FRONTLINJEN

Frontlinjen er et ugentligt magasin på Radio4, som handler om dansk forsvars- og sikkerhedspolitik med OLFIs redaktør som vært. Foto: Agnete Schlichtkrull

Frontlinjen er et forsvars- og sikkerhedspolitisk debatprogram, som bliver sendt hver tirsdag i tidsrummet 11.05-12.00 på Radio4. Det har journalist Peter Ernstved Rasmussen fra OLFI som vært, og nedenfor har du adgang til alle udsendelser.

Hver dag deltager danske mænd og kvinder aktivt i missioner i uroprægede områder udenfor landets grænser, og samtidig løser Forsvaret samfundskritiske opgaver til lands, til vands og i luften herhjemme. Bag enhver operation ligger både taktik, politik og masser af isenkram. Journalist og tidligere reserveofficer Peter Ernstved Rasmusen tager dig med hele vejen fra den yderste militærpost og ind i de politiske baglokaler.

17. november: Mink og Hjemmeværnet

#15
Fører danske soldater og hjemmeværnsfolk en ulovlig ordre ud i livet, når de assisterer ved aflivningen af mink? Det spørgsmål har Marcus Knuth (K) kaldt forsvarsministeren i samråd for at få svar på. Vi taler med de Konservatives fungerende politiske ordfører og stiller også spørgsmålet videre til chefen for Hjemmeværnet, generalmajor Jens Garly. Hjemmeværnet er nemlig i fokus – og det handler ikke kun om mink. Vi diskuterer den brede befolknings opfattelse af Hjemmeværnets indsats og Hjemmeværnet mulige militarisering. Eva Flyvholm (Ø) og Jægerkorpsets chef, Kåre Jakobsen, giver deres besyv med, og så skal vi ud på øvelse med Marinehjemmeværnet i Køge Bugt.

10. november: Danmark halter efter i jagten på ubåde

#14
… ifølge vores allierede. Sidst i oktober afleverede NATO en rapport, som rettede hård kritik af det danske forsvars evne til bl.a. at bekæmpe ubåde. Ikke mange dage inden offentliggjorde Søværnet, at de fleksible støtteskibe nu skal være fregatter udstyret med slæbesonar – spydspidsen i vores nye ubådsbekæmpelse. Men mangler vi i virkeligheden de ubåde, som vi skrottede i 2004? Og hvordan forbereder Søværnet sig på fremtiden? Frontlinjen tager debatten med forsvarsordfører Søren Espersen (DF), kontreadmiral Torben Mikkelsen, chef for Søværnskommandoen, og orlogskaptajn Anders Puck, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

3. november: Europa uden USA?

#13
Land of the Free. Home of the Brave. Guds eget land. I dag går amerikanerne til valg og kan vælge mellem to kandidater – demokraten Joe Biden og republikaneren Donald Trump. Men hvad betyder det for Danmarks sikkerhed og for vores forsvar, hvem amerikanerne vælger til at lede landet de kommende fire år? Vil USA trække sig helt ud af Europa, vil NATO overleve som transatlantisk forsvarsalliance, og kan vi fortsat gemme os under den amerikanske sikkerhedsparaply? I studiet kommer tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), udlandsredaktør Anna Libak fra Weekendavisen og Friis Arne Petersen, som er tidligere dansk ambassadør i Washington, Berlin og Beijing. Undervejs i debatten er der input fra USA, Frankrig og Viby Sjælland.

27. oktober: Tør vi bruge vores cyberkapaciteter?

#12
I sidste uge blev seks navngivne russiske militære efterretningsagenter tiltalt i USA for at have begået omfattende hacking og angrebet virksomheder, internationale organisationer, valgkampagner og partier, fremmede regeringer og de olympiske vinterlege i Sydkorea. Men er det kun vores fjender, der laver dristige offensive cyberoperationer? Skal vi i Danmark bruge vores offensive kapacitet? Og hvordan integrerer man cybervåben i konventionelle styrker? Frontlinjen tager debatten med Jeppe Teglskov Jacobsen, adjunkt ved Forsvarsakademiet og forsker i offensive cyberoperationer, John Foley, der var med til at opbygge Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste, og Naser Khader (K), formand for Folketingets Forsvarsudvalg. Undervejs kommer der indspark fra hærchef Michael Lollesgaard og de cyberværnepligtige på Ryes Kaserne i Fredericia.

