spot_img

Forsvaret er kollapset

Kommentar. Onsdag mistede forsvarsminister Troels Lund Poulsen tilliden til forsvarschef Flemming Lentfer, som nu er fortid. Fyringen løser dog på ingen måde Forsvarets problemer, som er vokset år for år, mens politikerne har snorksovet og gennemført besparelser i en grad, så Forsvaret i dag ikke længere hænger sammen.

Selvfølgelig mistede forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) tilliden til forsvarschef Flemming Lentfer. Det eneste overraskende i den seneste udvikling er, at det ikke er sket for mange måneder siden. På Christiansborg var tilliden til Forsvarets øverste ledelse fordampet for længst, og blandt soldaterne i de operative enheder har vittighederne om forsvarschefen og den øverste ledelse floreret længe.

Årsagen er den, at Flemming Lentfer med sin ledelse har optrådt egenrådigt og omgivet sig med rygklappere uden lyst eller vilje til at inddrage værnene i sin militærfaglige rådgivning, som primært var hans eget projekt, der ramte helt uden for skiven i forhold til de politiske forventninger. Hvor politikerne ønskede at opfylde Natos styrkemål hurtigere, stillede Flemming Lentfer spørgsmålstegn ved dem og kom op med en plan, der favoriserede hans eget flyvevåben. Hvor politikerne forventede et militærfagligt oplæg til de kommende delforligsforhandlinger med flere optioner, valgte Flemming Lentfer alene at give dem sin egen plan.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Forsvarschefen har diskvalifceret sig selv

Samtidig har Flemming Lentfer gennem flere år advaret mod at tilføre for mange penge til Forsvaret for hurtigt, fordi det ifølge ham tager »syv år at købe og implementere en ny materielgenstand i Forsvaret«. På den baggrund fik han hurtigt øgenavnet »Flemming 7 år«, og det var ikke positivt ment. Da historien om alle problemerne på fregatten ”Iver Huitfeldt” under nedkæmpelsen af fire droner den 9. marts ramte forsvarsministeren, uden at han havde hørt et ord dem, var bægeret lige ved at flyde over.

Ministeren blev rasende

Forsvarschefen fik et døgn til at fremkomme med en redegørelse, og end ikke det kunne han finde ud af. Redegørelsen blev lækket til TV2, og det gjorde forsvarsministeren rasende. Da den så også indeholdt fejl og blev erstattet af en anden version en time før ministerens møde med forligskredsen, var Flemming Lentfers skæbne beseglet. Og tak for det.

Nu skal Michael Hyldgaard løse problemerne sammen med forsvarsministeren, og det er mildest talt en opgave med udfordringer, for faktum er, at Forsvaret ganske enkelt er gået i stykker. Materiellet virker ikke, og personellet flygter.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Der er noget galt i toppen af Forsvaret

For at sende en enkelt fregat til Det Røde Hav måtte Søværnet strippe de resterende fire for materiel, kanoner og personel, som dermed sejler ukampdygtige tilbage. Det samme gør skibene i Nordatlanten, som skal på værft hver andet øjeblik med havari på grund af alder og slitage. Skibene har heller ikke nogen kanoner, der fungerer, hvorved Danmark heller ikke på det punkt lever op til Natos styrkemål.

Hæren kunne ikke udsende en sølle bataljon på 800 mand i mere end 12 måneder til Letland, hvorfor vi allerede i maj 2023 måtte melde pas til Nato og lade andre lande tage over. I Hæren mangler hver fjerde konstabel, og blandt de unge officerer forlader 13-14 pct. Forsvaret hvert år, fordi en tilværelse som civil lyder mere attraktiv. Og flugten ud fortsætter, uden at der endnu er kommet nogen som helst synlige tegn på forbedring nogen steder i Forsvaret.

Rekruttering har aldrig været noget stort problem, men i den dårligst timede og mest misforståede hvervekampagne til dato fyrer Forsvarsministeriets Personalestyrelse nu millioner af på at hyre stand up-komikere til at fortælle om Forsvarets lyksaligheder. Hallo! Det er fastholdelsen, at den er gal med!

