spot_img

Action24 viser, at soldaterne selv er den bedste reklame for Forsvaret

KOMMENTAR. Action24 var en saltvandsindsprøjtning uden sidestykke, og jeg har i nyere tid aldrig set så mange glade og smilende soldater. Messen i Fredericia viste, at soldaterne sælger billetter helt uden styrelsernes indblanding. Send soldaterne ud på mini-messer i alle garnisonsbyer! Ja, det koster, men det kan være dyrere at lade være.

I weekenden blev den helt store messe ACTION24 afholdt i Fredericia med massevis af udstillere, tusindvis af betalende gæster, presse, politikere og meget mere. Ifølge Folk & Sikkerhed, som står bag messen, er det den største forsvarsmesse i Danmark i 25 år. Anledningen er umiddelbart Natos 75 års jubilæum, men meget tyder på, at der er mange flere vægtige grunde til at afholde en sådan totalforsvarsmesse.

Jeg har aldrig i nyere tid set flere glade opslag fra soldater (kollegaer), som poserede og lavede glade og stolte opslag – både på selve messen, og i dagene op til blot i forventning! Det har været en saltvandsindsprøjtning for de ansatte at få lov til dette. Der var regimenter og tjenestegrene, som stolte viste køretøjer, materiel, uniformer, deres stand, og hver gang var det mega stolte soldater med brede smil og åbne arme. Læg dertil soldaterforeninger, forsvarsmuseer, veteraner, men også andre offentlige myndigheder, helt til biologisk beredskab, men også den civile forsvarssektor og konsulentbureauerne. Alt og alle var til messe i Fredericia, og alle var glade, stolte, værdige, og ikke mindst venner – vi var på samme hold!

Set i det lys er det virkelig katastrofalt, at det ikke er Forsvaret selv, der arrangerer eller selv tager initiativet. Al respekt for den private organisation Folk & Sikkerhed og ikke mindst formand Torben Ørting Jørgensen og ildsjælen Ann-Christina Salquist, som står bag messen. I den forbindelse skal det måske fremhæves, at messen jo egentlig er tiltænkt som jubilæum for Natos 75 år, men det er ligesom gledet i baggrunden.

Betyder Nato ikke mere for os?

Jeg holdt selv et foredrag om Nato-jubilæet på Mors, hvor borgmesteren værdigt repræsenterede det offentlige Danmark. Men selve arrangementet blev afholdt af Danmarks Veteraner Thy-Mors-Salling. DR P4 Midt-Vest mente, at det var det eneste arrangement i Vestjylland. Det passer næppe, men det siger lidt om, hvor lidt Forsvaret, Forsvarsministeriet, Udenrigsministeriet eller det officielle Danmark har gjort ud af jubilæet. Det var overladt til Folk & Sikkerhed og Danmarks Veteraner. Jeg troede, at Nato betød mere for os, og at det lige netop var nu, at vi skulle vise vores sammenhold, opbakning og forpligtelse.

Folk & Sikkerhed har med ACTION24 gjort for soldaterne, hvad Forsvarets ledelse ikke kunne eller ville! Måske de skulle erstatte departementet? Det viser også tydeligt, at soldaterne kan vriste sig fri af de dårlige historier fra forsvarstoppen og være stolte af deres faglighed og vise den vilje og motivation, som skal bære et egentlig forsvar (ikke organisationen, men kampen for Danmark!).

Jeg ved, at rigtigt mange dele af Forsvaret deltog, men vist også ukoordineret. Det er da trist, at eksempelvis Forsvarsministeriet Personalestyrelse som ansvarlig for rekruttering i koncernen stiller op med en stand (!) fremfor at få ideen til messen eller faktisk koordinere den samlede rekrutteringsindsats på messen. Nej, så hellere en komiker eller en reklamefilm!

Soldaterne er den bedste reklame

Det her viser også, at soldaterne faktisk er den bedste reklame for Forsvaret. Hvis man gav soldaterne lov til at komme ud, stille op og bakkede dem op, ville man få netop de brede smil og den stolthed over arbejdet, som er det allerbedste rekrutteringsmiddel. Det ville samtidig være et godt fastholdelsestiltag.

Hvis jeg var med i Forsvarets ledelse, ville jeg sidde og filosofere lidt over, om ikke det er lidt for dårligt, at en civil organisationen skulle stå for dette samtidig med, at jeg glædede over, at soldaterne fik noget at glæde sig over. Hvis jeg alligevel sad og ventede på milliarderne og så skimmelsvampen vokse på kasernen, så ville jeg lukke alle soldaterne og enhederne ud og stille op til så meget offentligt som muligt.

De har jo vist, at de kan og vil – også uden central styring eller styrelsesindblanding. Mini-ACTION24 i alle byer nær en garnison. Ja, det koster, men det kan være dyrere at lade være. Det ville samtidig give nogle af soldaterne mening, stolthed, fremfor at udføre halvhjertede øvelser uden penge eller krudt.

Andre læste også

Lad os endelig bygge krigsskibe i Danmark – og købe ubåde i udlandet. Nu!

