spot_img

Danmark og USA indgår historisk og 10 års uopsigeligt forsvarssamarbejde

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Regeringen præsenterede tirsdag den forsvarsaftale med USA, som har været undervejs siden februar 2022. Med aftalen får USA adgang til at placere materiel og soldater på flyvestationerne i Skrydstrup, Karup og Aalborg. Aftalen har ingen bagkant og er uopsigelig de første 10 år af dens løbetid, fortæller forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

Et nyt syn kommer snart til at møde borgerne i Skrydstrup, Karup og Aalborg. Fremover kommer de til at kunne støde ind i amerikanske soldater på gaden, ligesom de vil kunne få øje på amerikansk materiel bag hegnene til flyvestationerne i de tre byer.

Det står klart, efter at regeringen i skikkelse af statsminister Mette Frederiksen (S) og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) tirsdag annoncerede en forsvarssamarbejdsaftale med USA, som første gang blev omtalt i februar 2022. Regeringen forventer, at det vil tage »et års« at få aftalen forhandlet på plads og vedtaget i Folketinget, hvorefter den kan træde i kraft. Herefter er aftalen uopsigelig de første 10 år, men kan derefter opsiges af begge parter med et års varsel.

Forsvarsaftalen med USA er det rigtige skridt på det rigtige tidspunkt, slog statsminister Mette Frederiksen fast:

»Jeg og regeringen er glade for, at vi i dag kan præsentere en forsvarsaftale mellem USA og Danmark. Vi styrker nu vores bilaterale forsvarssamarbejde, og vi vil ikke lægge skjul på, at aftalen med USA markerer et nybrud i dansk forsvarspolitik. Den betyder, at der permanent kan placeres amerikanske soldater og amerikansk materiel på dansk jord, ligesom vi nu kan arbejde endnu tættere sammen med USA om både militære projekter og aktiviteter.«

Aftalen giver USA ret til at placere både materiel og personel på de tre flyvestationer i både kortere og længere perioder og er altså en afsked med et grundfæstet element i dansk forsvarspolitik, som indtil i dag har haft ikke-stationering af udelandske soldater på dansk jord som et af sine bærende principper.

Forbrydelser skal retsforfølges i USA

Ifølge forsvarsminister Troels Lund Poulsen skal aftalens parter løbende drøfte, hvordan amerikanske aktiviteter og tilstedeværelser i Danmark kommer til at se ud. Før aftalen kan blive ført ud i livet, skal den nødvendige lovgivning desuden behandles i Folketinget. Det burde dog være en formsag, for Danmarks øvrige lovgivning skal fortsat overholdes, slog Troels Lund Poulsen fast:

»Det er vigtigt at understrege – og det står også udtrykkeligt i aftalen – at alle aktiviteter skal ske i koordination med det danske forsvar og i fuld respekt for Danmarks suverænitet, lovgivning og internationale forpligtelser. Det samme gælder i forhold til oplagring af visse våbentyper, der selvsagt også skal respektere Danmarks folkeretlige forpligtelser. Det er relevant i forhold til for eksempel klyngebomber. Intet i aftalen ændrer dansk politik i forhold til oplagring eller deployering af atomvåben på dansk territorium,« siger han.

Et af de væsentlige punkter i aftalen handler om jurisdiktion. Statsminister Mette Frederiksen understreger, at på dette område gælder amerikansk lovgivning »som udgangspunkt«. Det vil sige, at hvis en amerikansk soldat begår kriminalitet på dansk jord, er det op til de amerikanske myndigheder og domstole at retsforfølgelse den skyldige.

»Det er på den klare præmis, at danske myndigheder selvfølgelig også vurderer situationen. Det vil dels være i et samarbejde, men det vil også være muligt at retsforfølge her, afhængigt af den konkrete situation,« siger Mette Frederiksen. 

Fredsinitiativ forudser Danmark som øget bombemål

Aftalen kommer i kølvandet på en tilsvarende amerikansk-finsk aftale, som blev præsenteret mandag. I starten af december indgik Sverige en lignende aftale med USA, og både Norge og de baltiske lande har tidligere etableret et formelt forsvarssamarbejde.

De seneste udviklinger skal ses i lyset af den tiltagende trussel fra Rusland i kølvandet på invasionen af Ukraine. Det er dog ikke alle, der er lige begejstrede for udsigten til amerikansk militærtilstedeværelse i Danmark. Bl.a. har bevægelsen Fredsinitiativet ført kampagnen ”Nej til USA-baser”, som har søgt at forhindre aftalen i at blive til virkelighed.

»Kampagnen er rettet mod den planlagte aftale mellem USA og Danmark om amerikanske baser i Danmark. En bilateral forsvarsaftale mellem Danmark og USA. En sådan aftale vil medføre dansk afgivelse af suverænitet, øget fare for at Danmark bliver bombemål i forbindelse med militære konflikter i Europa og fare for, at USA vil opbevare atomvåben på de områder, de har fået stillet til rådighed uden dansk kontrolmulighed,« har Fredsinitiativet blandt andet skrevet til Folketingets forsvarsudvalg.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Før eller siden er vi nødt til at sende Nato-tropper til Ukraine

DEBAT: Folk, der advokerer for en total ukrainsk sejr, må kalibrere deres retorik og strategi, for den kommer ikke, medmindre Nato engagerer sig militært i Ukraine, skriver debattør og historiestuderende Kasper Valentin Poulsen. Der er i sandhed sorte skyer over Ukraine i disse måneder. Både præsident Volodymyr Zelenskyj og hans...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

4 KOMMENTARER

guest
4 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Bjørn Toft Madsen
Læser
Bjørn Toft Madsen
19. december 2023 14:36

USA er ingen engel, men på realpolitisk niveau er det her en væsentligt forøgelse af dansk sikkerhed. Man må håbe de amerikanske soldater opfører sig pænt, for USA har en lidt plettet historie mht at retsforfølge amerikanere der opfører sig dumt (se f.eks. Okinawa og den tragiske historie om Harry Dunn ved RAF Croughton i UK).

Morten Rasmussen
Læser
Morten Rasmussen
23. december 2023 2:52

Bjørn Toft Madsen og Palle Randløv burde vide at det er en stående aftale imellem medlemslandene i NATO at militært personnel kun kan retsforfølges i deres hjemlande og kun håndteres af deres lands eget militærpoliti. Dette har været gældende i årtier, og har lige så længe også omfattet danske soldater til tjeneste eller på øvelser i andre NATO-lande. Det er på ingen måde en nyhed for andre end de uoplyste.

Claus Andersen
Læser
Claus Andersen
22. december 2023 16:38

@Palle,

Hvilke alvorlige kriminelle episoder specifikt, hvor amerikansk militærpersonel ikke er blevet retsforfulgt, refererer du til?

Palle Randløv
Læser
Palle Randløv
22. december 2023 2:39

Udstationeret Amerikansk personel, på baser rundt om i verden, ved at har de lavet ged i den (hvad det så end måtte være) drejer det sig bare om at komme tilbage til basen / enheden, så er der helle! Vi havde diskussionen en gang sidste år, netop om det at US personel ikke bliver tiltalt og dømt i de lande de begår evt. kriminalitet, se blot hvad der har været af ret så grove episoder i Holland og Tyskland inden for det sidste år, og så er aftalen sgu’ uopsigelig i 10 år?
Kan i nu alle have en godt weekend og husk at holde godt fast, det piber i riggen.
God jul og godt nytår til jer alle 🙂