spot_img

Gunner Arpe fratræder på eget initiativ sin stilling som chef for Hærkommandoen

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

OPDATERET: Chefen for Hæren har på eget initiativ valgt at fratræde sin stilling som chef for Hærkommandoen. Gunner Arpe Nielsen har accepteret en frivillig degradering og skifter den 1. april til en stilling som brigadegeneral og vicechef i Udviklingsstaben i Forsvarskommandoen.

Generalmajor Gunner Arpe Nielsen vil ikke længere være chef for den danske hær. Den 1. april skifter han både kontor og titel, når han flytter tjenestested fra Karup til København. Her skal han fremover være vicechef for Udviklings- og Planlægningsstaben og dermed være med til at udvikle fremtidens forsvar.

Det opsigtsvækkende jobskifte kommer efter flere måneder med interne uroligheder og usikkerhed om Hærens fremtid, men ifølge OLFIs kilder har Gunner Arpe Nielsen på eget initiativ valgt at skifte job. På Forsvarets hjemmeside lyder det nærmest som en forfremmelse, selv om Gunner Arpe Nielsen træder et trin ned ad karrierestigen og går med til en frivillig degradering fra generalmajor til brigadegeneral.

”Jeg har nydt hvert eneste travle øjeblik i de tre år, jeg har været chef for Hæren. Men nu har jeg fået tilbudt en stilling, hvor min erfaring kan bringes i spil i forbindelse med den kommende udvikling af Forsvaret. Det er en spændende og vigtig opgave, som jeg gerne vil bidrage til. Efter en fuld periode som chef for Hæren er det en god mulighed for at præge fremtiden og samtidig overlade Hæren til friske kræfter,” siger Gunner Arpe Nielsen til forsvaret.dk

Gunner Arpe Nielsen trådte til som chef for Hæren i 2021 og var før det blandt andet chef for Hærens 2. Brigade. I Udviklings- og Planlægningsstaben kommer han til at spille en central rolle i koordineringen af Forsvarets overordnede udvikling og planlægning. Staben arbejder med strategiske koncepter, kapacitetsudvikling, forligsimplementering, internationalt samarbejde og styring.

”Det skal naturligvis ikke være nogen hemmelighed, at det også har været en udfordrende tid. Med tre år i stolen er jeg en af de hærchefer, der har siddet længst, og jeg har brugt alle mine vågne timer på at løse denne opgave så godt som muligt. Det er naturligvis også noget, der kan mærkes, og jeg har efter moden overvejelse vurderet, at jeg personligt har behov for at prioritere mit liv en smule anderledes,” siger Gunner Arpe Nielsen.

Hæren kendte ikke til “specialinfanteri”

Opsigelsen kommer efter nogle turbulente måneder, hvor der har været meget støj om den fremtidige indretning af Hæren. I november kunne TV2 offentliggøre forsvarschef Flemming Lentfers militærfaglige oplæg til de dengang forestående forligsforhandlinger. I oplægget anbefalede forsvarschefen opretten af “specialinfanteri” i Hæren. Siden viste det sig, at Hæren slet ikke var taget med på råd.

Det fremgik videre, at forsvarschefen ikke ønskede at prioritere udviklingen af 1. Brigade til en tung brigade, selv om Natos styrkemål for Danmark tilsiger, at en sådan skal stå klar i 2032.

Efterfølgende kom det frem, at forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) og forsvarsordførerne i Folketingets Forsvarsudvalg var rasende over, at forsvarschefen ikke havde opstillet optioner i forhold til sit oplæg, men i stedet havde afleveret et færdigt udspil. Det fik forsvarsministeren til at bestille ca. 35 analyser hos bl.a. civile konsulenthuse for at afdække Forsvarets behov og mulige fremtidige indretning.

Senest har Troels Lund Poulsen efter et forsvarsministermøde i Nato for to uger siden annonceret, at han vil genåbne forsvarsforliget fra juni og fremrykke investeringer i Forsvaret. Han har samtidig gjort det klart, at han ønsker at prioritere den tunge brigade, som Danmark har lovet Nato.

Artiklen er opdateret 28.02.2024 kl. 17.40 med citater fra Gunner Arpe Nielsen.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Før eller siden er vi nødt til at sende Nato-tropper til Ukraine

DEBAT: Folk, der advokerer for en total ukrainsk sejr, må kalibrere deres retorik og strategi, for den kommer ikke, medmindre Nato engagerer sig militært i Ukraine, skriver debattør og historiestuderende Kasper Valentin Poulsen. Der er i sandhed sorte skyer over Ukraine i disse måneder. Både præsident Volodymyr Zelenskyj og hans...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

7 KOMMENTARER

guest
7 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Jeppe Plenge Trautner
Læser
Jeppe Plenge Trautner
28. februar 2024 12:03

Set udefra virker den lukkede proces bag forliget til at skabe mærkelige resultater. Gammelt tankegods fra før 2022-krigen, underkendelse af militær indsigt, materiel-anskaffelse med minimal relation til nutidens behov, fortsat ødelæggelse af især Hæren plus nær handlingslammelse.

Det er dyb politisk mistro til Forsvarets ledelse, når 35 civile konsulent-rapporter og ikke militær faglighed skal være grundlaget for fremtidens forsvar.

Det virker sandsynligt, at chefen for Hæren, en yderst professionel general, gik af for ikke at blive yderligere associeret med den mislykkede forligsproces.

Gid også Danmark snart gives en åben proces om Forsvaret og forliget, så vi igen kan få fagligheden frem og vurderingerne gjort gennemskuelige.

John Dalby
Læser
John Dalby
28. februar 2024 13:14

Hvor er det befriende, at konstatere, at der findes generaler, der ikke bare accepterer alle de udmeldinger, der kommer ovenfra og som man mange gange kan føle bliver trukket ned over hovedet på een som en sommerhat.

Birger Mejlholm
Læser
Birger Mejlholm
28. februar 2024 21:35

For mig bliver det mere og mere tydeligt, at forsvarschefens oplæg til forliget rammer helt ved siden af skiven. Først undsagde ministeren oplægget, og nu har chefen for hæren også fået nok.
Lad os håbe, at forsvarschefen bliver den næste, der – frivilligt eller ej – forlader stillingen.

Philip L Engelholm
Læser
Philip L Engelholm
28. februar 2024 15:53

Hej Jeppe,
Blot et afklarende spørgsmål: som jeg forstår det, er der ikke tale om 35 analyser fra konsulenthuse. Der er tale om 35 analyser, hvoraf et mindre antal vil blive gennemført af konsulenter, mens størstedelen vil være in-house. Har du anden indsigt end dette?

Jeppe Plenge Trautner
Læser
Jeppe Plenge Trautner
1. marts 2024 8:47

@Philip L Engelholm
Du har helt ret, de 35 nye analyser skal komme fra både Forsvaret og civile konsulenter, min fejl. Stadigvæk, ønsket om dem ligner en kritik af eller mistillid til forligsforberedelsens kvalitet. Trist.

Peter Birk
Læser
Peter Birk
2. marts 2024 10:51

Jeg tænker på, hvad der ville være sket i en privat virksomhed, hvis bestyrelsen havde bestilt et vurderingsgrundlag og direktionen havde leveret et fuldt færdigt oplæg. Jeg tror ikke bestyrelsen havde fået bonus det år.

Poul Bjerrum
Læser
Poul Bjerrum
2. marts 2024 17:33

I går fyldte Lentfer 60 år …