Abonnement
KOMMENTAR. Anbefalingerne fra et maritimt partnerskib peger på, at der med fordel kan genopbygges en langsigtet dansk produktion af krigsskibe. Projektet har sine naturlige fordele – og markante ulemper. Fokus på danske arbejdspladser må aldrig stå i vejen for behovet for igen at investere i ubåde. Tirsdag morgen lancerede forsvarsminister...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

5 KOMMENTARER

guest
5 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Søren Schnieber
Læser
Søren Schnieber
25. april 2024 8:01

Hej Niels
Det er svært at være uenig med dig i dit indspark.
Jeg har oplevet den slags dedikerede medarbejdere i forsvaret igennem 2 generationer – Det kunne være alt fra en redningshelikopter der laver hoist til en havnefest, de skal jo øve sig alligevel -Til medarbejdere der både betalt men oxo frivilligt stiller op og sælger “billetter” til forsvaret og dets uddannelser – det være sig i lokale sportsklubber, skoler, ungdomsklubber, eller når det lokale gymnasium holder karriere dag.

Når jeg alligevel stiller et mindre ? Ved din metode så er det baseret på en artikel i ekstrabladet den 24 apr. Hvorefter en jægersoldat er tiltalt for at have “fremvist” funktionsdygtige våben til et event hos en større håndboldklub. Hvis der her sker domfældelse vil det kunne torpedere dine tanker/ideer.

Lad mig med det samme pointere jeg kender kun sagen fra EB, men på mig virker tiltalen 10 % klogere end vådt bølgepap i blæsevejr. Alt den stund at en HJV må medbringe sin funktionsdygtige riffel i et offentligt transportmiddel (bybus/tog) Vi straffer jo heller ikke en elektriker for overtrædelse af våbenloven når han medbringer hobbykniv og skruetrækker til en jobmesse hvor han fremviser sine “evner” eller værktøjer. Vi straffer ligeledes heller ikke når elektrikeren medbringer disse værktøjer til en eks. Skole for at lave EL.

Det må simpelthen skyldes at man har tabt sutten hos auditøren, men for mig er det afgørende hvilket formål Jægersoldaten her specifikt har haft med medbringelse og fremvisning af disse våben, hvis det er at fortælle om SOKOM, og specialoperationssoldater’s arbejde, opgaver, værktøjer, motivation og man her har medbragt “våben” som motivation, så er det efter min opfattelse ikke en overtrædelse, og auditøren ved sin tiltalerejsning er i direkte strid med “command Intent” nemlig den positive motivation og rekruttering som du også selv er inde på.

Hvis auditøren fastholder tiltalen, så forventer jeg at soldatens forsvarsadvokat laver juridisk biksemad af anklageren og tiltalen.
Jeg forventer ligeledes at dommeren giver anklageren en adfærdsregulerende envejssamtale af en hvis voluminitiøs karakter, mens delingkventen har ansigtsfolder og fodvinkel i en for situationen passende alvor.

Vi taler jo ikke om at jægeren her har taget våben med til en rockkoncert og hamret sig ned med fadbamser.

Søren Schnieber
Læser
Søren Schnieber
25. april 2024 9:40

Der indsneg sig en lille fejl i min kommentar: Artiklen i Ekstrabladet er fra den 16 april.

Thomas Poulsen
Læser
Thomas Poulsen
27. april 2024 3:57

Den tiltalte i retssagen er ikke jægersoldat.

Troels Ølholm
Læser
Troels Ølholm
28. april 2024 10:30

Det er skønt at høre, at indsatsen fra de udstillende soldater værdsættes, men når ønsket om mere af denne slags aktivitet fremsættes i oplægget, og når Ann-Christina Salquist i Frontlinjen pointerer frivillighedsaspektet, så er der behov for en korrektion. De deltagende soldater er der IKKE frivilligt. De er beordret til at stå der. Enhederne der afgiver dem, får IKKE dækket udgiften til merarbejde eller weekendtjeneste. Det lyder måske som en banalitet, men det har en enorm betydning for de afgivende enheder, og det er pinligt at de ikke tilgodeses økonomisk. Reelt set betyder det at soldaterne bliver nødt til at afspadere 1-2 uger, hvor de skulle have udført deres RIGTIGE arbejde, og være med til at opbygge vores operative kapaciteter. Det er godt at messen blev en succes, men afsæt pengene til deltagerne i fremtiden – eller oplev en (endnu) større utilfredshed i geledderne.

Claus Søndergaard Nielsen
Læser
Claus Søndergaard Nielsen
26. april 2024 14:30

Hej hos Olfi
Super godt program,som jeg følger tæt! Som tidligere i forsvaret og udsendt!
Den seneste udgave,- vedrørende ‘brevet’ fra piloterne til Forsvarsministeriet!
Der er problemer nok i forsvaret,-men vedrørende luftvåbenet, manglende flyvetid,logistik
Mekanisk personel osv! Det er i den grad rystende! Som tidligere folk i luftvåbenet gav udtryk, at forsvaret generelt styrtbløder,- ingen gør noget for at standse blødningen!
Skulle. ‘Ballonen’ gå op som vi kaldte det år tilbage, – er det ‘Frelsens Hær’ og en stor bunke brosten, som er dansk forsvar?
Det må i gerne følge op på! Jeg er også enig i at måden Lenfer blev ‘syndebuk’ var forkert!
Programmet for en uge siden, nok desværre samme emne,- men da den ‘forheværende’ forsvarsminister gav udtryk for at man havde ‘hæderlige’ lønninger i forsvaret,- så røg tålmodigheden med ham! Den skulle i have fulgt op på,- han mangel på bedre viden!
Lønnen er en skændsel, som skal hæves markant for at fastholde og rekrutterer !
Er i Odense en dag,- måske en kop kaffe mm, hvis i får tid!