Nye besparelser på vej

I Forsvaret mangler der først og fremmest personel (med erfaring) og dernæst våben, ammunition, køretøjer, reservedele, natkampudstyr, sløringsnet, radioer, kikkerter, uniformer, og i Hæren er infanterikampkøretøjerne så nedslidte, at de bliver fragtet på blokvogn ud i skydestillingerne, når de skal på skydelejr. Kaserner og tjenestesteder hænger i laser, og soldaterne bliver bespist med ussel og usund mad til overpriser, mens medarbejderne i Forsvarsministeriet og Forsvarskommandoen kan spise, hvad de vil af den lækkert anrettede buffet for bare 28 kr.

Når soldaterne skal på øvelse, bliver de transporteret i bus-letter til kørsel på fast banet vej eller i civilt lejede turistbusser, fordi det er Forsvarsministeriets opfattelse, at det er farligt at transportere soldater på ladet af en lastbil. Forsvaret kan med andre ord ikke løfte sig selv på egne hjul, og det er at betragte som den dårligste vittighed, hvis ikke det var så alvorligt.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Mangel på militære køretøjer forvandler transport af soldater til »ClubSyd på tur«

Med andre ord er det danske forsvar anno 2024 en moderne potemkinkulisse helt ude af stand til at forsvare noget som helst. Og mens milliarderne nu bliver kørt på paller ind i Forsvarsministeriet, er de operative enheder netop blevet præsenteret for nye millionbesparelser resten af 2024, fordi økonomien ikke hænger sammen.

Man forstår det ganske enkelt ikke og kommer med rædsel til at tænke på Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, som under corona-pandemien sagde, at “håb er ikke nogen strategi”. Det skulle hun nok at have formidlet videre til Forsvarsministeriet, hvor håb efterhånden er det eneste, vi som borgere har tilbage at klamre os til.

Faktum er, at Forsvaret er kollapset.

Peter Ernstved Rasmussen etablerede OLFI i februar 2016 og er uddannet journalist fra Syddansk Universitet i Odense i 2002. Han har en fortid som reserveofficer i Den Kgl. Livgarde med udsendelser til Bosnien i 1993 og Irak i 2004-2005. Foto: Thomas Rønn

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Alle taler om LA og DD, men det er “sosserne”, som for alvor spænder ben

Abonnement
KOMMENTAR. De seneste måneder har forsvarsdebatten primært handlet om Liberal Alliances og Danmarksdemokraternes modstand mod kvindelig værnepligt. Sagen er først og fremmest ideologisk og får i realiteten minimal betydning. Langt større problem er Socialdemokratiets modstand mod en ændring af Forsvarsministeriets organisering. Det hele handler i disse dage om værnepligt for...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

12 KOMMENTARER

guest
12 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Anders Jensen
Læser
Anders Jensen
4. april 2024 21:50

Nu kan man så i medierne læse at forsvarsministeren har sat Forsvarets efterretningstjeneste på sagen, med at finde ud af hvem der har lækket oplysninger og hvad der er foregået.

Det er næsten som taget ud af en Egon Olsen Bande film. Jeg kan næsten se det for mig med mænd i trenchcoats med hat og blå briller. Vor herre bevares!!!!!

Det samme efterretningsvæsen som stadig ikke mener at der er en direkte trussel mod Danmark på trods af at Nato vurderer at der er en stor sandsynlighed for at Rusland inden for 2-5 år vil invadere et Nato land. Det samme efterretningsvæsen som ikke var i stand til at se og varsle om Ruslands angreb på Ukraine i starten af 2022.

Det samme efterretningsvæsen som ikke selv er i stand til at opretholde helt basal it sikkerhed.

Det samme efterretningsvæsen som anmeldte en chef og og tidligere forsvarsminister for læk af oplysninger uden at kunne få dem dømt.

