spot_img

SVM’s 2030-plan betyder, at Danmark nu permanent lever op til to pct.-målsætning

Danmark skal permanent leve op til Natos to pct.-målsætning allerede fra i dag. Det fremgår af regeringens netop fremlagte 2030-plan. Danmark lever i forvejen op til målsætningen i indeværende år og 2024, men med en yderligere tilførsel af midler til både dansk forsvar og Ukraine bliver efterlevelsen gjort permanent seks år før planlagt.

SVM-regeringen fremlagde tirsdag sin økonomiske 2030-plan under navnet ”DK2030 – Danmark rustet til fremtiden”. Udspillet vil formentlig blive taget godt imod blandt forsvarsvenlige læsere, da det lægger op til, at Danmark allerede seks år før den oprindelige 2030-deadline skal leve op til Natos såkaldte to pct.-målsætning. Målsætningen betyder, at Natos medlemslande fra 2024 skal bruge to pct. af sine respektive bruttonationalprodukter på forsvarsudgifter.

Danmark lever allerede i 2023 og 2024 op til målsætningen, som er nået gennem vedvarende våbenstøtte til Ukraine, idet bidrag til Ukraines forsvarskamp tæller med. Regeringen vil dog med nye økonomisk indsprøjtninger til både den såkaldte Ukrainefond og direkte til dansk forsvar sikre, at Danmark også i 2025 og årene derefter lever op til målsætningen.

»Regeringen ønsker, at Danmark hurtigere kan tage et større ansvar for vores samarbejde i Nato og EU, og at Forsvaret i højere grad kan efterleve Danmarks Nato-styrkemål. Derfor lægger regeringen op til at løfte forsvarsudgifterne i 2028 og 2029. Regeringen og et bredt flertal har med tidligere aftaler afsat midler svarende til to pct. af bnp til forsvar og sikkerhed i 2023 og 2024. Med regeringens ønske om yderligere midler til forsvarsforliget og Ukrainefonden vil Danmark også i 2025 og frem budgettere efter, at de danske forsvarsudgifter skal udgøre 2 pct. af bnp,« fremgår det af udspillet.

Yderligere 23,5 mia. til Ukrainefonden

I første omgang kommer efterlevelsen af Nato-målsætningen til at ske ved, at der afsættes flere penge til Ukrainefonden, skriver regeringen:

»Regeringen ønsker nu at øge støtten til Ukraines forsvarskamp yderligere fra 2025 til 2027. Samlet set vil regeringen afsætte yderligere 23,5 mia. kr. (2024-pl) til den militære støtte under Ukrainefonden, således at der samlet er afsat 61,0 mia. kr. fra 2022 til 2028 til den militære støtte i Ukraine.«

Efterlevelsen af Natos to pct.-målsætning efter 2024 skal i første omgang ske ved at tilføre Ukrainefonden flere midler. Derefter tilføres Forsvaret i 2028 og 2029 4,9 mia. kroner mere end oprindelig planlagt. Graf: Regeringen

I 2028 og 2029 vil det danske forsvar så blive tilført henholdsvis 2 og 2,9 mia. kroner yderligere end planlagt i det nyligt indgåede forsvarsforlig, hvis samlede ramme – herunder altså også bidragene til Ukraine – hidtil har været 149,9 mia. kroner. Den er nu udvidet til 154,8 mia. kroner frem mod 2033.

Tilsammen tilsikrer det, at Danmark længe før målet i den den oprindelige tidslinje bruger to pct. af bnp på forsvar og sikkerhed. Det glæder forsvarminister Troels Lund Poulsen (V), som betoner nødvendigheden af fortsat at støtte ukrainerne:

»Vi står i en usikker tid, som kræver, at vi løbende tilpasser os ændringerne i trusselsbilledet. Vi skal sikre, at vi har et stærkt forsvar, og så er det nødvendigt at langtidssikre støtten til Ukraine, som i praksis også kæmper for vores frihed. Derfor har vi med 2030-planen i dag fremlagt et nødvendigt løft, som både styrker det danske forsvar og sikrer den militære støtte til Ukraine over de næste år.«

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

4 KOMMENTARER

guest
4 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Jeppe Plenge Trautner
Læser
Jeppe Plenge Trautner
7. november 2023 21:59

Uændret forsvarsbudget med nær nul procent stigning fra 2023 til 2024 og til 2025. Så følger plus 7 procent per år i 26, 27, 28, 29 og 30. Det bliver godt når vi begynder at opbygge værnene sidst i 2020erne.

Den plan bygger på af Rusland bliver et fredelig og stabilt demokrati eller at NATO (altså alle de andre) hjælper os, så vi kan spare penge.

Tæller Ukraine-hjælp med i forsvarsbudgettet? Ja selvfølgelig gør det i Danmark, også selv om de 29 lande i NATO mener noget andet. Når NATO hører hvor gode vi er, vil de nok blive meget imponerede og give os rabat og ros.

Jens Nielsen
Læser
Jens Nielsen
8. november 2023 11:20

Kommentar til artiklen:
Ja, politikerne snakker og snakker – men der sker ikke en skid ude ved soldaterne, ingen HR plan, intet nyt materiel, ingen udmøntning af forsvarsforliget?
I de snart 2 år ukraine krigen har raset, er det det ukrainske forsvar som er blevet styrket og fået tilført penge og nyt materiel – ikke det danske forsvar, DER SKER INTET?
Politikerne udskyder og udskyder forhandlingerne om udmøntningen af forsvarsforliget på grund af interne politiske problemer – især i venstre – men det kan Danmark og forsvaret bare ikke blive ved med at vente på.
Det her er Danmarks sikkerhed vi taler om, ikke flere undskyldninger, så kom dog igang TLP?

Hilsen
Jens

Jacob Barfoed
Læser
Jacob Barfoed
12. november 2023 15:59

Risikoen for Nato-krig med Rusland er størst på kort sigt, og inden Europa har fået færdiggjort sin store oprustning. Vi bør derfor styrke forsvaret af Danmark hurtigst muligt, skriver jeg i denne kronik:

https://www.altinget.dk/forsvar/artikel/oberst-danmark-har-siddet-paa-haenderne-siden-invasionen-tiden-til-oprustning-er-nu

Tage Andersen
Læser
Tage Andersen
11. november 2023 11:52

De danske politikere har de sidste mange år haft travlt med at føre krig rundt om i verden, i stedet for at styrke det danske forsvar forsætter politikerne med at bruge forsvarsmidlerne på at føre krig i Ukraine, og med at sende materiel der skulle styrke vores eget forsvar ud af landet så vores egne soldater må arbejde med forældet udstyr.