spot_img

Carsten Fjord-Larsens udtalelser vækker ubådsdebatten fra årelang dvale

Fortalere for genindførelsen af ubåde i Forsvaret blev noget overraskede, da flotilleadmiral og næstkommanderende i Søværnskommandoen Carsten Fjord-Larsen i sidste uge offentligt bakkede op om ideen. Men selvom det i militærfaglig forstand atter er “comme il faut” at tale om undervandsbåde, deler spørgsmålet fortsat vandene på Christiansborg.

Søværnets næstkommanderende, flotilleadmiral Carsten Fjord-Larsen, ser gerne det danske ubådsvåben genoprettet »på længere sigt«. Det fortalte han i sidste uges udgave af “Frontlinjen” på Radio4, hvor han kaldte beslutningen om at nedlægge ubådsvåbnet for »katastrofal« og samtidig pegede på, at det både i en national og i...

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

3 KOMMENTARER

guest
3 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Jeppe Plenge Trautner
Læser
Jeppe Plenge Trautner
12. oktober 2023 21:09

Ubåde er ikke en “dual-use kapacitet”, men en multi-use kapacitet der supplerer og mangedobler effekten af fly og overfladeskibe i ubådsjagt og kan rigtig meget andet nyttigt. Har nogen fx. hørt om undersøiske rørledninger og kabler for nylig?

Ubåde er dyre at købe, men billige at eje – specielt hvis samme type og delt logistik med Norge og Tyskland.

Problemet med Forsvaret er ikke pengemangel, men absurd lav militær kapacitet for pengene. Fix det og så er der råd til ubåde, nye skibsklasser, flere fly med ammunition, en tung brigade plus et par lette brigader. Tjek hvad effektive Finland har af penge og kapacitet, og brug deres bedste principper herhjemme, så er der også til ubåde.

Jamen-jamen-jamen, bla, bla, blå! Leder man efter dem, er der tusind grunde til ikke at træffe beslutninger og bare lade stå til – åbenbart en spidskompetence i Ministeriet og Forsvarets top. Kom i gang, ret op, der er krig og stigende ustabilitet, og det er alvor også for Danmark.

Bjørn Toft Madsen
Læser
Bjørn Toft Madsen
12. oktober 2023 20:06

Det er i høj grad værd at lytte til Krigskunst podcasten som havde et godt afsnit om undervandsdroner (https://krigskunst.dk/2023/05/31/undervandsrobotter-og-kritisk-infrastruktur-i-havet/). Det er åbenlyst for alle at droner under vandet ikke er modne og ikke bliver modne i lang tid – det tror jeg også godt de radikale ved, men det er jo komfortabelt at sparke bolden videre og sige “det skal teknologi løse”. Det argument har vi brugt se sidste 20 år … men krigen i Ukraine viser i høj grad at vires koldkrigs-dyder var korrekte; der skal masse til og de grundlæggende kompetencer skal til for at vi har et troværdigt forsvar.

Med gaslinjen imellem de baltiske lande og Finland nu ødelagt, kan man godt undre sig over, hvor meget der egentligt skal til, før vi anerkender at slagmarken også er under vandet.

Men vi er heldige – både Norge, Tyskland og Sverige køber ubåde der er anpasset til vores krav, så tidspunktet et optimalt for at genoplive vores ubåde. A26 fra Sverige er jo vores gamle Viking-projekt som vi var med til at udforme, men i stedet for at græde over spildt mælk må vi bare komme i gang.

Nye ubåde er kritiske for forsvaret af Arktis, Østersøen og Riget. P8 er også dyre og sammenligner man TCO over levetiden er ubåde ikke væsentligt dyrere.

Søren Schnieber
Læser
Søren Schnieber
14. oktober 2023 8:42

Knaldgodt indlæg.
Et argument for bemandede Ubåde og ikke droner er at bemandede kapaciteter kan kæmpe / operere i uden af efterlade elektroniske spor. De kan ligeledes kæmpe uafhængigt. Men dermed ikke sagt at man kan kombinere ubåde med droner.
Nu vokser finansministerielle pengetræer ikke ind i himlen, så derfor er jeg på Ribers hold mht. at finde en løsning hvor vi nedbringer omkostningerne ved at opbygge viden og evner ved samdrift mv.
En lidt overset opgave i debatten er SOKOM opgaver for en ubåd, det kan være levering af frøer ved gidsel/ efterretnings indhentning/ HUMINT.

Men igen, efter min mening skal vi tænke i integration på tværs af værn og specialer, interoperabilitet, ikke dualuse men multiuse, Killchain eller for nu at alle kan forstå det når de kigger på deres kørekort modstanderens “standselængde”.
Erkendelsestid + reaktionstid = “Standselængde” Se også Admiral Mcraven thesis om specialoperationsstyrker.
Standselængde er for mig den tid det tager fra en modstander opdager en given trussel til han reagere tilstrækkeligt effektivt til at imødegå denne trussel. Se grønne mænd på Krim og Hamas terror i forrige weekend. Se også normal operation med at teste alm afvisningsberedskab mv.
Vil der være platforme som kun hører til i kampopgaven? Ja givet vis men jo flere ting man kan modulere eks. På HRN’s pansrede lastbiler så de ligner en container jo kortere bliver modstanderens “standselængde” et andet eks er også hvis vi kan udvikle via Eks. TERMA en container + PODS til C-130 til ASW så har det ikke blot operationelle fordele, men også drift og økonomi, samt eksport og arbejdspladser. Men det starter altsammen med at vi tør tænke lidt ud af boksen, jeg bemærker at RAF bombede argentinerne med et askebæger fra messen. Vi skal turde at tænke at panserbroer ikke nødvendigvis behøver en leopard undervogn men “blot” skal kunne fragte brigaden over et defineret vandløb under givne forudsætninger. Hvis vi tør tænke den vej rundt så kan der opstå nemmere løsninger, billiger løsninger, løsninger der “billigt” kan afleveres i våbenhjælp, løsninger der kan bruges i hele spektret af opgaver, lige fra de helt bløde til de helt hårde uden tab af kampkraft for HRN.
PS det plejer at være lidt nemmere at ørenlyd hos Oberst eller GN, nå man sparer lidt håndører i processen.