Det kommer helt sikkert til at gå godt…….Jeg tænker at forsvarsministeren med sin beslutning har lagt grundstenen til endnu en “fregatfadæse” bare med FE som fortegn.

Claus Andersen
Læser
Claus Andersen
5. april 2024 14:56

Anders,

Kan du ikke lige lynhurtigt linke til udmeldingen fra NATO, at “Rusland inden for 2-5 år vil invadere et Nato land.”

Husk det skal være en udmelding med NATO som afsender, og ikke fra et medlemsland.

Anders Jensen
Læser
Anders Jensen
6. april 2024 18:14

Kære Claus

Tak for udfordringen.

Jeg tror ikke vi nogensinde ville se så direkte og klar en udmelding fra Jens Stoltenberg eller USA. Jeg ville blive overrasket hvis dette var tilfældet, det ville være uansvarligt. En sådan oplysning direkte fra Jens Stoltenberg eller USA, ville kun kunne komme fra en kilde placeret tæt på Putin el. højt oppe i Putins magt apparat.

Jeg tror i stedet for at sådanne vurderinger bliver lækket via “back door Channel”. En ledende politiker i et eller flere lande der over tid kommer med udmeldinger der ikke kan verificeres klart, og ikke direkte kan “spores” tilbage til Jens Stoltenberg og Nato.

Formålet kan være at skabe usikkerhed i Putins magt apparat og forsøge at afskrække ham. Det kan også samtidig være et forsøg på at få befolkningerne og politikkerne op i gear mhp. at investere mere i deres forsvar.

Jeg tror man skal være opmærksom på at der kører et større spil end vi er klar over, både nationalt, i Nato og EU og at dette spil aldrig i klart sprog vil fremgå via Natos hjemmeside el. direkte udtalelser fra Jens Stoltenberg og el. den amerikanske præsident.

Jeg har fundet flere artikler du måske vil være interesseret i.

En artikel fra TV2 der beskriver at Polens præsiden har meldt ud at Rusland er klar til at angribe allerede i 2026 og at Troels Lund Poulsen har meldt ud at det kan ske allerede inden for 3-5 år.

https://nyheder.tv2.dk/2024-04-05-forbereder-rusland-at-angribe-nato

Her er endvidere 2 artikler fra Financial Times der beskriver det samme. Den ene henviser til en artikel fra Jyllandsposten som jeg ikke kan tilgå, da jeg ikke har abonnement på Jyllands Posten.

https://www.ft.com/content/b3101099-9516-4b0b-92c6-179997d7e4cf

https://www.ft.com/content/83f8a7e9-dd41-4976-be39-cfd2c9b3a899

Frans Mikkelsen
Læser
Frans Mikkelsen
6. april 2024 21:32

Hvis Nato siger, Rusland snart vil angribe det, betyder det, at Nato selv snart vil angribe Rusland. Det er jo blot en fortsættelse af Natos bevægelse siden, Rusland smed håndklædet i ringen og bad om fred og samarbejde.

Claus Andersen
Læser
Claus Andersen
7. april 2024 7:34

@Anders,

Det er dig der påstår at udmeldingen om at “Rusland vil angribe er NATO land indenfor 2-5 år” kommer fra NATO. Indtil videre har du kun linket til udmeldinger fra politikere der mener at Rusland måske “kan være klar” til at angribe et NATO land. Intet om at de VIL gøre det, og slet ingen udmelding om dette fra NATO.

Det står faktisk også i linket til TV2: “ Indtil videre kan vi sige, at Rusland forbereder at have kapaciteten til det.”

Så prøv venligst igen, eller korriger dine udtalelser.

Ser frem til ny dokumentation hvor NATO siger at Rusland vil invadere et NATO land indenfor 2-5 år.

Anders Jensen
Læser
Anders Jensen
7. april 2024 23:27

Kære Claus

Det skulle vel ikke være sådan at jeg med min kommentar af d. 4 april har trådt en FE medarbejder over tæerne?

Hvis det er tilfældet må i endelig ikke forsøge at lukke mine bankonti, i ender bare med at lukke underboens i stedet for. Det synes jeg ville være synd, da de har børn de skal forsørge.

Jeg vil også bare for en god ordens skyld gøre opmærksom på at jeg bor på 1. sal, så hvis jeg på mystisk vis skulle “falde” ud af mit vindue overlever jeg det nok alligevel.

Spøg til side :).

Ligesom de fleste herinde på Sitet har jeg heller ikke adgang til fortrolige oplysninger. Jeg er derfor tvunget til, ud fra de tilgængelige informationer fra pressen, at foretage så god en fortolkning af det der foregår som
det er mig muligt. Den fortolkning kan du og alle andre så være enig el. uenig i, det er helt fint med mig.

Jeg kommer ikke til at korrigerer mine udtalelser alene fordi du ikke er enig i dem. Jeg forholder mig retten til at drage mine konklusioner. Jeg vurderer stadig det jeg skriver er plausibelt, og det er vitterligt sådan jeg fortolker det der sker.

Hvis du har viden om emnet du kan dele med os andre, synes jeg det ville være fedt at læse din argumentation. Jeg synes debat og dialog er fedt, også med dig.

Jeg tænker dog ikke at du kan forvente at alle til punkt og prikke skal kunne dokumentere det de skriver. Det er trods alt ikke en disputats. Jeg opfordrer dog alle til enhver tid at bruge deres sunde fornuft, når de læser hvad andre skriver.

Jeg mindes ikke at have skrevet at Rusland vil angribe NATO men at “Nato vurderer at der er en stor sandsynlighed for at Rusland inden for 2-5 år vil invadere et Nato land”.

Jeg kan ikke undgå at bemærke at du i en kommentar af d. 6 april til Jan Jørgensen skriver “Den må du længere ud på lamdet med, von Münchausen”. Jeg kan ikke forstå, hvorfor moderatoren på Olfi har accepteret at inkludere den i tråden. Jeg vil gerne opfordre Olfi til få den slettet, da det kan skabe en præcedens.

VH

Anders

Claus Andersen
Læser
Claus Andersen
8. april 2024 17:54

@Anders,

Lad mig forstå dig ret.

Din påstand: “Nato vurderer at der er en stor sandsynlighed for at Rusland inden for 2-5 år vil invadere et Nato land”, er nu en fortolkning?

Så længe vi er enige om at NATO ikke har meldt ud at Rusland inden for 2-5 år vil invadere et NATO land, så kan du fortolke så meget du lyster. Du bør bare skrive at det er DIN fortolkning og NATO ikke har udtalt sig om dette.

Om man skal dokumenterer alt hvad man skriver? Ikke nødvendigvis. Men en påstand der drejer sig om hvad NATO skulle have udtalt sig om, bør nemt kunne dokumenteres.

Vi har heldigvis nu konstateret at NATO ikke har udtalt sig sådan, og det alene er din egen fortolkning.

Jeg kan se du mener at en Russisk invasion af et NATO land, ikke er det samme som et angreb på et NATO land? Det må du meget gerne uddybe.

Jeg kalder folk ud for hvad de er. Hvis de skriver noget der tydeligt er urigtigt, løgn, mis- eller desinformation, så kalder jeg dem ud.

Anders Jensen
Læser
Anders Jensen
10. april 2024 0:07

Kære Claus

Jeg synes det er fint at du stiller spørgsmål til det andre skriver, det er der intet galt i.

Du skriver “Jeg kalder folk ud for hvad de er. Hvis de skriver noget der tydeligt er urigtigt, løgn, mis- eller desinformation, så kalder jeg dem ud”.

Var det også det du gjorde d. 6 april da du skrev til vores med debatant Jan Jørgensen “Den må du længere ud på lamdet med, von Münchausen”?

Jeg skal være ærlig at sige, jeg synes det var mangel på respekt overfor Jan Jørgensen og jeg er glad for at Olfi gjorde dette klart og slettede den del af din kommentar. Når vi debatterer herinde på sitet bør vi gøre det med respekt for andre også selv om man er uenig i andres synspunkter.