20. oktober: Rammer #metoo ikke Forsvaret?

#11
Det er ikke kun i Det Radikale Venstre, på Københavns Rådhus eller i mediebranchen, at kvinder oplever at blive krænket af magtfulde mænd. Det sker også i Forsvaret, selv om der har været forbavsende stille om eventuelle sager. Sidste år viste en intern undersøgelse i Forsvaret, at bare 3,6 pct. af alle ansatte i Forsvaret har oplevet en krænkende adfærd eller kultur, og så er alt jo godt. Eller er det? Frontlinjen tager debatten. Vi ser også nærmere på Mads Brüggers dokumentar om en vanvittig undercover-mission i Nordkorea. Brügger selv forklarer om operationen, der også anmeldes af en norsk efterretningsofficer, og så vurderer en dansk major, om 25 mio. kr. for et nordkoreansk Scud-missil lyder som en rimelig pris.

13. oktober: Hvem er Danmarks nye forsvarschef?

#10
Trine Bramsen (S) har sat navn på Danmarks næste forsvarschef – Flemming Lentfer. Siden 2017 har han været direktør for Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse. Fronlinjen diskuterer manden, der formentlig kommer til at lede Forsvaret igennem endnu et forlig. Hvad kan han? Og hvilke opgaver står han overfor? I studiet er Niels Tønning, som er formand for Hovedorganisationen af Officerer i Danmark (HOD) og Torben Ørting Jørgensen (Thøger), som er pensioneret kontreadmiral og uafhænigg militæranalytiker. Efterfølgende taler vi om kommisionsundersøgelsen af Forsvarets Efterretningstjeneste samt Kammeradvokatens netop udgivne undersøgelse af skandalen i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

6. oktober: Muselort på kasernene

#9
De danske soldater spises af med elendig mad ude på tjenestestederne, rengøringen er mangelfuld, og vedligeholdelsen halter. Sådan lyder det fra både soldater og fagforeninger, der har taget kampen op imod Forsvarets Ejendomsstyrelse og servicepartneren ISS. Spørgsmålet er, om Forsvaret kan være forholdene bekendt? Frontlinjen tager debatten. Også forsvarschef Bjørn Bisserups overraskende pensionering rundes, og så kan du komme med en tur ud til frontlinjen, når 1. Brigade træner krig i stor skala.

29. september: Send regningen til USA!

#8
Siden 1945 har Danmark søgt at bruge så få penge som muligt på Forsvaret. Og den taktik er lykkedes, fordi vi har fået amerikanerne til at betale. I hvert fald for en tid. For de seneste fire år har USA anført af Donald Trump banket i bordet og krævet, at NATO-medlemmerne betaler, hvad de havde forpligtet sig til – 2 pct. af deres BNP. I 2023 forventes Danmarks forsvarsbudget at udgør 1,5 pct. af BNP. Men hvorfor er vi lykkedes med at betale så lidt? Og påvirker det overhovedet vores forhold til amerikanerne? I denne udgave gæstes Frontlinjen af professor Jens Ringsmose, der har skrevet bogen ’Frihedens pris’, den mangeårige topdiplomat Ulrik Federspiel og tidl. udenrigsminister Kristian Jensen (V).

22. september: Skal værnepligtige bevogte grænsen?

#7
Forsvaret har de seneste fire år løst et stigende antal opgaver for Politiet. Aktuelt kræver opgaven 280 soldater hver dag, og opgaven kostede sidste år Forsvaret tæt på 200 mio. kr.. Hvorfor har vi accepteret, at professionelle soldater skal tjekke pas ved grænsen? Og kunne opgaven i virkeligheden ikke løses langt billige af værnepligtige? Det spørgsmål stiller Frontlinjen i dag til hærchef Michael Lollesgaard, Anne Valentina Berthelsen (SF) og Bent Bøgsted (DF). Undervejs skal du også på vagt med Ingeniørregimentet ved grænsen i Rødby, og så indleder vi programmet med at tale sidste ny i FE-sagen.

15. september: Provokerer vi russerne?

