spot_img

Troels Lund Poulsen vil justere forliget og fremrykke investeringer i Forsvaret

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Et stadigt mere usikkert trusselsbillede betyder, at det kan blive nødvendigt at accelerere investeringerne i Forsvaret. Det mener forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V), som reagerer på »bekymrende signaler« fra både Rusland og Danmarks alliancepartnere i Nato.

Det nuværende forsvarsforliget blev indgået så sent som i sommeren 2023, men kan allerede nu trænge til et eftersyn. Det siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) i et interview med Danmarks Radio, hvor han peger på, at det kan blive nødvendigt med en hurtigere indfasning af forligsmidlerne.

»Vi bliver nødt til nu på baggrund af den situation, der desværre udvikler sig i en mere og mere besværlig retning, at se på, om vi kan fremme nogle investeringer hurtigere i at udbygge vores kapaciteter i Danmark på forsvarsområdet,« lød det onsdag fra Troels Lund Poulsen efter et møde med hans ministerkolleger i EU.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Minister og forsvarschef opfordrer svenskerne til at forberede sig på krig

Det er »bekymrende signaler« fra både Nato-allierede og Rusland og en forværret sikkerhedssituation, siden aftalen blev indgået, der gør, at den danske forsvarsminister nu overvejer at sætte skub i styrkelsen af Forsvaret, fortæller han videre.

Hvad man i regeringspartierne vil prioritere at investere i først, melder historien ikke noget om. Der er dog nok at tage fat på: OLFI kunne fortælle i sidste fortælle, at omkring 1.800 stillinger står ubesatte hen i Hæren, som også på mange områder er lavt besat på materiel – et billede, der går igen i de øvrige værn.

Sikkerhedspolitisk situation gør indtryk

Som forsvarsforliget tager sig ud nu, skal der foretages investeringer for i alt 155 mia. kroner over de næste ti år, hvoraf 38 mia. er afsat til at dække »håndtering af ophobede udfordringer i driften af Forsvaret« fra de tidligere forligsperioder.

Syv milliarder finder anvendelse i 2024, men langt de fleste investeringer skal først foretages længere fremme i forligsperioden. Indfasningsmodellen har givet anledning kritik fra flere kanter, herunder næstkommanderende i Hærkommandoen brigadegeneral Henrik Lyhne.

Artiklen fortsætter unhder henvisningen …

Brigadegeneral roser forsvarschefen, men skoser politikerne for ny “hockeystav”

Nu kan han og andre kritiske røster så glæde sig over nye toner fra forsvarsministeren. Skal forliget genåbnes og pengene bruges tidligere end aftalt, kræver det dog enighed i forligskredsen, siger Troels Lund Poulsen til DR.

Læs også: Forligskredsen afsætter 16 mia. kroner i første delforlig – og varsler mere kontrol

»Det gør indtryk på mig, hvad det er for en udenrigspolitisk situation, vi står i. Det er en meget alvorlig sikkerhedspolitisk situation. Men det er klart, at hvis vi skal fremrykke investeringer i dansk forsvar, så kræver det selvfølgelig også opbakning fra de forskellige partier, der er med i forligskredsen,« siger Troels Lund Poulsen.

Andre læste også

Sådan styrker vi effektivt Hjemmeværnet uden at bruge milliarder

BLOG. Hjemmeværnet er ofte blevet overset i diskussionerne om styrkelsen af Forsvaret og har heller ikke fyldt meget i den offentlige samtale om det nye forsvarsforlig. Niels Klingenberg Vistisen præsenterer her en række konkrete forslag til, hvordan Hjemmeværnet hurtigt og effektivt kan styrkes uden milliardinvesteringer. Jeg har ad flere omgange...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

3 KOMMENTARER

guest
3 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Jens Nielsen
Læser
Jens Nielsen
1. februar 2024 17:29

Vi må fremrykke investeringerne i forsvaret siger forsvarsministeren.
Er så dejligt at han også ser det samme som alle andre ser – alså undtagen vores forsvarschef.
Men mon ikke at der snart er en Løsning på det også?
Bedre sent end aldrig, synes mottoet at være for regeringen, de har indtil nu taget to år om at få lavet et nyt forsvarsforlig og få det udmøntet i konkret handling og de er langtfra i mål!
Men nu tror jeg faktisk at alvoren er ved at gå op for vores regering.
Så må vi håbe at de kommer med endnu en pose penge, så vi kan begynde at investere i forsvaret NU ikke om 1, 3 eller 5 år.
NEJ NU
Løsningen burde være at laver en forsvarsfond hvor man putter x antal milliarder kroner i og så begynder man at investere og bestille materiel og våbensystemer hos producenterne – samtidig med at ethvert projekt som skal have bevilling fra forsvarsfonden skal godkendes i forligskredsen eller følgegruppen.
Dette som en sikkerhed for politikerne på at forsvaret ikke bruger pengene forkert og eller på forkert materiel/våbensystemer eller kapaciteter.
Man skal i den forbindelse også huske på at der er kø hos forsvarsproducenterne, så alt materiel eller våbensystemer man bestiller i dag, kommer jo først om noget tid. ( for noget materiel lang leveringstid)
Der er umiddelbart mange lavt hængende frugter, man kunne plukke ifølge udsagn i OLFI fra diverse chefer i forsvaret.
Der er alså en pipeline man kunne starte med – altså projekter som er klar til at blive indkøb og implementeret, men som bare mangler bevillingen hertil.
Ville være så godt for Danmark og især for vores soldater , hvis vi rent faktisk kunne komme i gang med at opruste og gøre forsvaret stærkere og ikke kun snakke om det.
Det ville uden tvivl også skabe en bedre motivation for de soldater som er tilbage i forsvaret, således at de bliver i forsvaret og ikke søger ud i bedre betalte jobs ude i det civile liv.
Sæt i gang Troels, du gør det rigtige.
Jens

Bjørn Toft Madsen
Læser
Bjørn Toft Madsen
1. februar 2024 19:29

Der synes at være så mange ting man kunne gøre nu; luft-forsvar, flere F-35, fylde missil-siloerne i fregatterne inkl tomahawk, ASW udrustning til støtteskibene, fungerende kanoner på Knud Rasmussen klassen, bygge de nye patruljeskibe med ordentligt udrustning (de er blevet foreslået med missil siloer, containers til ASW osv, men vi ved alle at de ender med at blive nogle vattede kuttere med mindre der gøres noget nu), CU støtte til personalet, nye kasserne, udvidelser af værnepligten, forstærkning af Bornholm osv osv.
Inden vi køber nyt (hvilket vi også skal, og hvilket tager tid) så er der en hel masse af ting vi kunne gøre i morgen.
Kom i gang!

Rasmus Engsvang
Læser
Rasmus Engsvang
2. februar 2024 16:13

Forsvarsinvesteringerne halter gevaldigt bagud. Danmark er i tidsnød, og den russiske krigsindustri buldre derudaf. Men de er fuldt ud optaget af krigen i Ukraine, og vi må derfor først forvente at russerne bliver en reel trussel for NATO landende på den anden side af en afslutning af krigen i Ukraine.

Men har Danmark og resten af Europa en interesse i at krigen i Ukraine trækker i langdrag, og derved køber os selv værdifuld tid til oprustning?