Jeg synes dit udsagn virker enormt hårdt og uforsonligt, jeg håber ikke at andre på baggrund af det standpunkt, igen skal opleve at blive kaldt navne el. det der er værre.

Til slut vil jeg gerne anerkende dig for at have holdt vores diskurs fri for ovenstående.

Jeg trækker mig fra tråden.

VH

Anders

Jan Sørensen
Læser
Jan Sørensen
5. april 2024 20:18

Ingen i Danmark ved jo rigtig, hvad der sker.

Vor regering og opposition får lutter falske informationer fra det forsvar, de selv i samlet enighed har udsultet og ødelagt.

Gjort det til en dikkende lammehale for djøffende embedsmænd med millionindtægter.

Men russerne ler! For de ved mer’!

Trækker blot vital produktion mod øst. – Som sidste gang…

Vesten har aldrig besejret Rusland. Og nok heller ikke denne gang…

Jan Sørensen
Læser
Jan Sørensen
5. april 2024 2:11

Min egen lille naive opfattelse af tilværelsen er, at et folk har den regering, det fortjener.

Vi danskere kan alle være bagkloge og lidt bange nu, hvor Røde Mor fortæller os, at russerne igen kommer ( det skreg min stuesergent jo osse i 1970, kl 02.00 om natten, med ordre om antrædning i eet geled på gangen om 5 minutter, iført fuld kampudrustning).

Men skal vi borgere gribe i egen barm, har politikerne jo i mange mange år, mere end tredive, ikke anet mange stemmer i at foreslå opskrivning af forsvarsudgifterne til vedligehold/modernisering og opgradering, endsige egentlig oprustning, i en tid, hvor vi i Vesten bare nød og nød fredsdividenden.- Og bare møvede os ivrigt ind i russisk bufferzone, mens den katastrofale Jeltsin væltede rundt på vore røde løbere i sin kroniske brandert. – Lebensraum mod øst…

Inden panikken nu breder sig totalt blandt politikere, medier og os borgere, må man vel sige, at Lentfers 7 års mantra nok ikke er helt galt. – Snarere optimistisk.
Jeg kan da huske, at jeg så en mockup af vort ny F35 kampfly på flyvestation Værløse, vist nok i 1991. – Og det første landede altså først for få måneder siden, 33 år efter.
De alsidige, stabile og opgraderede F-16 fly, som stadig nyproduceres, forærer vi bort eller sælger dem for en slik…

Jeg mener, de store investeringer skal påbegyndes med fornuft, startende med ordentlige indkvarteringsfaciliteter og ordentlige ansættelsesvilkår, incl. uddannelsesmuligheder til overgang til det private erhvervsliv.

Alene det, at nyetablere ordentlige kvarter – og øvelsesforhold vil tage utrolig lang tid, nu hvor de gamle bygninger og arealer er omdannet til ny boliger, flygtningelejre og golfbaner.
Sikke dog et slagsmål mellem kommuner, regioner og “grønne” ngo organisationer.

At ting tager tid, ved vi alle. – Bare tænk på hvor megen møje og ståhej, det har medført at indkøbe blot en snes ny selvkørende kanoner og lidt raketter til et par milliarder.

Og om lidt må Ukraine nok bide til bolle grundet mangel på soldater og granater og gå i forhandlinger, tvunget af en vis træthedsfornemmelse blandt vestlige borgere og politikere.
Hvorefter roen nok vil brede sig igen…

Polle
Læser
Polle
5. april 2024 15:11

Den må du længere ud på landet med. Ingen har valgt den nuværende regering.

Claus Andersen
Læser
Claus Andersen
6. april 2024 16:20

@Jan

Første mockup af F-35 i 1991?

Man begyndte ikke udviklingen af den før 1995, og første mockup i Asien var i 2002.

Så prøv at ændre lidt på din historie, så du fremstår en anelse mere troværdig.