godt, når Danmark donerer våben, ammunition, materiel og penge til Ukraine og samtidig forklarer, at pengene kommer fra en strakspulje på 7 mia. kr. fra det nationale kompromis. Bag de gode intentioner ligger imidlertid en barsk sandhed, som ingen ønsker at tale om. Regeringens udmeldinger ligner »grov vildledning« af befolkningen. | lås

En massiv styrkelse af Hjemmeværnet og Beredskabsstyrelsen bør ske allerede nu

BLOG: Det er forkert at vente til 2033 med at nå op på at bruge 2 pct. af bnp på forsvar, og der er rigeligt at gå i gang med allerede nu. Det rigtige sted at begynde er ved at styrke Forsvaret med flere hænder gennem Hjemmeværnet og Beredskabsstyrelsen til gavn og glæde for hele samfundet. 

Danmark bør investere i maritime overvågningsfly før anskaffelsen af ubåde

DEBAT: Anskaffelse af ubåde er et projekt, som formentlig vil tage omkring 10-12 år fra beslutning til operativ drift. Derfor bør Forsvaret indledningsvis investere i Boeings maritime overvågningsfly P8-A Poseidon, som vil være til stor gavn i jagten på ubåde i danske farvande.

René Fjeldgård Pedersen udstiller alt, hvad der er galt med Forsvarets...

KOMMENTAR: En bataljonschef i Skive har ved sin egen forskruede ledelsesstil øjensynligt flere militære skæbner på sin samvittighed. Oberstløjtnanten klæder i programmet Operation X på TV2 i aften sig selv af og afslører en syg ledelseskultur. Hvis ikke bataljonschefen får frataget sit ansvar, har både forsvarschefen og personalestyrelsen et forklaringsproblem. | lås

Søværnets oplagte genvej til en ny maritim Østersø-kapacitet hedder LCS

DEBAT: Folketinget bør droppe tanken om kombinerede miljø- og patruljebåde og i stedet købe amerikanske LCS-skibe, der passer som fod i hose til kystnære operationer i Danmark og Østersøen. Det mener direktør og valuar Lars Wismann, som her redegør for, hvorfor Danmark bør slå til og købe skibene, som aldrig blev en succes i den amerikanske flåde.

Danmark har ikke vundet krigen for ukrainerne, men bør lære af...

BLOG: Da ukrainerne hurtigt standsede den russiske fremrykning mod Kyiv med panserværnsmissiler og droner, var det som om, at hele Vestens - herunder Danmarks - militære model havde vundet over den russiske krigsmaskine. Men det kan være en farlig fejlslutning, der kan koste os dyrt, skriver krigshistoriker Niels Klingenberg Vistisen.