#6
I slutningen af august krænkede et russisk jagerfly dansk territorie ud for Bornholm. Vores afvisningsberedskab gik på vingerne, og det diplomatisk efterspil imellem København og Moskva kører fortsat. Nærmest samtidig deltog et dansk Challenger-fly dog også i en øvelse i Barentshavet ganske tæt på russisk territorie – i Rusland tolket som en dansk konfliktoptrapning. Spørgsmålet er, hvem der provokerer hvem – og ikke mindst med hvilket formål? I studiet et Michael Aastrup Jensen (V), næstformand i Det Udenrigspolitiske Nævn, Torben Ørting Jørgensen, militæranalytiker og pensionere kontreadmiral, og Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet. Undervejs kommer der inputs fra både Rusland og Sverige.

8. september: Veteran på Strynø

#5
I august offentliggjorde Veterancentret en større evaluering af veteranområdet. Evalueringen fik flere partierne bag forsvarsforliget til at afsætte yderligere 50 mio. kr. til området over de næste tre år. Og den peger da også på flere problemer. De hårdeste ramte veteraner savner støtte, og manglende koordinering imellem de mange udbydere af kurser, bosteder, events, mentorordninger og meget andet betyder, at pengene ikke altid bruges optimalt. Derfor er Peter Ernstved Rasmussen taget til Natur Retreat for Veteraner på Strynø med forsvarsordfører Lars Christian Lilholt (V) for at diskuttere fremtiden for veteranområdet. Undervejs møder de Balkan-veteranen Thomas Walter og Anne-Line Ussing, en af personeren bag botilbuddet, og så ringes Claus Bretton-Meyer, reserveofficer og medl. af bestyrelsen i Soldaterlegatet, op.

1. september: Skal vores soldater skyde mod migranter?

#4
Grækenlands kystvagt affyrede tidligere på måneden igen varselsskud mod migrantbåde med kurs fra Tyrkiet mod EU. Den spændte situation i det Ægæiske hav sætter danske politikere og vores soldater i FRONTEX i et ubehageligt dilemma: Hvor langt er vi villige til at gå? Frontlinjen rykker til Christiansborg for at møde Sørens Espersen (DF), Anne Sophie Callesen (RV) og orlogskaptajn Anders Puck Nielsen fra Forsvarsakademiet for at tage debatten. Undervejs kommer der inputs fra tidl. forsvarschef Knud Bartels, fra Grækenland og fra Danske Rederier.

25. august: Skandale i Forsvarets Efterretningstjeneste

#3
Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) har aktivt modarbejdet den demokratiske kontrol med tjenesten, og de har igangsat aktiviteter i strid med den danske lovgivning. Tilsynet med Efterretningstjenesterne rettede i går en voldsom kritik af FE. Chefen for tjenesten, hans forgænger og to højtstående medlemmer er fritaget for tjeneste. Peter Ernstved Rasmussen samler op på sagen med en tidl. medarbejder i FE, en sikkerhedspolitiske iagttager med tre årtier i Forsvaret, to politikere og en ekspert i demokratiske kontrol af efterretningsvæsnet.

18. august: Tillid til Forsvaret

#2
Ankesagen mod hærchef H. C. Mathiesen begyndte i dag ved landsretten i Viborg. I byretten blev han idømt 60 dages fængsel fro bl.a. tjenestemisbrug og pligtforsømmelse af særlig grov karakter. Men hvad betyder sagen for den politiske tillid til Forsvaret? Og er den et tegn på en uheldig tavshedskultur? I studiet kommer to forsvarsordførere, en psykolog, en tidl. jægersoldat og en talsmand fra Forsvarskommandoen – og så skal vi også ud i det øvelsesterræn i Oksbøl med Militærpolitiet.

11. august: Dansk fregat til Hormuz-strædet

#1
Mandag d. 10. august sagde forsvarsminister Trine Bramsen farvel til knap 200 soldater fra Søværnet. Ombord på fregatten “Iver Huitfeldt” er de lige nu på vej mod Iran for at deltage i en franskledet mission som beskyttelse for den internationale handelstrafik i Hormuzstrædet. I denne første udgave af Frontlinjen spørger vi: Hvorfor? Undervejs i programmet tager vi dig med hele vejen fra soldaternes sidste forberedelse i Korsør og op til de øverste beslutningsled – udenrigsministeren.