Forsvarschefen har sat FE til at undersøge lækage af klassificerede dokumenter

2
Det er lækagen af disse dokumenter til TV2, som forsvarschef Flemming Lentfer har bedt FE om at undersøge og efterforske. Fotos: TV2/Collage: OLFI

FE skal på opdrag fra forsvarschefen undersøge, hvordan Forsvarskommandoens militærfaglige oplæg til politikerne omhandlende det kommende forsvarsforlig er blevet lækket til TV2. Det oplyser en række kilder uafhængigt af hinanden over for OLFI.

Søndag i sidste uge kunne TV2 offentliggøre en række klassificerede dokumenter ”Til Tjenestebrug” omhandlende forsvarsledelsens militærfaglige oplæg til politikerne indeholdende Forsvarets prioriterede anskaffelser af kapaciteter i den kommende forligsperiode på 10 år. Lækagen har gjort forsvarschef Flemming Lentfer rasende, og han har nu bedt FE om at undersøge, hvor lækagen er sket. Det oplyser en række uafhængige kilder til OLFI.

Af de lækkede dokumenter kan man bl.a. læse, at forsvarsledelsen ønsker at købe yderligere 10 F-35 kampfly og anskaffe en lang række nye kapaciteter til Flyvevåbnet, mens Hærens 1. Brigade ikke længere skal være klar 1. januar, men først om 10-15 år. På samme måde må Søværnet ifølge forsvarschefens oplæg vente yderligere 10-15 år, før bygningen af nye skibe til afløsning for de nu 40 år gamle inspektionsskibe af Thetis-klassen går i gang.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Her er notatet og Forsvarsministeriets egne anbefalinger til nyt forsvarsforlig

Det har vakt kritik, at forsvarschefen har holdt sin plan hemmelig. Men at forsvarschefen ønsker at finde ud af, hvordan lækagen er opstået, forstår forsvarsordfører Carsten Bach fra Liberal Alliance godt.

»Det giver god mening at undersøge, hvor et læk af klassificerede oplysninger kommer fra. Det kan jeg kun tilslutte mig,« siger han.

Indeholder oplysninger, som ikke skal deles med alle

Det er langt fra første gang, at klassificerede dokumenter finder vej til pressen. Så sent som i foråret var det forsvarsledelsens første grove udkast til forligsforhandlingerne, som ligeledes fandt vej til TV2, Berlingske og siden OLFI.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Forsvaret har sat FE til at undersøge presse-lækager om donationer til Ukraine

I oktober 2022 kunne DR og OLFI fortælle om donationer af pansrede mandskabsvogne og panserminer til Ukraine. Oplysningerne var klassificerede og fortrolige af hensyn til »operative forhold« og »rigets sikkerhed«, og dengang satte forsvarschefen også FE til at undersøge lækagen. Det kom der imidlertid ikke meget ud af.

Spørger man Carsten Bach om, hvorfor oplysningerne i de lækkede dokumenter til TV2 overhovedet er klassificerede, bakker forsvarsordføreren fortroligheden op.

»Dokumenterne indeholder oplysninger, som ikke nødvendigvis skal deles med alles. Det handler bl.a. om hvilke kapaciteter, som Forsvaret skal anskaffe i den kommende tid, og det skal vi ikke bare råbe højt om« siger Carsten Bach.

guest
2 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer