spot_img

Er 1980’erne tilbage med de sædvanlige dårlige nyheder?

ANALYSE: Israel, Nagorno-Karabakh og Ukraine – hændelserne i de første uger i oktober giver anledning til en geopolitisk overflyvning. Regionale magtvakuummer udnyttes i dette årti maksimalt af opstigende magter, skriver Jens Worning i denne sikkerhedspolitiske analyse, hvor han samtidig drager paralleller firsernes hyppige dårlige nyheder.

Der var fred og ikke mere fare end vanligt, da oktober meldte sig, men vupti blev mere end 2.000 års kristen tilstedeværelse i eksklaven Nagorno-Karabakh og derboende armenierne fordrevet. Dernæst faldt missiler fra terrororganisationen Hamas ned i Israel og dræbte civile, mens verdensoffentlighedens fokus drev væk fra krigen i Ukraine.

Da...

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Et kriseramt Boeing retter blikket mod Europa og udvider på hjemmebanen

Abonnement
REPORTAGE: Boeings civile forretning står i problemer til halsen, men koncernens forsvarsgren øjner store salg til et oprustningsvilligt Europa. Senere på måneden viser Boeing sine produkter frem på flyshowet i Farnborough, og som en del af optakten inviterede flygiganten OLFI og en række andre europæiske og amerikanske forsvarsmedier på...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Søren Schnieber
Læser
Søren Schnieber
11. oktober 2023 9:53

En fornøjelse at læse Jens!
Jeg er fuldt ud klar over de indirekte beviser som foreligger som Iran som den bagvedliggende regionale aktør, og Iran ligger også på min liste over mulige bagmænd men ligger ikke nødvendigvis som nummer 1.
Når jeg kigger på Hamas operation og i sædeleshed den komplexitet samt det faktum at man ønsker krig på flere fronter, se opfordringerne fra Hamas fra begyndelsen. Fra min armstol så ligner denne operation en hybridoperation som faldt kort, jeg siger ikke at det ikke er/var Hamas mål men jeg bøvler lidt med at se den strategiske tanke for Iran.
Iran ønsker ja at være en regional spiller, men ønsker ikke at deres operationer normalt går fra lavintensitet til højintensitet. Se her Iransk brug og især tilbageholdenhed da de angreb Saudi.
Iran ønsker sig tilbage i de internationale institutioner, man ønsker sig en ordentlig atomaftale mv.
Jeg bemærker også timing i en ødelagt rørledning mellem Estland og Finland mv.
Hvem benytter sig af disse Hybridkrigsformer se Progodzin march mod Moskva, små grønne mænd på Krim, samt Bibi som noget af det 1 ringede til Ukraine.
Ingen peger officielt på Iran, det kan der være mange hensyn til:
A. Inddæmme kamphandlinger/Krig
B. Man har ikke entydige beviser
C. Man ved hvem bagmanden er, men ønsker at vælge tid og sted for operation
D. Man har endnu ikke overblikket.
Hvem har brug for at stresse vestlige styrker? Deres forsyninger? Efterretnings kapaciteter økonomi mv? Hvem er verdensmester i den slags operationer?
Hvis jeg var den alle pegede på som skyldig ville jeg ret hurtigt skynde mig ned på den lokale politistation og fremlægge hvad jeg kunne og samtidig meddele den lokale betjent vide QT at jeg selvfølgelig offentligt ville støtte palæstinenserne kunne evt. ske via en EU ambassadør (skete også umiddelbart efter 9/11)
Min pointe er at lad os nu lige spise brød til inden vi deltager i et lynchparty, men holde et åbent sind mens vi analysere og samler beviser. Jeg er sikker på at når IDF mener at tiden er kommet så vil de sende en hilsen til den bagmand de mener står bag.